Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A helyi piacot idézi az új makói panoptikum

Makó - A két világháború közötti piac forgatagát mutatja be a makói panoptikum első darabja, amely ötmillió forintba került, és egyelőre a városi könyvtárban látható. Végleges helyét még keresik, és bővítését is tervezik, legalább még öt életképpel.
A két évvel ezelőtti hagymafesztiválon vetődött fel először annak a panoptikumnak az ötlete, amelynek az első, a két világháború közötti makói piac világát bemutató összeállítása már látható a József Attila Könyvtárban: akkor láthatta a közönség Látványda és Panoptikum néven azt a hat vidám jelenetet, amely a város múltját volt hivatott bemutatni, korhű jelmezbe öltözött színészek közreműködésével.

Ez a makói panoptikum első „jelenete" Fotó: Miskolczi Róbert

A hat bábuból, a tárgyaival és nagyméretű képeivel ennek ihletésére a piac hangulatát idéző kiállítást – amelyhez egy makett, egy várostörténetet felelevenítő interaktív film és tradicionális hagymás recepteket is tartalmazó prospektusok is tartoznak – a szegedi Fingerprint
Végleges helyét még keresik

Az első összeállítás csak átmenetileg kapott otthont a városi könyvtárban addig, amíg a végleges helyet meg nem találják. Több ötlet is felmerült, hová kerüljön – döntés még nincs, de szóba került például a Hagymaház és a fürdő. Egy biztos: frekventált, a városba látogatók által könnyen megközelíthető helyet szeretnének, hogy valóban betöltse idegenforgalmi szerepét.  
Reklámügynökség készítette el ötmillió forintból. A beruházásra a város pályázati pénzt nyert. A társaság ügyvezető igazgatója, Tápai Gábor lapunknak elmondta: a munka előkészületekkel együtt nagyjából három hónapig tartott. A helyi instrukciók alapján készült, berendezett kiállításhoz olyan szaktanácsadók segítségét is igénybe vették, mint például Tóth Ferenc helytörténész, nyugalmazott múzeumigazgató. A munkákban egyébként a társaságnak hat szakembere vett részt, akik közül kettő makói.

A makói Tourinform-iroda vezetőjétől, Rozsnyai Évától megtudtuk: a panoptikumot, ha lesz rá pályázati forrás, szeretnék bővíteni még öt darabbal, hogy az érdeklődőknek minél teljesebb képet nyújthassanak – időben és térben is szeretnének még többet megmutatni Makó múltjáról. Az igényes kivitelű tárlat célja a város turisztikai vonzerejének növelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női szerepekről Törőcsik Marival - interjú

Makó - Tartását, eleganciáját a családjából hozta magával, ugyanakkor sosem tartotta magát… Tovább olvasom