Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Egy éven belül védett lehet a makói hagyma

Makó - Az Európai Bizottság egy éven belül dönt arról, védett eredetű élelmiszer-ipari termékké minősíti-e a makói hagymát. A Pick szalámi mellett ilyen védelemre vár még a szegedi paprika és a szőregi rózsatő is.
Az unióban is elfogadott eljárás betartásával az EU-ban egyedül csak Szegeden lehet hagyományos téliszalámit előállítani. Hasonló, úgynevezett védett eredetű agrárterméknek azonban több más, megyénkben jellemző terményt, árut is szeretne hazánk bejegyeztetni.

Az Európai Bizottság internetes információi alapján ugyanis védelemre vár a szegedi paprika és a szőregi rózsatő, valamint a makói vöröshagyma is. Ezzel Európa legtöbb védett termékkel rendelkező országa közé emelkedhetünk – bár a nyertes az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül egyelőre Csehország, ahol tíz ilyen „szabadalommal" is büszkélkedhetnek. Magyarország – a Csongrád megyei különlegességek mellett – a tokaji borokkal, a csabai, a gyulai és a budapesti, Herz kolbásszal, a gönci kajszibarackkal, a hajdúsági tormával és az alföldi kamillavirággal is pályázik.

Fotó: Karnok Csaba

Megtudtuk: az unión belül egyre inkább kiéleződik az eredet helyére utaló védelem kérdése, hiszen például a Tokaj-hegy határon túlnyúló részei miatt a szlovákok is pályázatot nyújtottak be. Hasonló helyzet elméletileg kialakulhat a makói hagymával kapcsolatban is, hiszen hagyományosan a Maros túlpartján, a mai, Romániához tartozó földeken sem lényegesen eltérőek a földrajzi és termőtalaj-jellemzők, mint egy-két kilométerrel északabbra, így a makói védelem lényeges lehet. Információk szerint a döntési folyamat idén gyorsul, így elképzelhető, hogy egy éven belül határozat születik a még futó magyar pályázatok ügyében.

– Kereskedelmi szempontból is hasznos az eredetvédettség, ami elsősorban a külföldi piacokon szavatolná a makói hagyma minőségét, ezért várjuk, hogy a bizottság pozitív döntést hozzon – fogalmazott a hagymával kapcsolatban Mágori Józsefné termelő, kereskedő.

Az ár döntő

A címkéken túl elsősorban az ár a döntő tényező az EU-ban is, ahol a speciális eljárással előállított makói termény így jelenleg versenyhátránnyal küzd – nem úgy, mint a fokhagyma. Hazánk földrajzi pozíciója kedvező változást hozhat, hiszen az olajár emelkedésével a hozzánk közelebbi piacokra sokkal drágábban juthat el a holland, német termény – így a nemzetközi eredetvédelemmel megerősített makói hagyma egy éven belül újra helyzetbe kerülhetne.

Olvasóink írták

 • 7. triatlonos 2008. január 28. 21:47
  „A képen látható hagyma még köszönő viszonyban sincs Makóval. A makói hagymának csak múltja van, jelene biztos nincs, remélem, hogy jövöje lesz, de nem azért mert hungarikummá minősitik! Mivel a termesztési technológia a gépesitéssel teljesen átalakult, a Hagymafesztivál kiállitóinak sokszor gond egy kosárnyi "makóihoz hasonlitó" hagymát összeszedni. Én makói lokálpatriótaként nem minősiteném a hozzászólókat, mert a hozzászólás maga is minősit, mert ugye a stilus maga az "ember"!
  Ami a szakmaiságot illeti, szégyen, hogy a makói multiknál import hagymát árulnak!”
 • 6. lokálpatrióta 2008. január 28. 14:19
  „Mekkora rohadt paraszt hozzászólás az 1. és a 3.Remélem ti nem mondjátok magatokat makóinak...szégyen”
 • 5. Lopatkoo 2008. január 28. 13:52
  „Kedves mindneki

  Talán azért is megérdemli a védjegyet, mert nagyon sokat kell vele dolgozni. De ezt a városi ficsúrok nem is sejti. Csak lesétál a boltba, és megveszem. Szegény termelő meg dolgozik vele egész éveben.
  Az áráról meg scak annyit, hogy évek óta nem emelkedik.
  A hagyma mellesleg egészséges. :P”
 • 4. Bimbó 2008. január 28. 11:09
  „Hát te is valóban nyomott vagy... muhhaha”
 • 3. El Nyomottka 2008. január 28. 10:10
  „OFF
  Mi olyan különleges a makói hagymában? Azon kívül, hogy a létező összes ismerősöm utálja, mert agyament módon erős... Buga Jakabnak talán ez vót a tuti, de az én városi gyomromnak kurvára nem hiányzik! :-))”
 • 2. Sunyi Ló 2008. január 28. 08:50
  „Miert ne lehetne vedett? Hulyeur!”
 • 1. jo bacsi 2008. január 28. 08:27
  „hogy lehet egy hagymat vedette tenni. olyanrol soha nem is hallottam. ez hulyeseg es mint az annak is kell fogadni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páger-gyűrűt kapott Makón Törőcsik Mari

Makó - Zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt a makói Hagymaház nézőtere: a népszerű és számtalan díj… Tovább olvasom