Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Zsilipet építenének

Pitvaros - A pitvarosi önkormányzat zsilipet építene a falu keleti határán lévő csatornára, hogy megfelelően vezethessék el a belvizet. Ehhez azonban az kellene, hogy a település tulajdont szerezzen abban az erdősávban, amin keresztül vezet a csatorna.
Az erdősáv egy 0,2 hektáros terület, amelynek osztatlan közös tulajdonban összesen 37 gazdája van.

– Az erdősáv a tulajdonosok számára hasznot nem hoz. A fákat nem termelhetik ki, mivel nincs erdőgazdálkodási joguk. Az erdősáv nyűge viszont a tulajdonosoké. Nekik kell például a parlagfüvet vagy az arankát irtaniuk, illetve a munka elmaradása esetén a büntetést fizetniük. Osztatlan közös tulajdon lévén ez nem oszlik meg, azon hajtja be a hatóság, akin tudja – mondta Radó Tibor polgármester, aki azt is elárulta, miért volna szüksége az önkormányzatnak az erdősávra.

– Itt található az egyik belvízelvezető csatornánk, ami a megyehatáron egy állami tulajdonban lévő csatornába folyik, jelenleg egy 300 milliméter átmérőjű csövön át. Illetve csak túlfolyóként működik, mivel ez a cső 40 centiméterrel magasabban van, mint kellene. A csatornában jelenleg is 20 centiméter mély víz áll. Egy zsilipet szeretnénk építeni a csatornára, hogy szabályozni lehessen a víz folyását. Az ugyanis nem megoldás, hogy lejjebb tesszük a csövet. Az állami csatorna nyáron öntözőműként funkcionál, akkor magas a vízállása, vagyis befolyna a víz a mi csatornánkba. Ezért lenne szükség a zsilipre.

Radó Tibor elmondta, eddig hat tulajdonos ajánlotta fel, hogy térítésmentesen átadják az erdősávban lévő tulajdonjogukat az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Egy újszülött megbélyegzése gazemberség!

Egyetlen egy gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tovább olvasom