Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Száraz lábbal Bajorországban

Földeák - Meglepő nevük egy nyelvbotlásból ered, ők azonban nem botlanak a színpadon: nemrégiben Bajorországban járt a földeáki Száraz lábak néptánccsoport.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Egy-egy fellépés után egyáltalán nem száraz a táncosok lába, a csizmába a fiúk bele tudnak izzadni rendesen – ismeri el Szilágyi Réka, a földeáki Száraz lábak néptánccsoport vezetője. Hogy mégis miért e különösen hangzó név? Egyszerű nyelvbotlás eredménye: a társaságot korábban Szárazérnek hívták, ám egyik előadásuk műsorvezetője zavarában összekeverte a nevüket az utánuk következő Szarkaláb együttesével. A táncosok a nevetéstől alig tudták végigjárni a műsort, majd miután lejöttek a színpadról, azt mondták: mostantól legyünk Száraz lábak – meséli Szilágyi Réka pedagógus.

A vidám csapat nemrégiben Bajorországban, Iglbachban járt. Az Ortenburg térségéhez tartozó német faluval Földeák 2007 óta testvértelepülési kapcsolatokat ápol, amelynek bizonyságául ortenburgi fát is ültettek a magyar községben. A virágzó kulturális kapcsolatok jegyében a páros években német csoportok jönnek Földeákra fellépni a falunapon, s ezt a vendéglátást a páratlan években viszonozzák az iglbachiak. Mint megtudtuk, idén a reformáció 450. évfordulóját köszöntő ünnepi folklórfesztiválra hívták meg a földeákiakat. 5 napig voltak Németországban, és részt vettek a fesztivál menettáncában, illetve 3 önálló fellépésük is volt – nagy sikert arattak.

A táncosok Földeák bajor testvértelepülésén, Iglbachban léptek fel. Fotó: DM/DV
A táncosok Földeák bajor testvértelepülésén, Iglbachban léptek fel.
Fotó: DM/DV

A néptáncmozgalom egyébként jó egy évtizede szerveződött újjá a faluban – az oktatás 1996- ban indult a Makói Magán Zeneiskolában, Csikota József igazgató vezetésével. Jelenleg az 5 évestől az 50 évesig úgyszólván minden korosztály ropja a hagyományos dallamokra, több korcsoportban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Purgel István sem küld leveleket

Közel négy évtizedig szolgálta a makóiakat Purgel István mint a makói posta vezetője. A közelmúltban a város is kitüntette. Tovább olvasom