Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Megtalálhatták a svéd katedrálisból ellopott koronaékszerek egy részét

A stockholmi bíróságon egy hete kezdődött meg a lopással gyanúsított férfi pere, de azt most elnapolják, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát.
Váratlan fordulatot vett kedden a 400 éves svéd koronaékszereket ellopó férfi stockholmi tárgyalása, a per keddi folytatása előtt a rendőrség bejelentette, hogy megtalálhatták a felbecsülhetetlen értékek egy részét.

A rendőrségi közlemény szerint "úgy tűnik, hogy IX. Károly király ellopott temetési jelvényeit megtalálták Stockholm térségében". Részleteket csak akkor ismertetnek, ha megbizonyosodtak arról, hogy valóban az ellopott koronaékszerekről van szó.
    
A stockholmi bíróságon egy hete kezdődött meg annak a svéd férfinak a pere, aki július 31-én fényes nappal feltételezett bűntársával ellopta a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből a svédországi Strängnäs katedrálisából, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.
    
Reena Devgun ügyész közölte a bírósággal, hogy a pert elnapolják, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát - közölte az SVT svéd televízió.
    
A 22 éves vádlottat szeptember 12-én tartóztatták le. Nicklas Backstrom tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült a helyszínről. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.
    
A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket a tolvajok délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.
    
A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.
    
A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren, a nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni őket.
    
Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.
    
Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.
    
Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik
    
2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy informátortól származó értesülés nyomán megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincezer embert evakuáltak Moszkvában

Harmincezer embert evakuáltak Moszkvában
Moszkvában több mint 90, a főváros környékén pedig több mint 40 objektumot neveztek meg ismeretlenek… Tovább olvasom