Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Szíria: Nem hagyják el Kelet- Gútát a felkelők erői

A szíriai fővároshoz közeli Kelet-Gútát hetek óta intenzív ostrom alatt tartják a szíriai kormányerők.
A szíriai kormányerők által ostromolt, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában küzdő legnagyobb ellenzéki fegyveres csoport, az iszlamista Dzsejs el-Iszlám nem hagyja el Kelet-Gútát, hanem tovább harcol a rezsim erői ellen - mondta a lázadók vezető katonai szóvivője kedden egy interneten közzétett videóban.

Hamza Bajrakdar néhány helyi beszámolóra reagált, amelyek szerint a felkelőcsoport arról tárgyalt a szíriai kormánnyal és annak orosz támogatóival, hogy elhagyják Kelet-Gútát. Úgy fogalmazott:

Forradalmi ideológiánk nem engedi, hogy a Gútát felszabadító szent harcosok vére kárba vesszen. Gútában maradunk, és megvédjük.

- jelentette ki. A szíriai fővároshoz közeli Kelet-Gútát hetek óta intenzív ostrom alatt tartják a szíriai kormányerők, Oroszország támogatásával sikerült jelentős befolyásra szert tenniük a 400 ezer lakosú térségben. Előrenyomulásuk során a lázadók utolsó erősségét három szektorra osztották fel: északon a Dzsejs el-Iszlám kezén lévő Dúma nagyvárosra és annak agglomerációjára, nyugaton Harasztára, ahol az Ahrár es-Sám harcosai találhatók, valamint délen a többi településre, amelyek a valaha az al-Kaidával szövetségben lévő Hajat Tahrír es-Sám kismértékű támogatását élvező Fajlak ar-Rahmán kezén vannak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tálibok és az afgán kormány megbékélésére számít az amerikai védelmi miniszter

A szélsőséges tálibok 2016 márciusa óta elutasították, hogy bármilyen formában béketárgyalásokat… Tovább olvasom