Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Kevesebben keresnek állást, mint egy éve

Kevesebben keresnek állást, mint egy éve
Csongrád megye - Másfél százalékkal kisebb a munkanélküliek aránya Csongrád megyében, mint a Dél-Alföldön és az egész országban. Az álláskeresők száma az elmúlt egy évben minden járásban csökkent - Szentes térségében a legjobb a helyzet, Makó környékén a legrosszabb.
– A munkanélküliek létszámának csökkenése a Makói járásban az egyik leggyorsabb – hívta fel a figyelmet a képviselő-testület legutóbbi ülésén Weszelyné Véghseő Henriett (Fidesz–KDNP). Számokat is mondott: 2011 áprilisában 3591 álláskeresőt regisztráltak a Maros-parti városban, most viszont 1641-et; öt év alatt tehát 54 százalékos a csökkenés – ismertette a járási foglalkoztatási osztálytól kapott adatokat. Azt is megjegyezte, hogy a munkanélküliség mérséklődése az utóbbi egy évet tekintve is biztató, tavaly tavasszal 150-nel több álláskeresőt tartottak nyilván Makón, mint most.
 

A Csongrád Megyei Kormányhivataltól kapott összegzés szerint tavaly áprilisban 15 ezer 175 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, most 11 ezer 276 – a csökkenés 3899 fő. A táblázatból kiolvasható, hogy ha nem is jelentősen, de kevesebb a tartós, azaz egy éven túl munka nélküliek száma is: a múlt év áprilisában 3287-en voltak, létszámuk most 3135. Az is kiderül, hogy egy év alatt több lett a betölthető álláshelyek száma: egy évvel ezelőtt 5516 volt, most 7095.

Ha megnézzük, miként alakult a megye járásainak képzeletbeli versenye a munkanélküliség egyéves csökkenése terén, azt mindenképp megjegyezhetjük, hogy nincs olyan terület, ahol többé-kevésbé ne javultak volna a mutatók. A legnagyobb csökkenést Kistelek és vidéke mutathatja fel, ahol 13-ról 8 százalékra mérséklődött a mutató, a legkisebbet pedig Hódmezővásárhely – a változás 0,4 százalékos, 7,6-ről 7,2-re.
 
  Új gyártócsarnokot és raktárat avattak májusban a makói gumigyárban. Több mint kétszáz embert vettek fel. Fotó: Karnok Csaba
Új gyártócsarnokot és raktárat avattak májusban a makói gumigyárban. Több mint kétszáz embert vettek fel. Fotó: Karnok Csaba

Az adatsort böngészve egy megdöbbentő adatra bukkantunk, épp Makó vonatkozásában. Miközben azt láttuk, hogy tavaly áprilisról idén márciusra a munkanélküliek aránya minden járásban mérséklődött picit, Makón durván megugrott, 9,5-ről 15,3 százalékra – majd erről csökkent vissza a fentebb olvasható 8,6 százalékra egy hónap alatt. Budai László, a makói foglalkoztatási osztály vezetője érdeklődésünkre azt mondta: ez volt a közfoglalkoztatási mintaprogram fordulóhónapja. A többi járásban ez azért nem ugrott ki, mert a Makói járásban van a legtöbb községi önkormányzat a megyében, így az összes megyei mintaprogram fele itt működik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Forgatós is táncol majd a Hősök terén

A makói Forgatós is táncol majd a Hősök terén
Egyetlen vidéki csoportként a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai is szerepelnek az 'Itt élned,… Tovább olvasom