Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Idén sem kell fizetni a talaj terheléséért Makón

Idén sem kell fizetni a talaj terheléséért Makón
Makó - Továbbra sem kell fizetni a talajterhelési díjat Makón azoknak, akik nem csatlakoztatták ingatlanukat a szennyvízcsatorna-hálózatra. A problémára a város szeretne valamilyen végleges megoldást találni.
– 630 makói háztartást érint, hogy az önkormányzat az idei évben sem írja elő a talajterhelési díj megfizetését azok számára, akik bár műszakilag megtehetnék, még mindig nem csatlakoztak a városi szennyvízcsatorna-hálózathoz – jelentette be Farkas Éva Erzsébet polgármester a legutóbbi testületi ülésen.

 A díj összege egyébként az elfogyasztott ivóvíz mennyiségének megfelelően 1800 forint lenne köbméterenként. Összehasonlításként: egy átlagos család havi vízfogyasztása 10–15 köbméter is lehet. Az érintettek összesen mintegy 74,3 millió forintot spórolnak meg.

A makói képviselő-testület nem először hozott hasonló döntést azóta, hogy 2014-ben befejeződött a térségi csatornarendszer kiépítése. Emlékezetes: a várost, illetve 5 közeli falut – Apátfalva, Földeák, Kis-
zombor, Magyarcsanád, Maroslele – érintő, összesen 14 milliárdos beruházásban közel 550 kilométernyi szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő, valamint 14 ezernél több új házi bekötés épült, hatszorosára növelve az ellátott háztartások számát.
Honvéd városrészben magas a talajvíz szintje - mutatja az esővízgyűjtő árok is -, amit a rákötésekkel csökkenteni lehetne. Fotó: Szabó Imre
Honvéd városrészben magas a talajvíz szintje - mutatja az esővízgyűjtő árok is -, amit a rákötésekkel csökkenteni lehetne. Fotó: Szabó Imre
Mint az előterjesztésből kiderül, a városban található 11 ezer 256 ingatlanból 10 ezer 68-ban lehetséges a csatlakozás a hálózatra; az Alföldvíz Zrt. tájékoztatása szerint ez utóbbiak közül 1014-ről mondható el, hogy nincs rákötve. Az érintetteknek a rendszer kiépülésekor többféle kedvezményt kínáltak fel. Sokan anyagi okok miatt így sem éltek a lehetőséggel, mások azért nem, mert a tulajdonukban lévő ingatlan lakhatatlan, vagy már össze is dőlt. Előfordul az is, hogy a háztulajdonos elérhetetlen. A csatlakozás költsége egyébként házanként 70–80 ezer forintra becsülhető.

 Az ülésen Sánta Sándor (Fidesz–KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy akiket ez érint, zömmel Honvédban élő szegények, és tekintettel kell lenni a fizetőképességükre. Párttársa, Hadik György ezzel egyetértve hangsúlyozta: Honvédban egyébként is magas a talajvízszint, amit a rákötésekkel mérsékelni lehetne. Szerinte a mentesség átmeneti megoldásnak jó, de jövőre véglegeset kell találni. Török Miklós (DK) szerint az eddigi befizetésekből alapot kellene képezni, és ebből támogatni a további rákötéseket, a független Marosvári Attila pedig azt javasolta, kérjen a város állásfoglalást, illetve ha lehet, központi támogatást is a helyzet rendezéséhez. Ez utóbbit a polgármesteri többség is indítványozta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantani fog: ezzel fenyegetőzött a férfi - A makói szomszédok évtizedes kálváriája véget érhet

Robbantani fog: ezzel fenyegetőzött a férfi - A makói szomszédok évtizedes kálváriája véget érhet
Több mint egy évtizede teszi pokollá egy 18 lakásos makói társasház lakóinak életét egy férfi, aki miatt a napokban mentők, rendőrök és terrorrelhárítók lepték el a Hunyadi utcát - robbantással fenyegetőzött. Tovább olvasom