Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Kolarovszki hazahozta Makóra könyvét

Makó - Nem volt háborús bűnös a 2. magyar hadsereg parancsnoka, Jány Gusztáv - állítja új könyvében a makói születésű jogász, Kolarovszki Tamás. A kötetet pénteken mutatták be szülővárosában.
– Azért gondoltam, hogy érdemes Jány Gusztávval, a 2. magyar hadsereg parancsnokával foglalkoznom, mert megítélése mindmáig ellentmondásos: noha az ellene folytatott eljárásról kiderült, hogy koncepciós per volt, és bűncselekmény hiányában rehabilitálták is, még mindig vannak, akik háborús bűnösként tekintenek rá – mondta Kolarovszki Tamás. A makói születésű, jelenleg Budapesten élő szerző pénteken mutatta be új, Nem kérek kegyelmet című kötetét a makói József Attila Múzeumban.

Kolarovszki joghallgatóként találkozott a Jány-per anyagával, amiből szakdolgozatot is írt. Tavaly szánta rá az időt, hogy az 1947-es eljárás anyagát teljes egészében feldolgozza, majd felvette a kapcsolatot Galli István ügyvéddel is, aki a felülvizsgálati eljárás során a kirendelt védő volt – tőle megkapta az 1993-as rehabilitációs eljárás teljes anyagát.
Kolarovszki Tamás kezében a Nem kérek kegyelmet című könyvvel.
Kolarovszki Tamás kezében a Nem kérek kegyelmet című könyvvel.
A pénteki könyvbemutatón egyébként ő volt a szerző beszélgetőtársa. A kötetben ezenkívül a Szabad nép 1947-es számaiból szemlézett.

A könyv összegzéseként Kolarovszki Tamás azt mondja, Jányt ártatlanul ítélte a népbíróság golyó általi halálra. – Hős, katona volt, aki határozott, kemény parancsokat adott. Ennek is köszönhető, hogy a 200 ezres létszámú 2. magyar hadseregből az óriási orosz túlerő ellenére közel 80 ezren hazatérhettek – mondta.

Ugyanakkor mindmáig fájó pont, hogy rendfokozatát rehabilitálása ellenére sem kaphatta vissza. Kolarovszki egyébként civilben jogászként dolgozik, hobbiként akvarelleket fest – volt már kiállítása is. Közben már a következő könyvet is tervezi, ami egy dokumentumregény lesz a budapesti ostrom idejéből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 milliót muzsikált össze barátaival Szentpéteri Csilla

4 milliót muzsikált össze barátaival Szentpéteri Csilla
Majdnem 4 millió forint folyt be abból a két telt házas koncertből, amit vasárnap adott a makói Hagymaházban barátaival, zenésztársaival Szentpéteri Csilla zongoraművész. Tovább olvasom