Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Egyre több bevándorló él segélyből

Egyre növekszik a segélyből élő bevándorlók száma Németországban, a trend megállítása érdekében további erőfeszítésekre van szükség - hangoztatta hétfőn a berlini kormány illetékese.
Maria Böhmer (CDU), a szövetségi kormány bevándorlókkal foglalkozó ombudsmanja drámainak nevezte az úgynevezett Hartz IV ellátmányból élő migránsok számát. Adatai szerint a 6,7 millió segélyezettnek 28 százaléka külföldi. Sokukat a szakképesítés meg a kellő nyelvismeret hiánya sodort a társadalom peremére, viszont vannak felsőfokú végzettségűek is közöttük, akiknek diplomáját nem ismerik el a német hatóságok.

A Hartz IV ellátmányra tartósan munkanélküliek jogosultak; ennek összege felnőttek esetében havi 360, eltartott gyermekek esetében mintegy 180 euró.

Mintegy félmillióra rúg azoknak a bevándorlóknak a száma, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek ugyan, ám azt a német hatóságok nem ismerik el. Emiatt pedig az érintettek nem találnak megfelelő állást, és nem tudják hasznosítani tudásukat, képességeiket - húzta alá Böhmer. A helyzet orvoslása érdekében szorgalmazta, hogy még ebben az évben szülessen olyan törvényes szabályozás, amely lehetővé teszi a magasan képzett szakemberek és diplomások külföldön szerzett képesítésének elismerését. "Aki azt állítja, hogy minden migráns húzódozik a munkától, az nem mond igazat" - szögezte le a szövetségi kormány ombudsmanja.

Egyúttal összehangolt akciót sürgetett a politika és a gazdaság részéről annak érdekében, hogy javuljanak a bevándorlók kilátásai a munkaerőpiacon. A munkaközvetítő hivataloknak jobban figyelembe kell venniük e célcsoportot - tette hozzá.

Böhmert támogatásáról biztosította a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) alsóházi frakciójának társadalmi integrációs szóvivője. Serkan Tören szerint a helyzet kulcsa a migránsok jobb társadalmi beilleszkedésében rejlik. Mind a kereszténydemokrata, mind a liberális politikus visszautasította azt a - Berlinben az utóbbi hetekben gyakran elhangzott - állítást, miszerint a magas színvonalú szociális ellátás tömegesen vonzza a bevándorlókat Németországba. "Azok az idők már elmúltak, 2008-ban kevesebb bevándorló érkezett hozzánk, mint bármely korábbi évben" - mutatott rá Böhmer.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. március 01. 19:49
    „Küldjétek át magyarországba őket :)))))))))”
  • 1. dodó 2010. március 01. 16:58
    „Biztos, hogy csak Németországban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán elnök az európai integráció mellett

Kulcsfontosságú prioritásnak nevezte országa európai integrációját Viktor Janukovics ukrán elnök. Tovább olvasom