Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Izrael F-35-ös harci repülőgépeket vásárol

Izrael - Az izraeli védelmi miniszter elvi hozzájárulását adta vasárnap ahhoz, hogy a légierő F-35 típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól.
Ez a jövő harci gépe, és hadrendbe állításával Izrael meg fogja őrizni a légi fölényt a térségben - indokolta a döntést Ehud Barak egy közleményben. Hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy mintegy húsz gép beszerzéséről lenne szó, amerikai katonai segélyből.

Elemzők szerint ezek a radaron nem látható repülőgépek abban is segíthetnek Izraelnek, ha csapást akar mérni az iráni atomlétesítményekre.

A darabonként mintegy 130 millió dollárba kerülő harci eszközök leszállítása várhatóan 2015-től kezdődik. Izrael a szerződésben jogot fog kapni arra, hogy maga is gyártson alkatrészeket. A Jediót Ahronót című lap szerint eredetileg 75 darab megrendelését tervezték, de az ára miatt ezt csökkentették.

Az izraeli légierő jelenlegi, F-15 és F-16 típusú harci gépeit több évtizede tervezték. Az F-35-ös, Joint Strike Fighternek is nevezett gép ebben az évezredben született meg, a sorozatgyártása 2005-ben kezdődött.

Olvasóink írták

  • 3. történész 2010. augusztus 16. 18:18
    „Na nem hát azért tanulnak nálunk leszállni,hogy azt higgyék a mieink..”
  • 2. deszkás 2010. augusztus 16. 09:27
    „Csodálkoznak ha mindenki ellenük fordul?”
  • 1. dodó 2010. augusztus 15. 21:26
    „Csak a demokrácia erősítésére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban a kínai hadsereg?

Kína - A kínai hadsereg technikai modernizációja mellett az idejétmúlt kínai katonai gondolkodáson… Tovább olvasom