Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrád megye tizedik városa Csanádpalota

Csanádpalota - Nem rendez többé falunapot Csanádpalota: Sólyom László köztársasági elnök aláírta azt az előterjesztést, amely szerint az eddigi nagyközség a mai nappal városi rangra emelkedik. Megyénknek így már 10 városa van.
A köztársasági elnök aláírta az önkormányzati tárcától érkezett előterjesztést, így az utolsó akadály is elhárult a 3300 lelket számláló Csanádpalota várossá válása elől. Csongrád megyének ezzel immár 10, a makói kistérségnek pedig 2 városa van. Kovács Sándor polgármester először tavaly szeptemberben nyilatkozott arról lapunknak, hogy a képviselő-testület decemberben tárgyalta meg, és biztosította támogatásáról az elképzelést, majd januárban elküldték a Közigazgatási Hivatalnak a városi cím elnyeréséhez szükséges pályázatot. A hivatal ezt továbbította az önkormányzati tárcának, Varga Zoltán miniszter pedig támogatásáról biztosítva június elején küldte tovább a köztársasági elnöknek. Sólyom László a napokban ellátta ezt kézjegyével, a minisztérium pedig tegnap ellenjegyezte az okiratot – ezzel vált hatályossá a dokumentum. A Magyar Közlöny várhatóan ma teszi közzé az erről szóló hivatalos tájékoztatást.

Tegnap még nagyközség volt, ma már város. Csanádpalota álma fél év alatt megvalósult. Fotó: Segesvári Csaba
Tegnap még nagyközség volt, ma már város. Csanádpalota álma fél év alatt megvalósult.
Fotó: Segesvári Csaba

A Makótól mintegy 20 kilométerre lévő, a békési megyehatárhoz közeli Csanádpalota a városi címmel visszakapta azt a kistérség-központi szerepet, amely korábban is megillette, ráadásul ezzel a ranggal sokkal komolyabb fejlesztésekben gondolkozhat, nagyobb pályázatokra jelentkezhet a győzelem reményében, mint korábban. A polgármester már a kezdetektől bízott a pályázat pozitív elbírálásában, de eleinte csak 50 százaléknyi esélyt adott rá. Most természetesen örül, bár tudja, hogy városi polgármesterként sokkal több lesz a munkája, mint eddig volt. Egyébként azt mondja, a faluban óriási volt a várakozás, már azok is nagy csalódásként élték volna meg, ha nem kapják meg a városi rangot, akik eleinte nem pártolták az elképzelést. Hivatalosan augusztus 14–16-án ünnepelik meg az „előléptetést" – ekkor tartották volna az idei falunapot, de ezek után természetesen városnapot rendez Csanádpalota.

Olvasóink írták

 • 13. Susiené 2009. július 03. 00:38
  „Na itt az igazi magyar átok megint.Irigység és kicsinyesség ezerrel.Gratulálok hozzá a fanyalgóknak.Mert ugye vannak emberek akiknek semmi nem jó.Igenis kell a haladás és becsülendő az igyekezet ami ezt a községet várossá avanzsálta.Miért kell epét köpködni ránk? Én személy szerint Szegedről költöztem erre a vidékre és tiszta szívvel állítom hogy nagyon szép és tiszta városkával lett gazdagabb hazánk.Tiszta,csendes és élhető település. De tessék csak nyugodtan fröcsögni tisztelt rosszmájú honfitársak.Mert ez a szokás kis hazánkban! Nehogy már örülni tudjunk a más örömének! Sándorfalva sem különb mint Palota de mikor város lett szívből örültem neki.Sok ember munkájának a gyümölcse ez . Kéretik az itt lakó és ezért a településért dolgozó embereket nem lenézni és nem elrontani az örömüket. Jöjjenek el és nézzenek körül itt.Nem amerikai metropolis,csak egy szép és nyugodt,virágos,parkos kis városka.A mi szívünknek kedves helység. Nem is szeretnénk ha koszos és zajos "igazi" város lenne belőle.Ez a hely így szép és jó. Tiszteljük már egymást kicsit jobban,emberek!”
 • 12. greencat 2009. július 02. 15:19
  „Makó is hétvégenként olyan mint egy falu annyira nincs mozgás élet ebben a városban, akkor mit várnak el Csanádpalotától?? A képet nézve, de egyébként voltam már Palotán nem egyszer, semmi városias nincs benne...

  140! Abban biztos lehet, hogy az adó több lesz mint eddig:)”
 • 11. 140 2009. július 02. 12:50
  „Hát, lehet fanyalogni, az persze sokkal egyszerűbb, mint elismerni, hogy itt emberek dolgoznak azért, hogy az ott lakóknak jobb legyen.
  Annyit azért üzennék a Polgármesternek, hogy legalább a honlapon jó lenne egy tájékoztatás, hogy milyen változások várhatók, meg arról is, hogy miben is jelent előnyt a városi rang.”
 • 10. dodó 2009. július 02. 10:31
  „Nézzük meg Csongrád m. térkápét! Nyugaton a helyzet változatlan! Azonnal nyilvánítsák Öttömöst várossá, különben felbillen a térkép!”
 • 9. bo 2009. július 02. 08:27
  „6.- Ami késik nem múlikk!:-)))))”
 • 8. Szirilli 2009. július 01. 23:02
  „A "nagytudású" Sólyom meg rámondta az áment... Istenem... nincs erre valami általános szabály mennyi lakosnak illik élnie egy városban?
  És ha Makó kisváros, akkor Csp mi lesz? Miniváros? :O”
 • 7. greencat 2009. július 01. 22:18
  „És mi fog Csanádpalotához tartozni?? Kövegy?? Mert hogy eddig Makóhoz tartozott:)

  3300 lelkes falu város:):) röhelyes...”
 • 6. zuzupetals 2009. július 01. 22:01
  „bo: Sándorfalva se lett Sándorvárosa :)”
 • 5. nocsak. 2009. július 01. 20:18
  „Szirilli. Egyet értek veled.

  nikyke. Nekünk nem hiszem hogy jobb lesz sőt.
  Csak a rosszat látom benne:több adó, csatornázás stb.
  De egy valakinek nagyon jó....”
 • 4. nikyke 2009. július 01. 18:17
  „Minden elismerésem azoké akik munkát és energiát fektettek várossá válásunkba, csak egyetlen kérdésem lenne hozzájuk.
  Nekünk a kisváros lakóinak mennyivel lesz ezután jobb?? Hol fogjuk megérezni azt, hogy mi már nem falusiak, hanem városiak vagyunk?? Egyébként gratulálok a polgármesternek, mivel megválasztása óta nagyon sok minden megújult, megszépült. Látszik, hogy szívvel-lélekkel dolgozik és szívén viseli a "kisvárosunk" szebbé válását. További jó munkát, jó egészséget és kitartást!!!”
 • 3. Szirilli 2009. július 01. 17:11
  „bo!

  ez jóóó :))

  a Csp várossá válása meg továbbra is nevetséges.”
 • 2. bo 2009. július 01. 13:31
  „A következő Apátfalva lesz és át fogják keresztelni "Apátvárosa"-ra:-))) Palotának gratula!”
 • 1. 140 2009. július 01. 12:37
  „GRATULÁLOK A VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK ÉS A KÉPVISELŐKNEK, AKIK A MUNKÁJUKKAL ELÉRTÉK EZT!

  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyentábor makói diákonak

Makó - Rendhagyó szülői értekezletnek adott otthont tegnap délután a makói városháza nagyterme. Tovább olvasom