Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csődveszélyben Csanádpalota

Csanádpalota önkormányzata vállalta, hogy hektáronként 323 ezer forintért fertőtlenítteti az árvíztől érintett külterületi földjeit. Tavaly úgy gondolták: nem lehet baj, várták a támogatást, de semmi sem érkezett. Ha kifizetik a 31 millió forintos számlát, csődbe megy a falu.
Csődbe megy Csanádpalota, ha a bíróság úgy dönt, hogy köteles a település kifizetni azt a számlát, amit egy tavaly júniusban kelt szerződés alapján követel az önkormányzattól a vásárhelyi BS Alfa Bt. A vállalkozás az árvíz miatt érintett földterületeken végzett fertőtlenítésért kér 31 millió forintot. Az érintett földterület a Maros mellett, a falutól 12 kilométerre van, mégis ide tartozik.

Meglepődtek a számlán

– Az előző képviselő-testület tavaly augusztusban szembesült azzal, hogy egy kifizetetlen, 31 milliós számla terhe nehezedik a község gazdálkodására – halljuk Kovács Sándor polgármestertől. – Akkor érkezett ugyanis egy hiánypótlási felszólítás a vis maior pályázati anyagunk kapcsán, ebben igényelte Csanádpalota, hogy térítse meg a kormányzat a fertőtlenítés fejében fennálló tartozást. A pályázatunkra 13 ezer forintos támogatást ítélt meg az illetékes hatóság, ezt el is juttattuk az érintett cégnek, hiszen a szerződésben az áll: fizetni csak a vis maior kapcsán hozzánk befolyó pénzből tudunk. Ám a vállalkozás ezzel nem elégszik meg, folyamatosan postázzuk oda-vissza egymásnak a kiállított számlát, a bt.-vel próbáltunk megegyezni, de hajthatatlanok. Így nem tehetünk mást: az egyébként számos szempontból vitatható szerződés érvényességét megtámadjuk a bíróságon – foglalta össze Kovács Sándor polgármester, aki elárulta: a tavalyi fiaskó számára személyesen is óriási terhet jelent, a fizetéssel kapcsolatban tegnapelőtt két telefonos fenyegetést is kapott.

Támadható a szerződés

Megtudtuk: a keltezés nélküli szerződés – amiről így megállapítani sem lehet, hogy mikor írták alá – formailag sem megfelelő, a fejléc helyén ugyanis csupán egy körbélyegző található. Ez alapján kívánnak a szerződés semmisségének kimondásáért keresetet benyújtani az ügyben illetékes hódmezővásárhelyi bírósághoz.

– Számos más furcsaság is bonyolítja az ügyet – tette hozzá a polgármester. – A kivitelezés átadásáról-átvételéről semmiféle jegyzőkönyv vagy dokumentum nem készült, emellett úgy gondolom, a négyzetméterenkénti 32 forintos, azaz hektáronkénti 320 ezer forintos kivitelezési díj egy kívülálló számára is rendkívül aránytalannak tűnik.

Kiszombor nem szerződött

Hosszas mérlegelés és utánajárás után Kiszombor nem szerződött tavaly a katasztrófavédelem által ajánlott vállalkozással – tudtuk meg Szegvári Ernőné polgármestertől. Pedig a falu határában folyik a tavaly hatalmasra duzzadt Maros. Tanácsadói úgy vélték: a töltésen kívül eső, és művelés alatt álló területekre számottevő környezetterhelést ró a fertőtlenítő vegyszer, és sokallták az ajánlott összeget is.

Soós Gábor ügyvéd, az önkormányzat megbízott jogi képviselője szerint a bíróság az ügy minden körülményét figyelembe véve fog döntést hozni, nincs gyakorlat rá, hogy ilyen hiányosságok miatt rutinszerűen pró vagy kontra döntenének.

Kovács Sándor még elmondta: a 31 millió forintot a település egyszerűen nem tudná kifizetni. Ha mégis erre köteleznék, akkor nem marad forrás a pedagógusok és a közalkalmazottak bérének finanszírozására. Ez a pénz a falu négy évre tervezett fejlesztési forrását teszi ki, egyébként az összeg az éves, 550 milliós költségvetésüket figyelembe véve is számottevő. Úgy vélik: csak az igazságszolgáltatásban bízhatnak.

Megkerestük Perneki Lászlót, Csanádpalota előző polgármesterét, aki elmondta: azért jegyezte ellen a vásárhelyi cég képviselője által hozott szerződést, mert a jegyző is rábólintott és megerősítette: ebből baja nem származhat a településnek, hiszen le van írva: csak akkor kell fizetniük, ha pénzt kapnak. A döntés mellett szólt érvként: számos környező település is aláírt hasonló kontraktust, ám ott jóval kisebb területeket érintett a munkavégzés – így az összeg is jóval kevesebb.

A cég szerint indokolt a követelés

– Reális a négyzetméterenként 32 forintos fertőtlenítési költség, a katasztrófavédelmi hatóságnak adott árajánlatok közül a konkurencia részéről ennek a háromszorosa is előfordult tavaly – válaszolta kérdésünkre Túri József, a BS Alfa Bt. meghatalmazottja. – A fertőtlenítés a munkavédelmi eszközök és a feladat teljesítésének körülményei miatt ilyen drága. A mi szerződési példányunkon megfelelő a fejléc és van időmegjelölés is, mindemellett úgy véljük: kevés az esélyünk rá, hogy az egyébként jogosan elvárt összegből bármit is lássunk, hiszen a kontraktusban szerepel: a vis maiorból fizethet a falu. Minden fórumot megjártunk ez ügyben, a miniszterelnök nevében annyit válaszoltak: pereljük be a falvakat. Ezt nem tervezzük, de tudni kell, cégünk százmilliós hitelt vett fel az alvállalkozók kifizetésére.

A cégnél egyébként nem értesültek róla, hogy bárki is fenyegette volna a polgármestert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Restaurálta a képeket a fiatal makói asztalosmester

Lapunk cikke nyomán ajánlotta fel egy fiatal makói asztalosmester, hogy segítséget nyújt a százéves… Tovább olvasom