Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Dálnaki kilenc évig várt az állampolgárságra

Négyen tettek tegnap állampolgársági esküt a makói városházán. Közöttük van az ismert labdarúgó, Dálnaki Csanád is, aki azt mondta: elsősorban nem a sportkarrier miatt jött Magyarországra, hanem tanulni. Most Vásárhelyen játszik, ott van a munkahelye is. Kilenc éven át várt erre a napra.
A fiatal focista – szemből – Makó csapatában is játszott, de akkor még nem volt magyar állampolgár Fotó: Karnok Csaba
Most visszakapták azt, amit egykor elvettek őseiktől – ezt mondták, akik tegnap vehették át a magyar állampolgárságukat bizonyító dokumentumot, miután letették az állampolgársági esküt a makói városházán. Bodó Lászlónénak, Dálnaki Csanádnak, Zsiga Etelka Katalinnak és a fiatal korú Tarita Eduard Mariusnak Buzás Péter polgármester nyújtotta át az okiratokat.

Az új makói állampolgárok között van Dálnaki Csanád is, akit elsősorban labdarúgóként ismerhetnek a helybeliek, s talán sokan nem is tudták azt, hogy immár kilencedik esztendeje vár rá, hogy hivatalosan is magyarrá válhasson. Annak idején a továbbtanulási lehetőségek miatt költözött át az anyaországba.

– Nem a sportkarrier miatt jöttem el Sepsiszentgyörgyből, hiszen odaát, egy erősebb bajnokságban talán jobban érvényesülhettem volna labdarúgóként – mondta Csanád. – Szeretem ezt a sportot, ezért focizok mindmáig, most éppen a vásárhelyi csapatban, de több Makó környéki klubban is játszottam. Most már inkább a szakmának szeretnék élni, hiszen logisztikusként állást kaptam Hódmezővásárhelyen. Korábban Makón tanítottam testnevelést, hiszen végül is ez a végzettségem, de úgy tűnik, inkább a versenyszférában találom meg a számításaimat – foglalta össze a fiatalember, aki a polgármester kérésére elmondta, hogy mi az, amin makóiként változtatna: elsősorban több, az egész családot megmozgató, szórakoztató vagy sportrendezvényt szervezne a városiak számára, így jobban összekovácsolódhatnának a családok.

Megtalálta az otthonát Makón a Lugosról áttelepült Bodó Lászlóné is, aki egy kis varrodát nyitott a városban. Ennek működtetéséhez is elengedhetetlenül szükséges a magyar állampolgárság. Öt éve, az ezredfordulón jött át családjával az anyaországba, hiszen ez volt régi vágyuk, és számos rokonuk is él Magyarország jelenlegi határain belül.

– Nagyon jól érzem magam itt, Makón, és örülök neki, hogy a nagyfiam is nyugodtabb körülmények között tanulhat, hiszen immár Szegeden folytathatja tanulmányait a Hittudományi Főiskolán. Sokkal könnyebb itt magyarnak lenni, mint Erdélyben – mondta az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóra jár megfiatalodni

A kortárs erdélyi képzőművészet egyik legnagyobb alakja, Kusztos Endre, mint minden évben, most is… Tovább olvasom