Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Hivatalosan is Pitvaros testvére lett Gúta

Gúta, Pitvaros - Most civil kezdeményezésre döntött úgy a két település, hogy hivatalossá teszik a kapcsolatukat. A szerződést Gúta város alapításának 750. évfordulóján írták alá.
– Az 1947-es lakosságcsere során Pitvaros lakossága 70 százalékban kicserélődött – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

– Akkor 3000 lakosa volt a falunak. 2600-an, szlovák nemzetiségűek, úgy döntöttek, hogy elköltöznek. A Felvidékről pedig 2000 magyar embert telepítettek hozzánk. Nekik nem volt választásuk. Közülük 1540-en Gútáról kerültek településünkre. Pitvaros és Gúta azóta szoros kapcsolatban áll. A rokoni szálak mindig is összekötöttek bennünket – sorolta a településvezető. Eddig azért is nem írtak alá hivatalos együttműködést, mert természetes volt mindkét településnek a testvéri kapcsolat. Amint át lehetett lépni a magyar–szlovák határt, máris látogatták egymást a rokonok.

Most civil kezdeményezésre döntött úgy a két település, hogy hivatalossá teszik a kapcsolatukat. A szerződést Gúta város alapításának 750. évfordulóján írták alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsi nélkül maradhat a rokkant asszony

Kocsi nélkül maradhat a rokkant asszony
Ismét jólelkű olvasóink segítségét kéri az apátfalvi Pintér Andrásné - az 54 esztendős asszony 80 százalékos rokkant, nehezére esik a közlekedés, ám az orvoshoz sem fog tudni eljutni, ha nem sikerül levizsgáztatni a család régi, használt Suzukiját. Tovább olvasom