Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Makó Csongrád megye bűnös városa

Míg Makón 50, Mindszenten csupán 14 bűncselekmény jut ezer lakosra – előbbi ezzel a 30., utóbbi a 270. hazánk 274 városának bűnügyi rangsorában.
Ezúttal a nem megyei jogú városok listáját közölte a HVG, az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) tavalyi adatainak felhasználásával – mint egy hete megírtuk, e statisztika szerint Hódmezővásárhely az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa.

A városok listáján Makó számít a legfertőzöttebbnek, a 2007-es 53. helyről a 30. helyre „lépett előre". A közel 25 ezres városban 1247 bűncselekményt regisztráltak – köztük a legmegdöbbentőbb a májusi hármas gyilkosság volt. Érdekesség, hogy magas a lakásbetörések száma is: 88 ilyen eset történt tavaly, ezzel Makó a 6. a nem megyei jogú városok listáján.

Sokat javított viszont statisztikai pozícióján Csongrád: a tavalyi 25. helyről a 43.-ra került. A 18 ezres településen 812 deliktum történt, hatszor annyi, mint Mórahalmon, amely 190 esettel a 134. a 274 várost tartalmazó rangsorban.

Az országos átlagnak megfelelő a 30 ezres Szentes bűnügyi fertőzöttsége: ezer lakosra mintegy 35 bűncselekmény jutott tavaly, míg Kisteleken (152. helyezett) 30. Ebben a rangsorban még nem szerepel Csanádpalota, amely idén kapott városi rangot – jónak számító kriminalisztikai átlaggal (121 eset, 3117 lakos).

Míg az ENYÜBS szerint Makón 50 bűncselekmény jut ezer lakosra, Mindszenten csupán 14 – utóbbi ezzel a megye legbiztonságosabb városa, az országos rangsorban is csupán 4 település előzi meg. 102 bűncselekmény történt itt tavaly.

A statisztika nem tér ki arra, mennyire befolyásoló tényező a határközeliség – ez is magyarázhatja Makó pozícióját –, tény viszont, hogy a bűnügyi rangsort az ország keleti főkapuja, a magyar–ukrán határhoz közeli Záhony vezeti.

Azért „történnek események"

– Megtisztelő a második pozíció. Nyugodt a település, persze itt is történnek események, betörés, rablás is előfordul, de ezeket kordában tartjuk. Idén már elmaradt például az a betörési hullám, amit tavaly, tavalyelőtt tapasztaltunk – fogalmazott Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere. Kiemelte: fontos a helyi rendőri jelenlét, az önkormányzat ahol tud, segít nekik. Mindszent Néhány éve a Belügyminisztériumtól is megkapta a legbiztonságosabb településnek járó díjat. – Hosszú évek óta jó az együttműködésünk a helyi rendőrökkel, polgárőrökkel – indokolta a sikert Zsótér István polgármester, aki a lakosokat is mindig figyelmezteti: vigyázni kell az értékeikre, már nem lehet nyitott kapuk mögött élni, mint évtizedekkel ezelőtt.

Olvasóink írták

 • 11. rudi 2009. szeptember 09. 17:59
  „Az Mszp már kábítja a tahókat országszerte, segítség a hitellel elmaradott családoknak, jól tudom valami egyszeri 33.000 ft körüli összeg. Nem hiszem, hogy ez nagy segítség lenne. Ez csak kábítás. A romák gyilkosát azt sikerült megtalálni, rendes, becsületes állampolgárokét nem igen szokott sikerülni, mert az nem is érdekes. Az már biztos nem szavaz rájuk, meg aztán kit érdekel. Bezzeg a romák, vannak sokan, átlagban elég buták is, egy kis lóvéval, meg a nagy szavakkal meg lehet őket nyerni szavazóbázisnak.Így megvédjük őket, segély stb. Nem tudom, mitől kell őket védeni, a magyarokat kellene tőlük. Állítólag lesz gázártámogatás, pedigkorábban úgy volt nem lesz, meg a gáz is olcsóbb lesz. Persze eddig erre nem volt lehetőség, de most, választások előtt fél évvel van minden, főleg nagy szavak ismét. De ne feledkezzünk el a háromszorosan bukott Mszp kormány egyik gusztustalan lépéséről sem, Balatonöszödről, Gyurcsányról... stb. Lehet moderálni, de ez a való igazság!!”
 • 10. rudi 2009. szeptember 09. 17:40
  „MAKÓN NAGYON SOK BUNKÓ EMBER ÉL, ÉS EZ A TAHÓ RÉTEG ISMÉTELTEN HOZZÁSEGÍTI "SZERETETT POLGÁRMESTERÜNKET" A HATALOM TOVÁBBI GYAKORLÁSÁHOZ. ELŐSEGÍTVE EZZEL A VÁROS ÉS SAJÁT MAGUK HANYATLÁSÁT IS. EZ IS PÉLDÁJA ANNAK A TÉNYNEK, HOGY A BUTASÁG MENNYIRE SZÁNALMAS DOLOG, DE MILYEN JÓL JÖN EGYESEKNEK OLYKOR MÁSOK BUTASÁGA. MERT POLGÁRMESTERÜNKET NEM A MAKÓI ÉRTELMISÉG EMELTE TRÓNRA-ÚGY HISZEM.”
 • 9. Németh_Pál 2009. szeptember 08. 19:33
  „Jelentés a Szegedi Városi Bíróságról
  *****************************

  A mai napon, 2009-09-08.-án ítéletet hirdettek.
  A per mintegy 9 hónapig tartott, 3 tárgyalás volt.
  Az Önkormányzat taktikája - húzni mint a rétestészta - véget ért és megbukott.

  A bíróság elítélte a Makói Önkormányzatot azért,
  (felelős Dr. Buzás Péter jogász, polgármester, országgyűlési szégyen)
  mert megtagadta a Makói lakosságnak
  a fürdőberuházás irataiba való betekintést - közberuházás és közpénz -.

  Személyes vélemény:
  Az Önkormányzat hazudott a Makói Hírekben 2008-05-23, az 5. oldalon,
  miszerint a fürdő iratokat megnézheti a lakosság.
  Ezt a szégyent támogatja az MSZP, SZDSZ és a PSZM azaz Polgári Szövetség Makóért.

  A makói lakosságot a TASZ képviseli, www.tasz.hu ,
  akik a hazug balatonöszödi társaság ellen, Miniszterelnöki Hivatal ellen, GY.F. (MSZP),
  pert nyert a Grippen vadászrepülők iratai kiadásában (200 milliárdos üzlet),
  közberuházás - közpénz.

  Takarodjanak a balatonöszödi hazugok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  .”
 • 8. mackósajt 2009. szeptember 08. 14:08
  „Az adót kötelező befizetni, ami ellenszolgáltatás nélküli kötelezettség. Abban igaza van a hozzászólónak, hogy nekünk állampolgároknak nem csak kötelességeink, hanem jogaink is vannak!
  Fizetem a kommunális adót, az iparűzési adót, súlyadót. Ez tök jó, hogy ilyen szépen teljesítem állampolgári kötelességemet. De a probléma ott van, hogy az utcánkba egyik oldalon sincs járda és egyáltalán nincs megoldva a csapadékvíz elvezetése sem.Amennyit én a köz javához hozzájárultam nemcsak a házam előtt, hanem az egész utcában megoldottam volna a fenti problémákat az eddig befizetett adóimból. De mivel az adómért cserében ellenszolgáltatás nem jár, így szopok!”
 • 7. Mc_Mi 2009. szeptember 08. 07:40
  „POLGÁRMESTER ÚR!
  Tájékoztatom önt, hogy a kötelező adómat most sem tudtam befizetni időben. Ez elsősorban azért van, mert a makói fejlesztési és üzemeltetési pénzekből egy fillért sem tudtam megpályázni. Egyetlen hirdetés sem jelent meg arról, hogy "T. makóiak! Jelentkezzenek erre, meg arra...!" Pedig minden választás alkalmából megígérte ezt.
  Azt viszont tapasztaltam, hogy a késedelem miatt "a jegybanki alapkamat kétszerese" késedelmet számítanak fel. Ezt mikortól határozták el? Ez ismét csúcsteljesítmény és tükrözi azt a Makó lakóival szembeni gazdaságpolitikát, ami jellemzi minden cselekedetében a "makói" polgármestert. Az idegenek kapják a megrendeléseket. A legszakértőbb szakértőkkel viszik zátonyra a pályázatainkat sok-sok pénzért. A makói meg fizessen! Az ilyen ember meg miért Makó polgármestere?”
 • 6. hajosinas 2009. szeptember 08. 03:33
  „POLGÁRMESTER ÚR!
  Tájékoztatom önt,hogy a kötelező adómat most is időben befizetem, igy az ön tiszteletdija az egéssz kollektívájával karöltve, biztosítva lessz.Ezek után én is szeretnék biztonságosan közlekedni a Szegedi utcán.Azt hiszem ez jogos elvárás a részemről.Nem kérek mást, csak annyit, hogy az önkormányzat minden munkatársa végezze el a munkáját a fizetéséért.Kérem ezt úgy azt hiszem sok makón élő nevében is mint az önök MUNKAADÓJA !”
 • 5. hajosinas 2009. szeptember 08. 03:20
  „Nem ártana, ha a REND ŐREI néha-néha amikor végigautóznak a Szegedi utcán,meg-meg állnának a kerékpárúton /a megállást és várakozást tiltó tábla ellenére/ parkoló szgk-ik mellett és kirakosgatnák a tájékoztató cédulákat a járművekre a szabálytalan parkolásért indított feljelentés kezdeményezéséről.Gondolom ha kedves POLGÁRMESTERÜNK járna kerékpárral azon az útszakaszon, /mint ahogy sehol sem jár azzal/ már régen intézkedett volna ez ügyben a rendőrkapitány.Arról nem is beszélve,hogy a "közúti közlekedés veszélyes tevékenység " szlogenen túl is biztonságosabban érezhetné magát az ott szlalomozó kerékpáros.Főleg ha a 43-as főút kezelője a kerékpárútban lévő csatorna szemeket is megemelné az útburkolat színtjére.Na persze az út fenntartója sem kerékpározik soha a Szegedi utcán.Nos ezen okok miatt azt hiszem, minden marad majd a régiben hiába téptem itt a számat,Illetve koptattam a billentyűimet.”
 • 4. nagyi8 2009. szeptember 07. 19:06
  „Kedves Fórumozók!

  Nem csodálkozom a tényeken!
  Dél-Amerikai viszonyok uralkodnak Makón és az országban az MSZP-SZDSZ ás a PSZM (Polgári Szövetség Makóért gittegylet, az álcázott SZDSZ Makón). Munkanélküliség, kilátástalanság, jövőkép nélküliség, balatonöszödi hazugsággal és valósággal terhelt nemzet és Makó. Csökkenő makói lakosságszám. Ezen a nyomoron lett közel milliárdos a makói helytartó: Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési - tehetetlen - képviselő. Szégyen ez az ember, Makóra, a megyére és HU-ra is. És még Mindszentre is. Ennek a tehetetlen politikát segíti, nyomja, tuszkolja az SZDSZ makói álcázott csapata a PSZM.

  Jómagam a kommunista diktatúrában és a kapitalista gazdasági kizsákmányolásban meg kellett hogy megtanuljam az ,,analitikus szociális pszichológia"-ban, hogy a nyomor, bűnözés, lopások, gyilkosságok korrelációban vannak az életszínvonallal. Magyarul, minél nagyobb a nyomor, annál nagyobb a bűnözés. Ez így működik Chicago-ban, Maxico-ban (ottani ez irányú tanulmányt is olvastam) és Makón is sajnos. Már 1950-es években napvilágra jöttek olyan tudományos ez irányú munkák, amik a fenti jelenségeket bizonyítják. Erich Fromm és a munkatársai voltak azon elsők egyike, akik tudós szinten ( elmélet, kutatás, gyakorlati felmérés és tudományos, matematikai, statisztikai kiértékelés) a fentieket írásban is lerögzítette.

  Tehát Makón azért nagy a bűnözés, mert gazdasági és politikai elnyomás van, minden nap, heteken, hónapokon és éveken át. Üzletek, gyárak becsuktak, rengeteg a munkanélküliség és a tömeges kényszer-rokkantnyugdíjasok. A feketemunka, adócsalás virágzik úgy Makón, mint H-ban.

  Ezekkel a problémákkal a tehetetlen városvezetés MSZP-SZDSZ és PSZM (azaz SZDSZ) nem törődik. Ehelyett a balatonöszödi hazugságban résztvevő MSZP-s polgármestert támogatják.

  Mi a kiút?

  Nincs más lehetőség, meg kell várni a jövő évi tavaszi országos választásokat és akkor az MSZP-SZDSZ népnyúzó bandát el kell söpörni a hatalomról. Takarodjanak a balatonöszödi hazugok!!!!!!!!!!!!!!!

  Nemzeti politikai és gazdasági megújulás csak akkor kezdődhet el, ha a kommunista diktatúrában felnőtt politikai és gazdasági klikk eltűnik a hatalomról.
  Mint a lengyel sorstársainknál, ezt a nagyszerű Lech Walensa találóan a két nemzetre megfogalmazta. Igaza van.

  S majd amikor a gazdasági, politikai és szociális felemelkedés előrehalad, akkor csökkeni fog a makói bűnözés is.

  .”
 • 3. Mc_Mi 2009. szeptember 07. 11:55
  „Elkeserít ez a negatív éllovasság. Két éve a legfejletlenebb város rangot szereztük meg. A DM-ben megjelent táblázat szerint a legmagasabb helyi-adók rangsorát is mi vezettük. A legmagasabb távfűtési díjjal. Sokáig- talán ma is - a legdrágább benzinkutakkal. Egyik megyei városból sem hiányzik ennyi szolgáltató (gáz, áramszolg., telefon ). Megérjük, hogy vasútvonalunkat is leállítják. Ennyit egyik város lakossága sem csökkent. Az autókereskedők sem vonultak ki ilyen számban más városokból.
  És most a bűnözés.
  Lehet a románokra fogni, de aki ezt teszi, az gondoljon arra, hogy országhatár mellett van még legalább száz város. És ugye Muki sem Romániából jött.
  "Megcsináltuk", hangzott polgármesterünk választási jelszava. Gratulálunk, tényleg megcsinálta Búzás úr!
  Nem győzzük kapkodni a fejünket attól a hatékonyságtól, amit a képviselővé választásakor ígért. Tényleg hatékonyan nem történt semmi, ill. megközelítőleg sem annyi, mint máshol.”
 • 2. nezdcsak 2009. szeptember 05. 12:09
  „NEM CSODÁLOM!!!!A NYOMOZOK BENT ÜLNEK A SEGGÜKÖN,A JÁRŐRÖK MEG A KOCSIBA!EGY FELJELENTÉS UTÁN 3-4 HÓNAP CSEND ÉS AKKOR MÉG KEVESET MONDTAM!”
 • 1. bo 2009. szeptember 05. 11:51
  „Amíg rendünk őrei sasolják a lidl parkolójából a piroson áthajtókat, addig szabad a rablás. A bírságolási statisztika javítása a lényeg, nem a bűnözők elfogása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállt az idő a sváb háznál

Pitvaros - Megállt az idő a pitvarosi sváb háznál – legalábbis így tűnik, akár az épületre… Tovább olvasom