Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Lakat kerül a nagylaki óvodára

Mindent megpróbált a nagylaki önkormányzat a helyi óvoda megmentéséért, de most feladták a harcot, lakat került az épületre. A gyerekek szállításához buszra pályáznak, az ingatlanban pedig idősklub lesz.
Bezárt a nagylaki önkormányzat utolsó intézménye, a 2 óvónőt és 1 dajkát foglalkoztató óvoda, amelynek megmentéséért az elmúlt években szinte emberfeletti erőfeszítéseket tett a falu vezetése. A kísérletek egyikére az országos média is felfigyelt, volt ugyanis olyan év, amikor a polgármester, Gyarmati András olcsó lakhatást ajánlott a hozzájuk beköltöző kisgyermekes családoknak. Idén azonban már nem tudtak mit kitalálni, a minimális 8 fő alá csökkent a létszám. Az óvoda fenntartására egyébként a falu erején felül költött az elmúlt években, a 2,5 milliós éves központi normatívát ugyanis volt, hogy 5,8 millióval kellett kiegészíteni, de még azután is, hogy az állam tavaly vállalta a dolgozói bérek kifizetését, szükség volt 2,7 millióra. A község éves költségvetése 100 millió körüli.

Az utolsó évzáró ünnepség. A nagylaki óvodába szerettek járni a kicsik. Fotó: DM
Az utolsó évzáró ünnepség. A nagylaki óvodába szerettek járni a kicsik. Fotó: DM

A szülők, úgy tűnik, megértik, hogy nincs más lehetőség, és tudomásul veszik a testületi döntést, de nem örülnek neki. Egyikük, Janovics Petra, akinek két ikerfia jár az óvodába, úgy fogalmazott: mivel ő és a férje is dolgozik, biztonságosabb lett volna számukra, ha helyben van az ovi. Ugyanakkor nem érti, sok szülő miért íratta eleve valamelyik közeli falu óvodájába a gyerekét – szerinte ezzel is magyarázható, hogy most nincs meg a létszám.

A falu első embere lapunknak azt mondta, ahhoz, hogy az eddig helyben óvodába járt gyerekeket a továbbiakban szállítani tudják reggelenként egy másikba, pályázatot nyújtottak be egy gyermekülésekkel felszerelt mikrobusz beszerzésére. Ez nagyjából 10 millióba fog kerülni. A szülők választása szerint vagy az egyházi – református – fenntartású magyarcsanádi oviba fogják fuvarozni az apróságokat, vagy az apátfalviba, ami állami. Az óvoda egyébként jó helyen álló, főút melletti épülete sem marad üresen: napközi programokat biztosító idősklubot alakítanak ki benne, mert a faluban nagyon sok magányosan élő szépkorú lakik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavaztak a mosdóra

Már megkezdődött a maroslelei általános iskola mosdójának felújítása, amelyre az intézmény egy internetes szavazás megnyerésével, mások mellett olvasóink jóvoltából kapott lehetőséget. Tovább olvasom