Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Kisiklattak egy gyorsvasúti szerelvényt

Kisiklott az egyik legismertebb indiai személyszállító gyorsvasúti szerelvény hét vagonja kedden az ország keleti részén, mivel maoista lázadók a vonat előtt felrobbantották a síneket - közölte kedden a rendőrség.
Ellentmondó jelentések érkeztek arról, hogy a Radzsdani expressz ellen Bihár szövetségi államban hétfő éjszaka elkövetett merényletnek voltak-e követelt-e áldozatai: a Reuters brit hírügynökség több tucat sebesültről számolt be, az AP amerikai hírügynökség szerint viszont a mozdonyvezető időben le tudta lassítani a szerelvényt, így a mozdony és a vagonok kisiklása miatt senki sem sérült meg.

A szerelvény a kelet-indiai Orissza szövetségi államból tartott az ország középső részén fekvő Újdelhibe. A merénylet után az érintett vonalszakaszon órákra megbénult a vasúti forgalom.

A lázadók az elmúlt huszonnégy órában az indiai hadsereg ellenük indított offenzívája miatti tiltakozásul felrobbantottak egy kisebb hidat, több szakaszon a vasúti sínpályát és egy kormányzati épületet a keleti országrészben.

A maoista lázadók több mint harminc éve küzdenek terrorista módszerekkel földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért India több szövetségi államában. Több ezer ember halálát okozták csak az elmúlt években.

A hatóságok holtan találták Kanu Szanyal egykori lázadóvezérből lett politikust kedden a Nyugat-Bengál szövetségi állambeli otthonában. A 78 éves férfi tetemét halottkémek vizsgálják meg, kiderítendő, hogy valóban felakasztotta-e magát az időskori gyengélkedéssel küszködő politikus. Szanyal az indiai maoista lázadómozgalom egyik alapítója volt, amiért 1970-ben bebörtönözték; 1977-es szabadulását követően lemondott a fegyveres harcról, és kommunista pártot alapított, amely különösebb siker nélkül szerepelt a nyugat-bengáli választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajnában átírják a történelemkönyveket

Ukrajnában elkezdődött az új iskolai történelemkönyvek kiadásának előkészítése, az új tankönyvek a… Tovább olvasom