Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Rosszkor jött a pitvarosi válság

Pitvaros - A lehető legrosszabbkor mondott le nemrég Pitvaros polgármestere: a községet a környező három településsel együtt az eddiginél jobban egymásra utalja az új önkormányzati törvény. Március végéig el kellene dőlnie, hol lesz a mikrotérség központja. Kérdés, sikerül-e összehangolni az érdekeket.
Az új önkormányzati törvény sokkal inkább együttműködésre ösztönzi a községeket, mint a korábbi szabályok. Hamarosan újból létrejönnek a járások, amelyek az önkormányzatoktól az államhoz kerülő föladatokat látják el. Az egymás mellett működő települések eddig is társultak egyes teendők, így az iskola, óvoda fönntartására. Ez a helyzet a leendő makói járás északkeleti részén, Csanádalberti, Nagyér, Pitvaros és Ambrózfalva esetében. Az első három település ma közös körjegyzőségben működik, Ambrózfalva viszont Királyhegyessel és Csanádpalotával közösen tart fönn hivatalt. Az új törvény mikrotérségek alakítását írja elő, praktikusan úgy, hogy a központ a legnagyobb lélekszámú település legyen. Pitvarosnak 1409, Csanádalbertinek 455, Ambrózfalvának 498, Nagyérnek 504 lakosa van. Itt úgy célszerű, hogy Pitvaros legyen a mikrotérség központja. Erről az érintett települések képviselő-testületeinek március 31-éig kell dönteniük. Időközben viszont a pitvarosi polgármester, Radó Tibor lemondott, majd a választási bizottság elnöke is. Új polgármestere csak a központ kijelölése után lesz a községnek. Mint Mágori Józsefné országgyűlési képviselő említette egy tájékoztatón, a bizalmi válság e szempontból a legrosszabbkor jött.

A közös munkával a lemondás előtt is volt gond: a nagyériek és a csanádalbertiek januárban nehezményezték, hogy a Pitvaroson székelő közös körjegyzőségük dolgozóinak a szükségesnél jóval kevesebb ideje jutott az ő ügyeikre, mert a helyi képviselők soron kívül is dolgoztatták őket.

– Ami Pitvaroson történik, az ottani testület belügye – szögezi le Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere. – Azért szóltunk mégis, mert ez a válság a közös dolgainkat is hátrányosan érintette.
A polgármester szerint nem lenne jó, ha a mikrotérség központjáról nem sikerülne dönteni, és logikátlan volna, ha ez a központ nem ugyanott működne, ahol a körjegyzőség. Fontos, hogy ebben az ügyben a négy település képviselő-testületei meg tudjanak egyezni – mert ha nem sikerül, a kormányhivatal jelöli ki a központot.

Olvasóink írták

 • 4. Csiga 2012. február 17. 16:26
  „Egy helyesbítést azért beillesztenék, hogy a polgármester nem lemondott, hanem lemondatták!”
 • 3. Egyolvasó 2012. február 17. 05:56
  „A szerencse a szerencsétlenségben, hogy így Pitvaroson már nem kell megszüntetni az önkormányzatot.”
 • 2. 1makói 2012. február 16. 21:23
  „Van egy téves információ a cikkben: Ambrózfalva nem Királyhegyessel és Csanádpalotával tart fenn közös hivatalt. Helyesen: Csanádpalota Város Polgármesteri Hivatala látja el a feladatokat Nagylak és Ambrózfalva vonatkozásában. (Királyhegyes pedig Kövegy községgel körjegyzőségben működik.)
  Még nem sikerült rájönnöm, melyik törvény írja le, hogy március 31-ig bezárólag dönteni kell arról, melyik 2000 alatti település melyikkel hoz létre közös hivatalt - mert az új önkormányzati törvényben ez nincs leírva.”
 • 1. icus711 2012. február 16. 18:42
  „Rosszkor jött a válság Pitvaroson,a válság már csak ilyen,hogy rosszkor érkezik,mert ha jókor jönne más lenne a neve,Tisztelt parlamenti képviselő.Viszont ennél az olcsó poénnál Bakos András tájékoztatása is érdekesebb, ki-kivel van körjegyzőségben a járás északkeleti részén,mikrotérségek idáig is voltak vagy tévedek. Sajnos ami Pitvaroson történik nem a testület belügye,hanem a falunké,mint ahogy a szomszéd pm nyilatkozik,hogy nehezményezik a "jól müködő"körjegyzőséget.Az egész írás csak tovább emelte településünk "méltó"dicsőségét.Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházy marad a makói házfalon

Két évvel ezelőtt fújták föl a városközpontban két ház falára a Szabadságot Budaházynak! feliratot. Tovább olvasom