Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Nem kapott haladékot a makói kórház

Elkezdődött a reform végrehajtása a makói kórházban is: április közepére a kórház kifutott a rendelkezésére álló keretből, így hatvan sürgős esetet erőn fölül láttak el. Bár a fenntartó minden egészségügyi intézménye nevében benyújtotta tiltakozó beadványát a bírósághoz, az intézmények ezzel még nem kaptak haladékot.
A korábbi hírekkel ellentétben nem juttatta el kórházügyben tervezett beadványát az Alkotmánybírósághoz Weszely Tamás makói jobboldali politikus. Azért döntött így, mert a kórház fönntartója, a Csongrád Megyei Közgyűlés a Fővárosi Bírósághoz keresetet nyújtott be – az egészségügyi tárca ellen – az ágyszámleépítések és a teljesítményvolumen-korlátozás miatt. Mint ismeretes, a Fidelitas korábbi elnöke immár magánszemélyként kívánt fellépni a jogszabályváltozások miatt, a működőképességének határán álló makói intézmény ügyében.

– Úgy ítéltem meg, hogy a megye megtett mindent, ami ebben az ügyben lehetséges, remélem, ez mihamarabb segítséget jelent majd a kórháznak – tette hozzá a politikus.

Nem érkezett azonban semmiféle hivatalos reakció a csaknem másfél hónapja elküldött megyei keresetre. Péter Árpád, a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószóvivője elmondta: Magyar Anna elnök asszony az önkormányzat nevében nyújtott be keresetet a Fővárosi Bírósághoz március 12-én, az április elsejétől érvénybe lépő ágyszámleépítés ügyében. Az önkormányzat mindenekelőtt azt sérelmezte, hogy a miniszter csupán közigazgatási határozatban rögzítette az ágyszámokat, amit a kereset megfogalmazói szerint csak törvény rendelhetett volna el.

A megye kérte a bíróságot, hogy a határozat végrehajtását mihamarabb függessze fel, az ítéletben pedig helyezze hatályon kívül a Molnár Lajos által megfogalmazottakat – ezzel időt nyerhetett volna az önkormányzat fenntartásába tartozó szentesi, deszki és makói intézmény is. Ám hivatalosan semmiféle tájékoztatás nem érkezett a megyéhez.
A bíróságtól megtudtuk: hivatalos döntés még nem született arról, hogy mi lesz a kereset sorsa.

Az önkormányzat egyébként külön-külön eljárást kezdeményezett mindhárom intézet ügyében. Keresetében kiemelve taglalta a korlátozásokat bevezető jogszabálynak a makói kórházat sújtó elemeit. A legsúlyosabb szankciókat elszenvedő intézmény számára eleddig ez sem hozott eredményeket.

– Semmiféle hivatalos értesítést, de még reakciót sem kaptunk a kereset kapcsán, pedig állítom: a megye kórházai közül a legsúlyosabb megszorításokat a mi intézményünknek kellett elszenvednie – mondta lapunknak Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója. – Ez mindenekelőtt azt jelenti: nem kaptunk haladékot sem az ágyszámcsökkentés, sem a teljesítményvolumen-korlátozással kapcsolatban. Így gyakorlatilag április utolsó hetére a legnagyobb erőfeszítések ellenére is kifutottunk a rendelkezésünkre álló forrásokból. Mintegy hatvan olyan sürgős esetet kellett ellátnunk, amit erőn felül kellett vállalnunk. Sajnos ez a tendencia valószínűsíthető mindaddig, amíg jelentős változtatások nem lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták Makón az új fürdőrészleget

Tegnap délután átadták a makói fürdő új, 1,1 milliárdos beruházással felépült új épületegyüttesét. A… Tovább olvasom