Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kisebbségi kérdések rontják a szlovák-magyar kapcsolatokat

"A Magyar Köztársaságnak teljesen más elképzelései vannak a kisebbségi jogokról, mint a Szlovák Köztársaságnak."- véli
Bugár Béla, a szlovákiai kormánykoalíciós Híd párt elnöke.
A politkus szerint Pozsony és Budapest kapcsolatainak legnagyobb problémája az, hogy a felek teljesen eltérően látják a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését.

A feszültség néha ebből is adódik. Látni kell azt is, hogy Magyarországnak nagy gazdasági problémái vannak, és néhány esetben talán gyakrabban használja az ilyen témákat, mint szükséges lenne" – jelentette ki Bugár a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség által vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2011. augusztus 28. 21:54
    „A pánszlávizmus, Trianon és Benes dekrétumok adnak okot az előítéletekre.

    ,,Ján Kollár (magyar nevén: Kollár János) (1793. július 29., Mosóc - 1852. január 24., Bécs) cseh nyelven író szlovák származású evangélikus lelkész, költő, esztéta, népdalgyűjtő, ,,nemzetébresztő", a pánszláv testvériség ideológusa.
    Élete [szerkesztés]

    Apja akarata ellenére tanult tovább, aki iparost szeretett volna belőle nevelni, ezért egyáltalán nem támogatta a terveinek megvalósításában. Az általános iskola után, amit szülőfalujában végzett el, 1806-tól Körmöcbányán, 1810-től Besztercebányán, majd 1812-1815 között a Pozsonyi Evangélikus Líceumban tanult tovább, akárcsak Matej Daniel ©evrlay, Matej Holko, Michal Greguss, Ludvig Schedius, Bohuslav Tablic és Ąudovít ©túr. Két évig Besztercebányán dolgozott nevelőként, majd 1817-1819 között a németországi Jénában tanult tovább teológia és filozófia szakon. Hazatérése után 30 éven keresztül (1819-1849) a pesti szlovák evangélikus gyülekezet lelkészeként működött a Deák téri evangélikus templomban. Egy anekdota szerint fővárosi tartózkodása csúfos véget ért: a lelkes forradalmi ifjúság által parókiája ablakán behajított fáklya elől egészen Bécsig menekült, ahol élete hátralévő éveit töltötte, és a szláv régészet professzoraként tevékenykedett. Prágában helyezték örök nyugalomra."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New York felett tombol az Irén - galériával

A hurrikán vad széllel és szakadó esővel csapott le a metropoliszra. A folyók kiléptek medrükből, közel 3 millióan áram nélkül maradtak. Tovább olvasom