Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Módosítják az osztrák himnuszt - nők is lesznek benne

Várhatóan módosítják az osztrák himnusz szövegét a nemek közti esélyegyenlőség jegyében, miután a javaslat mögött egy szerdai bejelentés szerint felsorakozott a parlamenti pártok többsége.
A jelenlegi szövegben Ausztria "nagy fiai" szerepelnek, a most bejelentett politikai megállapodás alapján Ausztria "nagy leányairól" is szó lesz majd benne.

A módosítást az elmúlt években többször is felvetették különböző pártok, de most először jött létre többségi támogatás a javaslat mögött. Az elmúlt napokban a keresztény gyökerű, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) több neves női politikusa is felsorakozott mellette. Belső vitákra utaló sajtójelentések ellenére végül a párt a nyilvánosság előtt egységesen felzárkózott az elképzelés mellett. Előzőleg feltűnést keltett és nemtetszést váltott ki a párton belül, hogy Maria Rauch-Kallat (ÖVP) volt nőügyi miniszter a parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján "puccsszerűen", szociáldemokrata és zöld képviselőnőkkel közösen terjesztett be egy törvényjavaslatot a témában.

Az ÖVP, a velük kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) és az ellenzéki Zöldek szerdán közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdeményezik a korszellemnek megfelelő módosítást.

A pontos szövegre később tesz javaslatot egy szakértői bizottság. A szövegmódosításról szóló törvényjavaslatot szeptemberben terjesztik be a parlament elé és a tervek szerint a jövő év elején lép életbe.

A himnusz szövegének nem hivatalos átírására tavaly volt már példa. Az oktatási minisztérium egy reklámfilmjében szerepeltette a "nagy leányai" szavakkal kiegészített, popzenei stílusra hangszerelt változatot. A módosításhoz nem kérték ki a szerző örökösének engedélyét, s az örökös beperelte a minisztériumot. A bíróság megállapította, hogy a "korszellemhez igazodó, a célközönséghez szóló" változat nem tekinthető az eredeti szöveg "megcsonkításának". Az ítélet szerint azért sem sértette a szerzői jogokat a reklámfilm, mert nem kereskedelmi, hanem társadalmi célokat szolgált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A japán kormányfő megszabadulna az atomenergiától

Csökkentené országa függőségét a nukleáris energiától Kan Naoto japán kormányfő. Tovább olvasom