Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Most érdemes horvát nyaralót vásárolni

Horvátország uniós csatlakozásával várhatóan jelentősen emelkednek az ingatlanárak.
Akinek pénze van, és a horvát tengerparton szeretne nyaralót vásárolni, érdemes mihamarabb belevágnia, mert Horvátország uniós csatlakozásával várhatóan jelentősen emelkednek az ingatlanárak.

Szemesi Róbert zágrábi ingatlan-tanácsadó a MTI-nek elmondta: minden országban emelkedtek az árak az uniós csatlakozás után. Horvátországban ez annál is inkább várható, mert az idegenforgalom nagyon erős, szinte az egyetlen ország, ahol a válság közepette nem csökkent a turisták száma, sőt nőtt, így az ingatlanok is megtartották az árukat. A nagyobb idegenforgalmi ingatlanok ára várhatóan növekedni fog, ami húzza magával a többiét is, s várhatóan az ingatlanokból származó bevétel is nőni fog. Hozzátette: ahol volt is árcsökkenés, nem olyan jelentős, mint más országokban, s az áremelkedés várhatóan jóval magasabb lesz, mint a válság miatti visszaesés volt.

Az ingatlanok a legjobban az Isztrián tartották meg áraikat, az emelkedés is ott indult meg először; nagyon sok olyan korábbi építésű ingatlan van - családi és hétvégi házak, apartmanok -, amelyeket már négyzetméterenként 3 ezer euróért is árulnak. Korábban 1.000 eurótól is lehetett kapni, most már 2000-3000 euró között vannak az árak - mondta Szemesi Róbert.

Dalmáciában kissé lassúbb a folyamat, de már ott is tapasztalható, hogy mennek fel az árak; egy jachtkikötőt például török befektetők a becsült érték többszörösén vásároltak meg. Ez nem meglepő, vélekedett az ingatlan-tanácsadó, hiszen ha valaki most akár dupla árat is fizet, még mindig olcsóbban kapja meg, mint az uniós csatlakozás után, amikor az árak valószínűleg a mostani legalább háromszorosára növekednek.

Az árak erősen szóródnak, egy kisebb nyaralót négyzetméterenként 1000 euróért is meg lehet vásárolni, de annak mindig van valamilyen kisebb-nagyobb szépséghibája - mutatott rá. Dubrovnyikban vagy Opatijában ugyanakkor legalább 4-5 ezer euróval kell számolni, sőt négyzetméterenként 6-7 ezer euróért is keltek el ingatlanok. Ezertől hatezer euróig tehát minden van a piacon, attól függ, hogy hol és milyen állapotban található az ingatlan.

Magyarországról nagyon sokan szeretnék valamit vásárolni Horvátországban, az érdeklődés a válság alatt kicsit csökkent ugyan, de folyamatos - mondta Szemesi Róbert. A befektetői környezet az ingatlan-tanácsadó szerint még nem annyira barátságos, mint az uniós országokban. A helyi önkormányzatok támogatása még gyengébb, a jogrendszer viszont már elég jó, de maradtak még tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok, amire ügyelni kell.

A megfelelő papírokkal rendelkező telkekbe, ingatlanokba azonban érdemes a közeljövőben befektetni, mert biztosan felmennek az árak - hangsúlyozta a tanácsadó. A következő két-három hónapban már drágábbak lesznek az ingatlanok, mint két-három hónapja voltak, de jobb árak lesznek, mint később. A befektetési célú vásárlásoknál azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki meghatározott időn belül eladja az ingatlant, plusz adót kell fizetnie egyes fajta ingatlanokra - hívta fel a figyelmet Szemesi Róbert.

Olvasóink írták

  • 2. Koszta 2011. augusztus 14. 15:43
    „Ugyanez a mi Eu-s csatlakozásunk előtt is "ki lett hírdetve"...
    Azóta is emelkednek a hazai ingatlan árak...
    Vagy mégsem?!”
  • 1. Együgyű 2011. augusztus 14. 08:11
    „Vásárolok is kettőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták 8 elrabolt afgán rendfenntartó holttestét

Az afgán biztonsági erők megtalálták annak az öt rendőrnek és három hírszerző ügynöknek a… Tovább olvasom