Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mubarakot átszállítják Kairóba

Az egyiptomi belügyminiszter elrendelte, hogy Sarm-es-Sejkből szállítsák át Kairóba Hoszni Mubarak volt államfőt.
Mubarak a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, s azóta egy sarm-es-sejki kórházban ápolják. Az ellene, csakúgy mint két fia, Alaa és Gamál, valamint a szökésben lévő Huszein Szálem üzletember, Habíb al-Adli volt belügyminiszter és hat helyettese ellen indított per első tárgyalását szerdán tartják meg a kairói rendőrakadémia központjában.

Az előzetes letartóztatásba helyezett Mubarakot, aki 29 éven át irányította a népes észak-afrikai arab országot, korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. A január-februári egyiptomi népfelkelés során több mint 800 ember vesztette életét.

Mubarak hétfőn kapta kézhez a bíróság parancsát, miszerint jelenjen meg Kairóban szerdán kezdődő perén. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a 83 éves Mubarak orvosai engedélyezik-e elszállítását.

A volt államfő egészségi állapotáról csak ritkán közölnek adatokat, s azok is gyakran ellentmondásosak. Múlt héten szerdán a MENA állami hírügynökség azt közölte, hogy a volt államfő súlyos depresszióba zuhant, és négy napja nem vesz magához szilárd ételt, s ezért nagyon legyengült. Amr Hilmi egészségügyi miniszter viszont egy nappal később újságíróknak azt mondta, hogy Mubarak "jó egészségi állapotban" van, és átszállítható Kairóba.

A belügyminisztérium azt tervezi, hogy katonai repülőgéppel viszik a volt elnököt a fővárosba. "Nem akarjuk, hogy távolléte miatt feszültség alakuljon ki az utcákon" - mondta Manszúr el-Eszávi belügyminiszter újságíróknak a per megkezdésére utalva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorúakat rontottak meg - börtön vár a két máltai papra

A két pap az 1980-as évek végén egy máltai árvaházban molesztáltak tizenegy rájuk bízott gyermeket. Tovább olvasom