Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Perelnek a makói Penny elbocsátott dolgozói

Azt állítja a makói Penny Market néhány elbocsátott dolgozója, hogy egy közegészségügyi ellenőrzés után addig nem mehetett haza, amíg ki nem takarította az üzletet. Az alkalmazottakat azóta elbocsátották, most személyi szabadság megsértése címén kártérítést kérnek munkaadójuktól. A társaság szerint a volt dolgozók állításai valótlanok.
Az utcára tett dolgozók, Sipos Ágota és Lovászi Mária egykori munkahelyük előtt. Fotó: Karnok Csaba
A makói Penny Market Áruház néhány dolgozóját egy múlt hónap végi közegészségügyi ellenőrzés után bocsátották el. Információink szerint a tisztiorvosi szolgálat aznap – többszöri figyelmeztetést követően – délután 6-kor bezáratta az üzletet. Mivel az áruház 8-ig van nyitva, és másnap hajnalban újra kinyithatott, a vásárlók szinte semmit sem vettek észre ebből – a később elbocsátott dolgozók viszont – elmondásuk szerint – annál többet. Lapunknak azt mesélték: az éppen műszakban lévők, illetve a visszarendelt dolgozók addig nem mehettek haza, amíg nem takarítanak ki. Ezért hamarosan a személyi szabadságuk megsértése miatt indítanak kártérítési pert.

De munkaügyi pereket is kezdeményeztek a makói Penny egykori dolgozói. Szerintük ugyanis olyan problémákra hivatkozva tették őket utcára, amelyekről nem tehetnek. Az egykori első eladó, Lovászi Mária elmondta: őt éppen a tisztiorvosi vizsgálat eredményéért tették felelőssé, erre hivatkozva küldték el – ezt azonban méltánytalannak érzi. A vizsgálat ugyanis részben az ő hatáskörén kívül eső, építészeti hiányosságokat tárt fel, részben higiéniás okok miatt rendelte el a bezárást. Az asszony ez utóbbiakról azt mondja: minthogy az üzletben műszakonként – a pénztárosokat is beleértve – mindössze négyen dolgoznak, nem érzi magát hibásnak abban, hogy nem tudtak elég időt fordítani a takarításra.

Az egykori üzletvezető, Sipos Ágota azt mondta, hasonló okok miatt küldték el még az átmeneti bezárás előtt. A pénztárosként dolgozó Kasza Ferencnét állítása szerint úgy tették utcára, hogy a cég egyik vezetője próbavásárlást tett az üzletben, és ő a kasszánál nem vette észre, hogy az illető az áruk csomagolásába különböző élelmiszereket rejtett. Száz Pálné pedig maga mondott fel, most egy másik élelmiszerüzletben dolgozik.

A Penny Market Kft. ügyvezetője, Günter Becker és jogi osztályvezetője, Kemény Balázs a volt dolgozók által elmondottakra közleményben reagált, s úgy fogalmazott: állításaik sértik a cég jó hírnevét, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket. Hozzátették: minthogy a munkavállalók pereket indítottak a társaság ellen, az ügyben jogerős bírósági ítéletek születnek majd, a cég pedig ezeket fogadja el mérvadónak, és az ügy lezárultáig nem kívánja kommentálni a valótlan állításokat.


Mit találtak az ellenőrök?

A tisztiorvosi szolgálat az ominózus ellenőrzés során az általános tisztaságot kifogásolta leginkább: a padozat például erősen szennyezett volt, a bevásárlókosarak némelyikén pedig a zárt tároló hiányából adódóan még madárürülék is volt. Megállapították ezenkívül, hogy a raktár zsúfolt, a közlekedőutak nem szabadok, megoldatlan a szakosított árutárolás, és nincs külön zöldségtároló raktár. A hiányosságokat az áruház másnap reggelre pótolta, új szemlét kért, és ennek eredményeként újra kinyithatott – tudtuk meg a megbízott makói tiszti főorvostól, Bugyi Györgyitől. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték Renátát

Tegnap délben hazaengedték a kórházból Demkó Renátát, akinek a hétvégi makói buszbalesetben eltört a… Tovább olvasom