Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Makói orvosok a vádlottak padján

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével áll bíróság előtt a makói kórház két jelenlegi és egy korábbi orvosa, egy ittas férfi három évvel ezelőtti halála miatt. Súlyos alkoholmérgezéssel kezelték, de nem vették észre, hogy többszörös koponyacsonttörése is van.
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével áll bíróság előtt a makói kórház két jelenlegi és egy korábbi orvosa, egy ittas férfi három évvel ezelőtti halála miatt. Súlyos alkoholmérgezéssel kezelték, de nem vették észre, hogy többszörös koponyacsonttörése is van – ennek következményeibe halt bele az intenzív osztályon.

Az ötvennégy esztendős férfit 2004. augusztus 22-én éjféltájt eszméletlen állapotban szállították a kórházba. Hanyatt fekve találták egy kocsma előtt, még a személyazonosságát sem sikerült megállapítani. A belgyógyászati ambulancián az ügyeletes orvos – az elsőrendű vádlott – vizsgálta meg és látta el; alkoholmérgezést állapított meg. Ugyanennek tulajdonították eszméletlenségét az intenzív osztályon, ahol a másod- majd az ügyelet átadását követően a harmadrendű vádlott orvos kezelte.

Itt inkubálták, infúziót kapott, megfigyelték. Állapota a nap végére rosszabbodott: leállt a légzése, a szívműködése és nem sikerült újraéleszteni. A boncolási jegyzőkönyv alapján a férfi halálát esés következtében kialakult, a tarkótáj bal oldalán bekövetkezett többszörös törés miatti agyzúzódás, keményburok alatti vérzés és agytörzsi beékelődés okozta. A vádirat szerint az orvosok megszegték a szakmai szabályokat azzal, hogy nem végeztek alapos fizikai vizsgálatot, amely felfedhette volna a tarkótáj bal oldalán keletkezett zúzódást, nem kezdeményezték ideggyógyász szakorvos bevonását, illetve nem rendelték el képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzését.

Baráth bízik a felmentésben

– Úgy gondolom, kollégáim a szakma szabályai szerint végezték a munkájukat. A bíróság ítéletéig megilleti őket az ártatlanság vélelme, ugyanakkor abban is bízunk, hogy felmentő ítélet születik – mondta el lapunknak Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója. A három orvos közül egyébként kettő jelenleg is az intézményben dolgozik.

A tegnapi első tárgyalási napon az orvosok ártatlannak vallották magukat. Az elsőrendű vádlott, a belgyógyászati ambulancia ügyeletese azt mondta, a férfi beszállítása után ő elvégezte a beteg fizikális vizsgálatát, de külsérelmi nyomot nem talált. Azért adta át az intenzív osztálynak, mert alkoholmérgezés során fennáll a légzés romlásának veszélye, és a beteg állapotának stabilizálását tartotta elsődlegesnek. A másodrendű vádlott, az intenzív osztály ügyeletes orvosa ugyancsak azt közölte, hogy a beteg alapos fizikai vizsgálata során nem talált külsérelmi nyomot, az ügyelet átadásakor pedig a férfi reggel nyolc órakor stabil állapotban volt. A harmadrendű vádlott szerint, aki az intenzív osztályon reggeltől kezdve adott ügyeletet, a férfi neurológiai állapota megfelelt az alkoholmérgezés tüneteinek. Az orvosok elmondták: azért nem végeztek véralkohol-vizsgálatot, mert erre a makói kórházban nem volt lehetőség, azonnali neurológiai szakvéleményt pedig azért nem kértek, mert a férfi állapota ezt nem indokolta, ráadásul ehhez a beteget mentővel kellett volna egy három kilométerre lévő osztályra szállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi hagyományőrző program Makón

Fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő, papucsos – és több mint kétezer… Tovább olvasom