Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hogy került Habsburg Rudolf hajóorvosa Földeákra?

Hogy került  Habsburg Rudolf hajóorvosa Földeákra?
Földeák - Szokatlan névre bukkant a földeáki temetőben Horváth Mihály helytörténész. Altschul Adolfról előbb csak annyit tudott, amennyi a sírkövén állt. Ám kutatásaiból kiderült, hogy Habsburg Rudolf hajóorvosát helyezték örök nyugalomra a faluban.
– A földeáki temetőben botlottam bele egy kopottas sírkőbe, amin az a rendkívül szokatlan felirat bogarászható ki: „dr. Altschul Adolf magyar király első osztályú tengerész főtörzsorvos, a vaskorona rend lovagja" – mesélte Horváth Mihály helytörténész. A Somogyi-könyvtár munkatársa 2400 újságcikket gyűjtött össze Földeák történetéről, és a gyűjtemény folyamatosan bővül a közgyűjtemény internetes adatbázisában.

– Kilóg a sorból ez a sír, hiszen idegen hangzású a név sok száz kilométerre a tengertől, ráadásul úgy, hogy a faluban nem jellemző a német lakosság. Néhai Rácz Sándor néprajzkutató-tanár írja egy helyen, hogy emlékek szerint Habsburg Rudolf hajóorvosáról van szó.  A levéltári adatok, majd egy gyászhír kapcsán a könyvtáros felderítette, hogy a hajóorvos testvérei Abonyira magyarosítottak.

Egyik fivére, Abonyi Ede pedig a Návay család intézőjeként dolgozott. És itt kapcsolódik Altschul Adolf szorosan Földeákhoz. A közvetlen bizonyítékot egy budapesti lapban találta meg, ahol az orvos testvérei közhírré tették, hogy 1900-ban Altschulról Abonyira változtatták a nevüket. Az adattárakból előkerültek olyan bejegyzések is, amelyekben a doktor őfelsége udvartartásának tagjaként tűnik fel. Az egyik cím- és névtárban összegzik is katonai pályafutásának legfőbb mozzanatait. Leírják például, hogy az adriai haditengerészeti központ kórházának főnöke. A bécsi levéltár adatai alapján pedig részt vett az 1864-es porosz–osztrák–dán háborúban, majd 1866-ban az olasz–porosz–osztrák tengeri ütközetekben és az 1869-es dalmát konfliktusban.

A közvetlen bizonyítékot Horváth Mihály a Fővárosi Lapok 1879. április 18-i számában találta meg. Azt írta az újság, hogy Habsburg Rudolf főherceg spanyolországi utazásra indul Miramare nevű luxus gőzjachtján. (Ez volt az a császári hajó, amivel Sisi is többször járt Korfun.) A személyzet tagjai között felsorolják Altschul Adolf hajóorvost is. Hogy került a tengerésztiszt Földeákra? Az akták szerint nem volt családja.

Nyugdíjba vonulása után az Adriai-tenger partján, Triesztben élt. Az agg orvost Abonyi Ede családja hívhatta el magához Magyarországra, és ők temethették el. Jelenleg nem élnek leszármazottak a faluban, de a kiterjedt Abonyi család ágai sokfelé, így Budapestre és Svédországba ágazik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Forgatós is táncol majd a Hősök terén

A makói Forgatós is táncol majd a Hősök terén
Egyetlen vidéki csoportként a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai is szerepelnek az 'Itt élned,… Tovább olvasom