Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

14-ből 4 épület már nincs meg a makói Honvédban, de a pályázatban szerepelnek - a város szerint nincs szó fantomházakról

Makó - Fantomházakként emlegette az országos sajtó azt a négy makói ingatlant, amely felújítandó önkormányzati bérlakásként szerepel a Honvéd-programban, miközben az adott házszámoknál csak üres telkeket találni. Megnéztük, tényleg így van - az önkormányzat szerint azonban ez nem gond: ezekre a helyekre új házakat építenek a támogatásból.
A 14 felújításra szánt makói önkormányzati lakóház közül 4 már nincs meg, csak üres telek van a helyükön – hívta fel a figyelmet egy helyi hírportál, a makohirado.hu cikke nyomán a hvg.hu nemrégiben. Mint lapunk is beszámolt róla, az önkormányzat a Honvéd városrészt érintő fejlesztés részeként tervezi az ottani, városi tulajdonú bérlakások felújítását. Az összesen jó egymilliárd forintos Honvéd-programból 180 milliót terveznek erre a célra elkölteni, azaz házanként közel 13 millió forintot.

 Az érintett ingatlanok a Dembinszky, a Szigeti, a Türr és a Wlassich utcában vannak. Megnéztük, és azt láttuk, hogy a négy ház már csakugyan nincs meg. Volt, ahol gaztengert találtunk, másutt már csak az egykori épület alapjait lehetett sejteni az egyébként szépen lenyírt pázsit alatt. Bár valaha tényleg létezhettek, ezeken a helyeken felújítható házak már szemmel láthatóan régóta nincsenek. Az országos sajtóban ezeket fantomházakként emlegetik.
Az egyik honvédi bérlakás helyén maradt üres telek. Itt felújítani nincs mit, új házat kell építeni. Fotó: Szabó Imre
Az egyik honvédi bérlakás helyén maradt üres telek. Itt felújítani nincs mit, új házat kell építeni.
Fotó: Szabó Imre

Erről azonban az önkormányzat szerint szó sincs. Érdeklődésünkre azt írták a városházáról, hogy az önkormányzati ingatlanokat a projekt szempontjából 2016-ban felmérték, a pályázatot pedig az önkormányzat a kiírásnak megfelelően készítette el. Ez lehetőséget adott nemcsak a jelenleg lakott 10 épület rendbehozatalára, de a korábban említett 4, a földhivatali nyilvántartásban lakóházként, illetve udvarként szereplő ingatlan újraépítésére és a hiányzó közművek pótlására is. Ennek során mindenben a pályázatban vállaltaknak, a vonatkozó jogszabályoknak, valamint az energetikai előírásoknak megfelelően fognak eljárni, a lakásokat pedig szociális alapon adják majd bérbe.

Azt is megtudtuk, hogy a pályázat eredményeként egy új szolgálati lakás is megépül, tehát összesen 5 újra-
épített és 10 felújított szociális bérlakás várja majd a beköltözőket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó sem kér migránsokat

Ma délelőtti ülésén tárgyalja, és a testület erőviszonyait ismerve a többség valószínűleg el fogja fogadni a migrációval kapcsolatos helyi határozatot. Tovább olvasom