Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Buzás Pétert hibáztatja a Fidesz a fürdő miatt

Makó - Miért állt érdekében a makói polgármesternek a veszteséges Hagymatikum fürdő megépítése? – kérdezi a Fidesz helyi szervezetének minapi röplapja. Buzás Péter azt mondja, neki az az érdeke, hogy a fürdő jól működjön, ő ezután is ezért fog dolgozni, és nem érti, a Fidesz miért fordult a beruházás ellen.
Szórólapon vonja felelősségre Buzás Péter makói polgármestert a Fidesz helyi szervezete a fürdő miatt. A „Könnyezzük, mint a hagymát!" című röplap szerint „Bebizonyosodott, hogy a makói fürdő, a Hagymatikum veszteséges, és esély sincs arra, hogy ezen változtatni lehessen." A kiáltvány a kudarcért a polgármestert teszi felelőssé, felelőtlennek nevezi, hazugsággal vádolja, és azzal, hogy „megvezette Makó város képviselő-testületét is". A Fidesz szerint Buzás csődbe viszi Makót, ezért „álljon ki a makói polgárok elé, és valljon színt, miért érte meg neki ez a beruházás". A röplap hivatkozik Makovecz Imre építészre is – de úgy, hogy a polgármester és a szocialisták „meggondolatlan lépései" következtében az építész „álma csorbát szenved".

– Nekem és mindazoknak, akik ezért a fürdőért dolgoztak, továbbra is az az érdeke, hogy jól működjön, föllendítse az idegenforgalmat, munkahelyeket teremtsen – válaszolta kérdésünkre Buzás Péter polgármester, aki a szerdai testületi ülésen is szóba fogja hozni a témát. – Én ezután is ezért fogok dolgozni. A fürdőt jó néhány buktató ellenére megépítettük, és a korábbi igazgatónak, Kovacsics Imrének sok mindenben igaza volt – de abban mindenképp, hogy ez a fürdő akkor lesz sikeres, ha a makóiak szeretik, ha pártállástól függetlenül mindenki mellé áll. A Fidesz röplapját azért nem tudom hova tenni, mert a párt képviselői megszavazták ezt a beruházást, és eddig mellette álltak, akkor is, ha részletkérdésekben nem értettünk egyet.

Mágori Józsefné országgyűlési képviselő megerősítette, hogy a szórólapot a választókerületi Fidesz-szervezet jelentette meg. Ennek tavasz óta nem ő, hanem Lázár János az elnöke. – Igen, én is megszavaztam a fürdőberuházást – válaszolta érdeklődésünkre Mágoriné.

– Erre szüksége van Makónak, és mindig bízom abban, hogy jóra fordul a sorsa. Gyula fürdője is ötven év alatt jutott el a mostani látogatottságig. Azt azonban, ahogy menet közben alakult a beruházás, már nem tartottam jónak, többször is elmondtam, nem hallgattak rám, Kovacsics Imréről pedig elhitték, hogy parafenomén. Rosszul üzemeltette a fürdőt: nem lehet a helyi fizetőképes keresletet figyelmen kívül hagyva megszabni az árat, elkérni a kapuban a teljes árú belépőt, és nem szólni, hogy a két élménymedencéből csak egy működik. Ilyen stílussal és hozzáállással ez nem megy.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Cillit_bang 2012. november 07. 17:43
  „48-nak!Látod "lokálpatrióta"???? Fogalmatok sincs az árakról, pláne makóiként!!! Csak "köhögtök"!Csak legyen mit! Már segítségként azt is többször leírtam: az okos makói 30! azaz, harminc alkalommal ingyen be tud menni a fürdőbe! Nem részletezem! "Köhögni", háborogni pedig szabad! Csak arra vigyázzatok, hogy a butaságotokat és/vagy a tudatlanságotokat ezzel nagyon könnyen eláruljátok!”
 • 50. nagysegűtündike 2012. november 01. 12:33
  „ah és feri, én annyi nick neven vagyok fent amennyin akarok, kgb696 stb ha nem vetted volna észre csak veled szórakozok itt! Minket megvéd a helyi hatalom!”
 • 49. kgb696 2012. november 01. 08:29
  „Jah és feri,majd arról is adj számot mennyi adót fizet eb a közösbe..:) Mert én meg ezt fogom megtudakolni, miből tartod fenn magad! :)”
 • 48. kgb696 2012. november 01. 08:27
  „Látom nem nagyon tudsz megcáfolni... :) Beteges vagy! :)”
 • 47. Lokálpatrióta 2012. október 30. 23:43
  „46. Cillit_bang 2012.10.30. 17:08 :

  Valószínüleg azért nem járnak fürdöbe, mert a napi 2.000 Ft-os fürdöbelépö sok nekik... Lehet, hogy egy kisebb, kevesebbe kerülö, gazdaságosabban üzemeltethetö fürdöbe kevesebb is lenne a belépö és akkor járnának... nem vagyok közgazdász, de mintha vélnél felfedezni némi összefüggést, de lehet rosszul látom...”
 • 46. Francois 2012. október 30. 17:10
  „kgb696 képzeld nem zavartak el elmebajjal :) Leróttam az 5-ezer forintomat, és megy az ügy tovább! Nem kell itt személyesen találkozgatni, aki keres majd téged az megtalál! :)”
 • 45. Cillit_bang 2012. október 30. 17:08
  „Mindig ez a 6000......Erre hivatkoznak!Ha járnának a fürdőbe, akkor nem lenne baj! De 20 "brüggölő" nem tart el semmilyen fürdőt, pláne hogy jóformán ingyen járnak!”
 • 44. kgb696 2012. október 30. 16:45
  „Drága Ferenc! 20 éve ismerlek! Ne akard magad megmutatni milyen vagy!
  akkor sorolom! - nem állítottam, hogy te vagy Ipgazda mindkettőtöket megszólítottalak!
  2, Ha átmégy a bíróságra, elzavarnak elmebajjal :)
  3, semmit nem mocskolódtam, csak a tényeket írom veled ellentétbe és rávilágítok arra amit mindenki tud aki ismer, hogy szeretsz félrebeszélni! Ezért nem ítélek el, tudom ez egy fajta betegség!
  4 Feri ha valaki intelligensebb mint te és megcáfolja azt a hülyeséget amit állítasz lásd 4 millió kontra 160.000ft közötti különbség, akkor nem háborogni kell és magad köré gyűjteni az embereket akik nem ismernek hanem be kell látni, hogy nem szóltál igazat, nincs ebben semmi, sok politikus is naponta hazudik! :)
  Soha nem vádoltalak egyetlen egy másik felhasználó névvel, lehet hogy van neked lehet, hogy nincs nem tudom, de azt ne merd letagadni, hogy napiszar nem te voltál!
  Ferikém állok elébe személyes beszélgetésünknek is! :)”
 • 43. babeli 2012. október 29. 10:48
  „A FIDESZ NE HIBÁZTASSON SENKIT, MERT ŐK IS MEGSZAVAZTÁK! ! !
  Ennek ellenére kell a számvevőszéki vizsgálat, tiszta vizet kell önteni a fürdőbe.
  Gyanúsan, gyorsan lelépett ez a Kovacsics úrrr...A következő önkormányzati ülésen Búzás, és Kovacsics is kérjen bocsánatot azoktól a makóiaktól, akiket megsértettek földtől elrugaszkodott optimizmusuk hevében: pl. a 6 ezer aláírótól, akik nem ilyet ,,lovat" akartak, hanem olyat, amelyiknek földig ér a lába. Búzás elve az, hogy a dolgoknak érjen földig a lába, de itt valamiért elszállt, de nem kicsit, hanem nagyon. Lehet, hogy ,,doppingolta" a valaki egy kicsit? Na ilyenkor kellene a vagyonosodási vizsgálat, de azt valamiért egyik kormány sem akarja törvénybe iktatni. De miért...?”
 • 42. Francois 2012. október 29. 06:29
  „2. kgb696 Na most ezzel nagyon, nagyon mellé lőttél, de sebaj a hónapok alatt annyit mocskolódtál ellenem, ha kissé eláll az eső átmegyek a bíróságra , és egy magán vádas feljelentéssel élek ellened! :) Mivel egyedül az én szórakozástatásom végett vagy itt, és kezdem nagyon unni! Mivel a 42. kgb696 is bő 2-éve jött létre megtévesztés képen! Mivel azt hitted a kgb666-én vagyok! :) Én veled ellentétben . Na ennyit rólad! IPrendgazda szintén nem én vagyok, lehet ez azért van mert többször írtam levelet a moderátornak veled kapcsolatban!”
 • 41. kgb696 2012. október 28. 20:33
  „IpGazda és Mora úr is képes erre?”
 • 40. kgb696 2012. október 28. 20:33
  „Itt mindenki paranoiás? hajlandó vagyok IP cím ellenőrzés alá vonni magam, hogy nekem egyetlen egy Nick nevem van! nem vagyok Ovis mint ti akiket a Móra úr beetettet, hogy osszatok! gyerekek, komolyan durva színvonalon nyomjátok, mint az Oviban!”
 • 39. IPgazda 2012. október 28. 16:54
  „Arra kíváncsi lennék"37. kgb696" mért van több nick neved és komid egy IP-címről?! Ugye nem iskolás vagy! :) Mielőtt még ezzel etetnél minket! :) Vagy az egész család itt van?! :)”
 • 38. mszp 2012. október 28. 09:11
  „37. kgb696 ! Veled helyettesíteném, hisz te hihetetlenül értesz mindenhez!Kicsit már ununk itt a fórumon, főleg hogy tudjuk ki vagy! :D”
 • 37. kgb696 2012. október 27. 20:35
  „27 Mint az OVIba! Én írok valamit alátámasztva te meg oda írod te beszélsz hülyeséget de semmi magyarázat! Barátom nem velem van a baj, hanem veled és ebbe nyugodj bele... Amúgy kb annyira ismerem Buzást mint te, sosem beszéltem veled de ismerem látásból! Nem bánnám ha családi vállalkozás lenne, de sajna nem! kíváncsi lennék mit mondasz te kivel helyettesítenéd Buzást Makón? :) Nevet írj, ne azt hogy ízével :)”
 • 36. cindi 2012. október 27. 13:21
  „Nagyikám,az önkormányzat és a képviselőtestület nem ugyanaz.Az önkormányzat az intézmény,a képviselőtestület pedig a városvezetés.Világosíts már fel!Nemde?”
 • 35. nagyi8 2012. október 27. 13:15
  „33. Lokálpatrióta 2012.10.27. 10:17

  Tévedés, nem hagyom ki őket,
  mert amikor az önkormányzatról írok, abban ők is benne vannak.
  Üdvözlettel
  .”
 • 34. Qllancs 2012. október 27. 11:43
  „T.33.
  Igaz név nem szerepel --de akik ott ültek akkor, és szavaztak mind hibás !! Egytől--eggyig !!!Nem gondolkoznak se itt se a Parlamentben fönnt --CSAK nyomnak --mint süket az ajtót !!!”
 • 33. Lokálpatrióta 2012. október 27. 10:17
  „Pál! Néhány nevet mindig kihagysz: Baranyi Sanyi, Gáspár Sanyi, Marosvári Attila, Siket Pista... ök is igenel szavaztak ha jól emlékszem, de az ö nevük soha nem merül fel sehol az üggyel kapcsolatban... bizony a háborgó fideszesek mellett ök is igennel szavaztak!!! (a mai mozaikban sincs benne a nevük:-))”
 • 32. nagyi8 2012. október 27. 08:42
  „Az MSZ(M)P-volt(SZDSZ), PSZM, volt(MDF), Fidesz, JME, ,,függetlenek" közös erőfeszítése meghozta a fürdőt. Ma már minden szempár a vendégek-számára figyel.

  Mi fürdőbarátok arra tekintünk, hogy - mivel a lakosok, azaz mi, fizetjük az elnyomók szórakozását -, mennyit és mennyi ideig. A teher rajtunk van, nem az elnyomókon. Olyan ez, mint a vörös-kék-zöld okozta devizakatasztrófa, amibe kb. 1´000´000 magyar ,,lépett bele". Hiszen a fürdő is deviza katasztrófa, csak az elnyomók - Magukfajták - nem beszélnek erről. Nekik nem katasztrófa. Ők ,,megszedték magukat", mint azt a vezír szokta mondani vala - másokról, pl. a kb. 130´000 forint nettót három műszakban kereső traumatológus orvosokról -. Mert a vezírnek ez a véleménye. Mondja az a vezír, aki több százmilliós vissza nem térítendő összegeket kaszált a virágkertészetére, s jóllehet milliárdos nagyságokba emelte a vagyonát a kisorvosokkal szemben. Zavart világ, zavart politikusokkal.

  A fürdő szép, nagyon szép.

  Nekünk, mintegy 6´000 makóinak nem ilyen luxus kellett volna. Ennyin írták alá a petíciót, egy ,,sokkal olcsóbb" fürdőért, ami a 2001-es első Makovecz-féle terv lett volna. Szegény, megnyomorosított városba szerényebb is elég.
  Evvel szemben több munkahely kellene, hiszen a vezír alatt mintegy 10´000 szűnt meg a kihaló 25´000-es városból. Ez a célja az EU-pasáknak, valahol Európában.

  Buzás polgármester kb. napi 1´000 vendéget harangozott be, azaz évi mintegy 400´000 vendéget.
  A Kovacsics igazgató napi 2´000-et, azaz évi mintegy 800´000 vendéget.

  Mindkettő becsapta a lakosságot. A baj csak az, hogy mi lakosok fogják fizetni a szórakozásukat.....

  A fürdő pang az ürességtől. E sorok írója jár a fürdőbe. Hét közben gyakorlatilag alig van külföldi, csak a makói törzsvendégek. Hallottam, amikor a nagy vezír a fürdőben volt szombatonként, akkor is pangott a fürdő. Sőt ott is vacsorázunk este - egyedül -.

  ****************
  A fürdő 2008-ban nyereségesre lett deklarálva az akkori Megvalósíthatósági Tanulmány szerint.
  Azt szavazta meg a makói közgyűlés - Buzás Péter vezetésével - és indították el a projektet.
  E szerint 8 év után megtermeli az építési költséget, s 16 év után visszafizeti a kölcsönt is és nyereségesen működik.

  2009-re már nem lehetett tagadni, hogy veszteséges lesz az új fürdő.
  Az újabb Megvalósíthatósági Tanulmány már mást közölt, mint egy évvel hamarabb.
  Ezt zárták el - jogellenesen - a lakosságtól. Nos, az önkormányzat vesztett a Szegedi Bíróságon 2010-ben. A makói baloldal - MSZP, a volt SZDSZ - csak az érvényes bírósági ítéletre adta ki az iratokat, ,,közberuházás, közpénz, nyilvános". Mert az erőszak mélyen ül a makói vezetés lelkében, túl mélyen.

  A jogerős bírósági ítélet nyilvános közlését a liberális Délmagyarország megtagadta. A kiegyensúlyozott információközlés - minden oldal véleményét közölni - nem célja a helyi lapnak. Evvel hozzájárult valószínűleg a fürdő mai nehéz helyzetének a kialakulásához - szerintem -.

  Közel 6´000 makói írta alá a petíciót egy ,,sokkal olcsóbb makói fürdő" ügyében. Ugyanis ezek a lakosok a ,,sokkal olcsóbb" 2001-es Makovecz-féle kész tervet szerették volna megvalósíttatni. Az önkormányzati illetékeseket ez nem érdekelte. Ne felejtsük: a 2001-es terv meghagyta volna a nagyuszodát, de 1.5 milliárdba került volna. Mórahalom is az idő tájt kezdett el fejlődni, s hol tart ma, Makóhoz képest?! Szóval az önkormányzat úgy 2001-ben, mint 2008-ban is elásta a sokkal olcsóbb makói fürdő tervét.

  Buzás polgármester (MSZP) összefogott a Fidesszel, s a Mágoriné, Dr.Orbán Imre, Nagy-György J. is támogatták 2009.11.04.-én a 3 milliárdos VESZTESÉG megszavazását ELŐRE a közgyűlésen, az építési költségen FELÜL (3.5 milliárd). E nélkül nem kapta volna meg az EU támogatást a projekt. Tudni kell még, hogy az egész Fidesz vonal akarta ezt a fürdőt: Dr. Kerényi, Kubatov országos igazgató és maga Orbán Viktor is. A fürdő veszteségeihez számolhatjuk még a deviza veszteséget is. A CHF / HUF deviza veszteség ma kb. 2.4 milliárd! Erről az óriási veszteségről nem akarnak beszélni az illetékesek és a holdudvaruk sem. Az évi kamat kb. 300 milliót tesz ki, amihez a fürdő vesztesége is hozzájárul majd és a banki tőke visszafizetése. Ma már a fideszesek beszélnek a fürdő kapcsán BRUTTÓ évi min. 800 millió városi teherről. Ha csak az előzőeket összegezzük, akkor az eredeti 3.5 milliárdos fürdő ma már 10 milliárdos nagyságba kerül a következő években a makói adófizetőknek. Ennek pedig adóemelés lesz a vége, mint tudjuk előre. ,,Köszönet" az MSZP, PSZM(régi SZDSZ) és a Fidesznek (Mágorinéék). Ezek először NAPI 1´000 fürdővendégről beszéltek az év minden napján, utána NAPI 2´000-ről. Én nem hiszem el egyiket sem!
  Kovacsics Imre igazgató évi 800´000 vendégről beszélt:
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/hungarikumma_valhat_a_makoi_furdo/2127764/

  Figyelem! A 2012-ben lesz elfogadva a 2013-as városi költségvetés! Nos, ebben először nyilvánosságra kerülnek fürdő fizetési kötelezettségei.

  Úgy gondolom, a Fidesz országosan számtalan pozitív lépést tett a demokrácia építése érdekében. Köszönet érte. Sajnos Makón nem ez a helyzet. A Mágoriné helyi választásában a fideszesek kétszer, 11-1 és 11-2 arányban elutasították. Orbán V.-ék ennek ellenére kinevezték. A 2010-es önkormányzati választáson is vesztett a nagyszájú Mágoriné. A fürdőnél hasonló a helyzet. Közel 6´000 lakos aláírta a ,,sokkal olcsóbb fürdő rekonstrukciót". Nem csak az MSZP, a Buzás-félék, a PSZM, hanem a Fidesz is ignorálja a lakosság véleményét. A vörös-erőszakot felváltotta a narancssárga-erőszak. Ma már oda süllyedt a Makói Fidesz, hogy volt MSZMP-esek ülnek az önkormányzatban is. Szóval ma a baloldalon és a jobboldalon is volt kommunisták ülnek az együtt. Csoda, hogy a város nem fejlődik?

  Tény, hogy a fürdő ügyben nem volt társadalmi egyeztetés Makón. Gyakorlatilag (demokratikusss) diktatúrában élünk ma is az 1989-es váltás ellenére is. Egy példa csak. 2008 februárjában benyújtotta az önkormányzat a fürdőpályázatot. Ez után áprilistól rendezett Dr. Buzás Péter polgármester vezetésével az önkormányzat legalább 3-4 lakossági fórumot. Utólag megmondhatta a lakosság a véleményét, de előtte nem! Ez a Buzás-féle-erőszak itt Makón és a Kistérségben több mint 20 éve! Egy egyszerű ember is érti, tudja, ez nem demokrácia! Aki pedig nem, annak politikai, gazdasági érdeke fűződik az ellenvéleményéhez.

  Az ellenzék behódolt a nagy fazék mellé. Együtt leveseznek. Nincs ellenzék Makón és a Kistérségben.

  A fenti erőszak árnyékéban szűntek meg Makón és Kistérségben az elmúlt évtizedekben a munkahelyek a szocialista Dr. Buzás Péter (MSZP) uralkodása alatt. Pótlás nem történt ez ügyben sem. Makó és Kistérség legnagyobb problémája a munkanélküliség, amivel az egyik párt sem, egyik csicskása sem foglalkozott úgy, hogy masszív javulás lépett volna fel. E tekintetben nem hoztak létre ,,maradandó, jelentős" változást. Ne felejtsük, az MSZP-SZDSZ-FIDESZ-JME-PSZM és a csicskás függetlenek alatt tízezres nagyságrendben szűntek meg (gyárak, üzemek, cégek) a munkahelyek! Ma 25´000 lakos alatti lett Makó, a fenti pártok ,,megfeszített" tevékenysége következtében.

  A makói fürdő építkezés megmutatja azt, ami az egész országban folyik: gátlástalan politikai erőszak a bal- és jobboldal játszmájában, pénzpocsékolás - közpénz -, miközben egy kis holdudvar anyagi érdekeltté tétele. A legrosszabb az, hogy ezek a pancserek megfosztották Makót és a Kistérséget a múltjától, jelenétől és a jövőjétől. A demokráciától távolodunk sajnos.

  Azt se felejtsük el, hogy szerintem itt az MSZP-Fidesz távolabbi célja - a nyilvánvalóan tönkrement fürdő privatizációs eladásával - a termálvíz tulajdonjogának átjátszása a nemzetközi imperialisták kezébe. Az energiahordozókat is elveszik tőlünk.

  ************************************************
  ************************************************

  Sukorói és Makói MILLIÁRDOK, a Fidesz kettős mércéje
  ********************************************* ************************
  A Fidesz okos módon számolta ki a Sukorónál történt telekspekulációval előállott, veszteségek összegét.

  Ezen előjáték kapcsán - okos módon - kiszámolták a veszteségeket a Sukorói-maffia által Magyarországnak okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZNA.

  Az ügyészség hivatalosan eljárást indított (a Sukorói-maffia ellen) ismeretlen tettes ellen, a közigazgatásban elkövetett bűntett gyanúja miatt. Mondván, hogy Magyarország kárára milliárdos veszteséget okozhattak.

  Az lenne - nem az, amit sokan gondolnak...... -, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).
  **********************************************************************

  Sunyi módon, Makón NEM SZÁMOLTÁK KI a fürdő veszteségét.

  Ezen előjáték kapcsán - sunyi módon - NEM SZÁMOLTÁK KI a veszteségeket a makói- fürdő ügyében okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZ.

  AZ MSZP (elődje az MSZMP volt), az SZDSZ, a Fidesz, JME, a ,,függetlenek", meg a többiek összefogtak abban, hogy ELHALLGATJÁK a fürdővel okozott tízmilliárdos nagyságrendű kárt. Mert embereket a jóság összetarthat, vagy anyagi érdek, vagy a munka, vagy éppen fürdő veszteség, vagy hobby is. De bűn is összetarthat embereket. De éppen gyávaság is összetarthat.
  De, ne legyünk egyoldalúak, okosság is összetarthatna.

  Az lenne kézenfekvő, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).

  ************************************************
  Tehát a Fidesz kettős mércéje - országosan vs. Makó - sajnos nekünk, makóiaknak nem hasznos, sőt, nagyon káros is. A Fidesz a passzivitásával segíti nálunk a milliárdos veszteség kitermelését.
  .
  Ezért is ekkora a nyomor Makón. Munkanélküliség, kilátástalanság, elvándorlások.
  ****************

  A fürdő átadással itt az igazság további ideje is. A Kovacsicsék által beharangozott több ezer napi fürdővendég irrealitása.

  Az nyilvánvaló volt, hogy a Kovacsicsnak mennie kellett. Ő egy bábu volt, havi 1 milliós bérért. Magyarországon sokan lennének ilyenek ezért a bérért. A Buzás és az MSZP (nemzetközi imperialisták) bábuja.

  Ez a fürdő magán hordja a megalomániában szenvedő polgármester kézjegyét. A becsület azt diktálja, hogy azonnal mondjon le!
  .”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Makón

A Maros-parti városba látogat pénteken Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Tovább olvasom