Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását

A demokraták jelenleg azt szorgalmazzák, hogy iktassák törvénybe az abortuszt.
Támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, volt alelnök. A politikus ezt kedden a floridai Orlandóban tartott kampányrendezvényen bemutatott videón fejtette ki.

"Mi ez a nagy igyekezet, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet, azt remélve, hogy az elnök kinevezte konzervatív bírák szavazataikkal megsemmisítik majd a Roe/Wade-döntést?" - fogalmazott Biden. Majd hozzátette: "ez nem jó. Ez veszedelmes. És nekünk ezt meg kell állítanunk".
    
Biden arra célzott, hogy az elmúlt hetekben több amerikai tagállamban - így például Alabamában, Mississippiben, Georgiában, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban - az abortuszt erőteljesen szigorító törvényeket fogadtak el, és nem egy konzervatív politikus és aktivista azt fejtegeti, hogy örömmel venné, ha a törvények ellen fellebbeznének, mert így a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülne az ügy.
 
A szigorú abortuszellenes törvények ellen tiltakoznak az USA-ban
  
Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság pedig - amely jelenleg konzervatív többségű és abortuszellenes - semmisnek mondaná ki az 1973-ban elfogadott Roe/Wade-döntést. Ez a legfelsőbb bírósági döntés - amely azonban nem törvény - teszi lehetővé az abortuszt az Egyesült Államokban.
    
A több tagállamban is elfogadott szigorú abortuszellenes törvények elleni tiltakozásul kedden Washingtonban és több amerikai nagyvárosban is tiltakozó akciókat tartottak. A szövetségi fővárosban, a legfelsőbb bíróság épülete előtt rendezett tüntetésen több demokrata párti elnökjelölt-aspiráns is megjelent.

Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere és Cory Booker New Jersey-i szenátor egyetértését fejezte ki a tüntetőkkel. Kirsten Gillibrand, New York-i szenátor, aki szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzd, rövid beszédében azt ígérte: a demokrata politikusok harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez - ahogyan fogalmazott - "az alapvető emberi jogok közé tartozik".
    
A mintegy kéttucatnyi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mindegyike támogatja az abortuszt, a párton belül a vita arról folyik, hogyan válaszoljanak arra, ha a legfelsőbb bíróság esetleg mégis semmisnek mondaná ki a Roe/Wade-döntést. A demokraták jelenleg azt szorgalmazzák, hogy iktassák törvénybe az abortuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pár órán belül több mint 20 tornádó csapott le az USA-ban

Pár órán belül több mint 20 tornádó csapott le az USA-ban
Oklahomában, Kansasban és Missouriban áradnak a folyók. Tovább olvasom