Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Cameron: ˝nem dicsőség˝ a csatlakozás az IÁ-hoz

A szervezet a "halál szektája", így semmi köze az iszlámhoz, mert ez utóbbinak középpontjában az élet tisztelete áll - mondta a brit kormányfő.
A brit miniszterelnök szerint nem dicsőség, hanem brutalitás és a szinte biztos halál vár azokra a fiatal brit muszlimokra, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezethez.

David Cameron, aki hétfőn egy birminghami rendezvényen ismertette kormánya cselekvési programját az Iszlám Állam nagy-britanniai befolyásának visszaszorítására, kijelentette: a szervezet a "halál szektája", így semmi köze az iszlámhoz, mert ez utóbbinak középpontjában az élet tisztelete áll.

Cameron arra figyelmeztette a fiatal brit muszlimokat, hogy az Iszlám Állam "ágyútölteléknek" használja külföldről toborzott tagjait, a fiúkat agymosásnak vetik alá, testükre pokolgépeket szíjaznak és öngyilkos merényletekre kényszerítik őket, a lányokra pedig nemi erőszak és rabszolgasors vár.

A brit miniszterelnök közölte, hogy kormánya öt évre szóló programot dolgoz ki a Nagy-Britanniában született és nevelkedett muszlimok körében terjesztett szélsőségesség ellen, akár szigorú törvényi eszközökkel.

Cameron őszre ígérte a konkrét törvényalkotási programot, de hétfői beszédében több irányelvet is ismertetett. Ezek közé tartozik, hogy az Ofcom - a műsorszóró és távközlési szektorok működésének szabályozására és felügyeletére hivatott független szervezet - törvényi felhatalmazást kap a fellépésre külföldi televíziós csatornák által sugárzott szélsőséges tartalmak ellen, emellett az internetszolgáltató cégektől a brit kormány nagyobb aktivitást követel a szélsőséges tartalmak eltávolításában és az ilyen tartalmak terjesztőinek azonosításában.

A tervek között szerepel az is, hogy a szülők kérhetik kiskorú gyermekeik útlevelének érvénytelenítését, ha attól tartanak, hogy gyermekeiket külföldi szélsőséges szervezetek megpróbálják csatlakozásra bírni.

Az utóbbi hónapokban több esetben is előfordult, hogy brit muszlim fiatalok - köztük kiskorú lányok - Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A brit határőrizeti szervek többször is a repülőtereken tartóztattak fel egyedül utazó fiatalkorúakat, akikről gyanítható volt, hogy szintén Szíriába tartanak és az Iszlám Államhoz akarnak csatlakozni.

A múlt hónapban egy 17 éves brit fiatalember, aki Irakban csatlakozott az Iszlám Államhoz, felrobbantotta magát egy iraki olajipari létesítmény mellett. A Scotland Yard szerint ő a legfiatalabb brit állampolgár, aki öngyilkos merényletben vesztette életét.

A brit biztonsági szolgálatok szerint legalább 700 brit állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz. Közülük hozzávetőleg 350-en már hazatértek, és a brit elhárítás attól tart, hogy most a brit nemzetbiztonságra jelentenek kockázatot.

Hétfői beszédében Cameron ugyanakkor kizárta brit szárazföldi erők közvetlen bevetését az Iszlám Állam ellen Irakban vagy Szíriában. Kijelentette: szükséges ilyen erők bevetése a terrorszervezet ellen, de ezeknek iraki és szíriai erőknek kell lenniük. Elismerte ugyanakkor, hogy Szíriában éppen Bassár el-Aszad elnök az Iszlám Állam "egyik fő toborzója" a szunnita lakossággal szembeni brutális bánásmódja miatt.

Lord David Richards tábornok, aki 2010-től három évig a brit fegyveres erők vezérkari főnöke volt, a BBC televíziónak nyilatkozva a hétvégén kijelentette: a Nyugatnak páncélos erőket és szárazföldi alakulatokat kell bevetnie az Iszlám Állam ellen, mert a jelenlegi stratégiával - vagyis légitámadásokkal, valamint "mások kiképzésével és felfegyverzésével, hogy ők végezzék el helyettünk a nehezét" - nem lehet elérni az Iszlám Állam felszámolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbez az elítélt auschwitzi lágerőr

A 94 éves Oskar Gröning ügyvédje hétfőn jelentette be, hogy a szövetségi legfelsőbb bírósághoz… Tovább olvasom