Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Apátfalván félnek a Magyar Gárdától

Apátfalva - A Csongrád Megyei Közgyűlés roma képviselője, Károlyi Sándor szerint az apátfalvi cigányok rettegnek a Magyar Gárdától. A fideszes politikus úgy véli: helyes cigánypolitikával oldódna a feszültség romák és magyarok között.
– Rettegnek az apátfalvi cigányok, hogy a Magyar Gárda masírozásának következő állomáshelye falujuk lesz, hiszen a régió egyik legnépesebb roma kisebbsége él itt – mondta lapunknak Károlyi Sándor, a Csongrád Megyei Közgyűlés cigány származású képviselője. Úgy véli: már vannak jelei a szervezett romaellenességnek, hiszen vannak személyek a községben is, akik félelmet keltenek a kisebbségben, pedig itt száz esztendeje barátságban él egymással magyar és cigány.

– Ismerős ez a helyet, már éltünk át hasonló esztendőket a kilencvenes évek elején. Talán sokan már nem is emlékeznek rá, hogy komoly politikusok, többen a kormányzó pártok soraiból is fontolgatták egy esetleges roma kitelepítés lehetőségeit. Akkor a Duna-deltát jelölték ki egy lehetséges „Romanisztánnak". Nem szeretnénk, ha a politikai beszéd és a szélsőjobboldali félkatonai szervezetek tovább fokoznák ezt a fajta szegregációt – fogalmazott Károlyi Sándor. A falujában több cikluson át kisebbségi önkormányzatot vezető politikus szerint nonszensz, hogy a cigányságot tegyék felelőssé az elmúlt 17 esztendő gazdasági leépüléséért, az egyre mélyülő szociális válságért.

Károlyi Sándor: kirekesztés helyett arra kellene törekedni, hogy minél több cigánynak jusson munkahely. Fotó: DV

Szerinte éppen a Kádár-rendszer volt a bizonyíték rá, hogy az úgynevezett cigánykérdés egyetlen lehetséges megoldása a teljes foglalkoztatás. Akkoriban – hangsúlyozta – Apátfalván és a makói térségben is minden felnőtt romának dolgoznia kellett, és szó sem volt cigánybűnözésről. Éppen ezért a kirekesztés helyett most is azért kell minden erővel arra törekednie a társadalomnak, hogy minél több nehéz körülmények között élő cigánynak jusson munkahely.

– Sajnos úgy látom, hogy a jelenlegi kormányzat cigánypolitikája nem hatékony, ezért vállalok tisztséget magam is a polgári oldalon, hiszen 1998-tól adtak eszközöket és lehetőségeket a romák kezébe, a támogatások eredményeképpen a mi közösségünkben is otthonok épültek, munkahelyet találtak, és a fiataljaink közül többen is egyetemekre juthattak. Mindemellett talán az én számból a leghitelesebb, hogy a Fidesz nem gerjesztője a Magyar Gárdához hasonló jelenségek létrejöttének – foglalta össze a megyei önkormányzati képviselő.

Jó példa

Károlyi Sándor elmondta: a cigányságnak a kultúra eszközeivel kell harcolnia a megkülönböztetés ellen. Apátfalván ösztöndíjprogramot szerveztek, a diplomás cigány fiatalokat pedig jó példaként állítják a közösség elé. A képviselő hangsúlyozta: csak a hiteles személyiségek tevékenysége révén lehet békesség romák és magyarok között.

Olvasóink írták

279 hozzászólás
 • 279. gery 2008. február 11. 23:28
  „Adolf !

  Szakadj már le a témárol faszfej !!!
  Nem veszed észre, hogy senki sem kíváncsi erre a begyakorolt, legalább 100x más köntösben megfogalmazott buzi szövegedre ????

  Idióta Hitler ivadék !! Inkább nézd a TV-t az való neked, nem írni, meg fogalmazni, neked ez magas.”
 • 278. Adolf 2008. február 11. 20:41
  „Azt hiszitek cigányok, hogy ha kisebbségben vagytok akkor nektek mindent szabad?????most úgy öszintén...fejitek az állam tőgyét és még balhéztok is???meg ilyen cikkeket tesztek újságba és csodálkoztok ha pár nagy darab neonáci kölök beveri a fejeteket???most hála nektek egy békés társaságot feloszlattak mert ti paráztok???szerintem sok lesz az habból is mert nagyol elszaladt veletek a ló...”
 • 277. Andrew 2008. február 02. 19:55
  „BJ ! Most olvasom a hsz-at,igen ez Magyarország,Én vettem mit akarsz írni. Üdv.A.”
 • 276. gery 2008. február 02. 15:52
  „Andrew !

  Most pl. kinek irkálsz te valójában ? Mire kellett volna, kinek kielégítő választ adnod ?
  "Na nekem egy kutya"

  Ezzel mindenkinek a válaszát kielégítetted. Nem gondolod ?”
 • 275. Andrew 2008. február 02. 15:42
  „Igaz kis településen élek,de ott bagóért nem engedik be a betörő,meg ki utált romát!!!!! Gondolom ki elégítő választ kaptál!”
 • 274. gery 2008. február 02. 15:38
  „B-J !

  Kicsit eltévedtél. Ők nem itt dolgoznak, vagy vendégeskednek, hanem itt SZÜLETTEK, és ez az ő hazájuk, akár csak nekünk. Ugye érted ?
  Az, hogy valakinek, valakiknek ez nem tetszik az más kérdés.

  Vitatkozik itt már mindenki, mindenkivel, ezen ne csodálkozz !”
 • 273. gery 2008. február 02. 15:27
  „Andrew !

  "Na nekem egy kutya"

  Na ez a beszéd ember ! Végre kimondtad, a saját étékítéletedet, és azt hiszem, hogy ettől kezdve ne várj senkitől jó modort, tekintetet, megértést, mert egy végtelenül nagy gané vagy és én is remélem, hogy egyszer azt kapod amit megérdemelsz, akár romától. akár magyartól, de bízom benne, hogy mindkettőtöl.”
 • 272. B-J 2008. február 02. 15:07
  „SzÉP NAPOT MINDENKINEK! NÉMI KIVETNI VALÓT LÁTOK ITT,MERT HA PL-UL ÉN KINN DOLGOZOM,X ORSZÁGBAN, NEKEM KELL ALKALMASZKODNI AZ Ő KULTÚRÁJUKHOZ,ÉS NEM FORDÍTVA!!! GONDOLOM ÉRTI AKIRE TARTOZIK! DE ITT MAGYAR MAGYARRAL,ROMA A ROMÁVAL, VITATKOZIK! AZ UTÓLSÓT NEM KÍVÁNOM, NO COMMENT!!!1FIÚ,HÁT AZÉRT A 2 KÚLTÚRA KÖZT VAN KÜLÖNBSÉG.B-J”
 • 271. Andrew 2008. február 02. 14:27
  „gery" Na nekem egy kutya,mert azért nézzünk csak szét,hál"a nekem a környezetemben sincs egy sem,de volt!!!!!!!!!És undorodom a mocskos pofájuktól,akkor is ha neked ez tetszik vagy nem!!! Legyen már meg a saját véleményem,és leszarom a Tied. Én Én vagyok, Te nem láthatsz az Én szememmel!VÉGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ÉN”
 • 270. Csak 1 fiú 2008. február 02. 14:24
  „Andrew!!! Te rasszista buzi!!!

  ""VILÁG SZENNYEI TI VAGYTOK CIGÁNYOK!!!!!!!!!!"
  Ezért a beszólásodért lehet hogy még könyorögni foksz a romáknak , hogy ne üssenek agyon!!! Sőtt biztos is mert tudom ki vagy és hol laksz!!! Ezért lessz pár álmatlan éjszakád kis barátom!!! Nagyon vigyázz magadra hová mész!!! Ezt ne vedd fenyegetésnek csak te ezt érdemled!!! Úgyhogy vigyázzz!!!”
 • 269. Csak 1 fiú 2008. február 02. 14:13
  „Tiszta csicskák vagytok más csak ti faszfejek aszaltok ezen a fórukmon!!! Nemvettétek még észre?!”
 • 268. gery 2008. február 01. 23:33
  „Készvége!

  GRATULÁLOK!
  Látom fejlődsz, már csak kétszer küldted el ugyanazt a hozzászólást, igaz a végén egy kicsit "csinosítgattál."”
 • 267. gery 2008. február 01. 23:19
  „Andrew!

  """Nagyon értelmes választ adtál!"""
  Köszönöm, igyekszem eleget tenni a kívánalmaknak!!

  Te nagyobb tahó, vagy mint gondoltam, nem csak írni és fogalmazni nem tudsz, de még gondolkodni sem vagy képes, ergó az értelmi és felfogó képességed is nulla, hogy miért ???? Elmagyarázom.

  Én nem azt mondottam, hogy jóba vagyok minden romával, és becsülöm védem őket, hanem csak azt próbáltam szajkózni neked és fajgyűlölő magyar fórumtársaimnak, hogy igen is vannak jó érzésű, tisztességes, fejlődni vágyó és akaró romák, akik megérdemlik, hogy ne egy kalap alá vegyük őket a szemét bűnöző életmódú romákkal.

  TE NEM ÍGY GONDOLOD???

  Vagy szerinted mindegy hogy rendes, tanult, dolgos egy roma, akkor is megérdemli a szidást, lenézést, a gyűlöletet részünkről???

  Na ezekre válaszolj tisztességgel hülyegyerek!!! Ne tőlem kérd a jó modort, hanem gondolkodj el te a saját debil, idegbeteg stílusodon.
  PL. ezeken: ,,""VILÁG SZENNYEI TI VAGYTOK CIGÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!ÉN""""

  ÉN, Andrew, pedig még nálatok is nagyobb szenny vagyok!!!!!!!!!!

  Nem így akartad véletlenül befejezni a mondatot???”
 • 266. Készvége 2008. február 01. 18:22
  „Véletlen küldtem el annyiszor amennyiszer!
  De lényegtelen!!

  "a rasszizmus ellen nincs gyógy mód."
  Ugyan már!!Ne azt nézzétek,hogy ki miért rasszista hanem azt,hogy miért az ami!!Mindig kivagytok ezen a cigánygyűlöleten,ha ti nem vagytok olyanok akkor mit paráztok??:S
  Azt kéne megnézni,hogy miért van a gyűlölet!!”
 • 265. Készvége 2008. február 01. 18:09
  „Véletlen küldtem el annyiszor amennyiszer!
  De lényegtelen!!

  "a rasszizmus ellen nincs gyógy mód."
  Ugyan már!!Ne azt nézzétek,hogy ki miért rasszista hanem azt,hogy miért az ami!!Mindig kivagytok ezen a cigánygyűlöleten,ha ti nem vagytok olyanok akkor mit paráztok??:S
  Nem a gyűlöletet kell megszüntetni hanem az azt kiváltó okot!!”
 • 264. Andrew 2008. február 01. 10:39
  „Nagyon értelmes választ adtál! Akkor lehet,jó pár magyar neked köszönheti,hogy kirabolták a romák.Nyaljad a seggüket.Ki a f...t érdekli,hogy Te milyen jóba vagy velük,van fehér cigány is!!! Meg nekem tudod mi a bajom velük,csak egy része a markát tartja,van aki dolgozik hála" azt nem kell nekünk eltartani. Érdemben nem tudtál választ adni,úgy hogy ez van,ennyi telt! De a modorod tipikus roma!!!”
 • 263. gery 2008. január 31. 21:32
  „Csak 1 fiú !

  Jó beszélsz ! Én sem tudom hogy mit akart ezzel közölni velünk. De, ha diplomája lenne, akkor azt írnák ezek a faszkalapok, hogy biztosan vette, jó pénzért, vagy hogy akkor is cigány a cigány.......... úgy hogy tök mindegy, hogy mi van, a rasszizmus ellen nincs gyógy mód.
  Ja! és aki nem rasszista az már biztos cigó !! Szánalmas, hogy mi megy ezen a fórumon.”
 • 262. Csak 1 fiú 2008. január 31. 21:21
  „Készvége!!

  "Az Országos Cigány Kissebségi Önkormányzat Vezetőjének Kolompár Orbánnak a kisegítő iskolábol a 6.osztály nincs meg!!"

  Ezzel nem tudom mit akarsz mondani ,de ha ilyen analfabéta vagy, hogy elküldessz egy kommentet 14-szer akkor gratulálok!!! CSAK ÍGY TOVÁBB!”
 • 261. gery 2008. január 31. 21:16
  „Akkor újra. !

  Egy másik topicban, már válaszoltam neked, egy jó ideje, de úgy látszik, hogy csak a hülyeségek szajkózására vagy fogékony és érdemleges reagálást nem vagy képes tenni, csak feltételezésekbe bocsátkozol. Először is ami a stílusomat illeti : ,,amilyen a mosdó, olyan a törölköző" Ki nem állhatom, a billentyű mögé bujkált, rasszista buzeráns magadfajtákat. Nem attól vagyunk ,,nagy" magyarok, hogy rasszisták vagyunk.

  DE TUDOD MIT, IDE IS BEILLESZTEM, HÁTHA NEM OLVASTAD ABBAN A MÁSIK FORUMBAN :


  ,,""""""""""""Péterkém, az nagy helyzet, hogy az irományod, ami minden szakmai, és
  Tudományos alapot nélkülöz, tele van általánosításokkal. Ráadásul kiderült, hogy nem vagy génkutató, amin persze egy csöppet sem lepődtem meg, úgy hogy ezzel megerősítetted bennem ezt az állítást:
  A rasszista buzerások táborát erősíted.

  Azt a szenny kuruc info-t meg nagyon gyorsan felejtsd el, mert semmi másra nem jó, csak a rasszista hajlamú emberek bujtogatására. Egy jó érzésű Magyar embert kimondottan idegesíti ez a sok sületlenség, amit ebben összekotyvasztanak.
  Érdekes nekem a munkám során, nagyon sok cigánycsaláddal volt már kapcsolatom, és nagyon sok roma értelmes barátom is van, ezt, amiket te ide firkáltál, ezekből, a semmit mondó, hiteltelen irományokból idézve én egyiket sem tapasztaltam nagy általánosságban, Úgy, hogy azt az EGÉSZ cigányságra rá lehetne húzni.

  Legalább annyi eszed lehetne, hogy oda biggyeszd, hogy vannak ilyen romák is és vannak fejlődni képes romák is és vannak művelt romák is, értelmiségi romák is...

  De te a fasiszta megközelítésű, ,,minden cigány génhibás elmélettel" nem sok keresni valód van ebben a társadalomban.
  Remélem egyszer találkozol ezekkel az "orkokkal" egy sötét sikátorban !!!!""""""""""”
 • 260. Készvége 2008. január 31. 21:02
  „Csak 1 fiú!

  Természetesen eljutott az agyamig !!:)
  De az se igaz h több száz év alatt nem lehetett beilleszkedni!!Természetesen vannak akik beilleszkedtek!!
  Akik eddig nem illeszkedtek be azok nem is akarnak!!!
  Az Országos Cigány Kissebségi Önkormányzat Vezetőjének Kolompár Orbánnak a kisegítő iskolábol a 6.osztály nincs meg!!
  szóval...”
279 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét működik a régi Démász-iroda Makón

Makó - Újra a régi helyen, ráadásul este nyolcig várja szerdánként az áramszolgáltató… Tovább olvasom