Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

A vb-re minden rendben lesz - Az olimpiai bronzérmes Márton Anitát nem a formája, hanem a sok eső zavarja

Tavalyi kényszerpihenője miatt mindig azzal kezdődnek a beszélgetéseink Márton Anitával, hogy mi a helyzet a térdével, de nem csak e tekintetben nyugtatott meg minket: az olimpiai bronzérmes súlylökő szerint a visszaeső eredményei miatt sem kell aggódni. Utólag kiderült, hogy vb-sikere történelmi volt a sportágban, erről is kérdeztük a szegedi klasszist.
– Hogy van a térde?

– Köszönöm, remekül. Minden gyakorlatot tökéletesen meg tudok csinálni. Karrierem végéig gyógytornára kell járnom, ami nem mindig esik jól, olykor vannak fájdalmas részek, de túl kell esni rajtuk.

– Van, ami még zavaróbb lehet: a sok eső.

– Tényleg bosszantó az időjárás, hiszen már javában zajlik a szabadtéri szezon, mégis sokat kell termeben gyakorolnunk. Van, hogy majdnem elsüllyed a golyó a sárban. Mindig kimegyünk a pályára, megnézzük az állapotát, aztán logisztikázunk, hogy mi legyen. Azért sem örülünk ennek, mert a hétvégi Budapest Open helyszínén gondot okozna az elmúlt napokhoz hasonló csapadékmennyiség.

– Térjünk kellemesebb vizekre: a Nemzetközi Atlétika Szövetség tanulmányából derült ki, hogy az öné volt az első világbajnoki cím, amit forgásos technikával értek el, ez mérföldkőnek számít a sportágban. Önnek is csak ekkor esett le, mit is vitt véghez?
 
Az olimpiai bronzérmes Márton Anitát nem a formája, hanem az időjárás zavarja - Amikor kell, majd lök egy nagyot
Amikor kell, majd lök egy nagyot. Fotó: MTI

– Igen. Akkoriban nem figyeltem erre, de a jövőben ez már nem lesz különleges, hiszen lassan a nőknél is a forgásos technika lesz többségben, a férfiaknál pedig ez meg is történt. Nagyon örülök, hogy én voltam az első.

– A tanulmány másik érdekes megállapítása az volt, hogy önnek jobban fekszik a faborítású dobókör. Tényleg így van?

– A körülményektől függ, mert ha például esik, máris más a helyzet. Nekem inkább az a fontos, hogy tiszta legyen a dobókör, ne legyen kosz vagy por rajta. Ezért szoktam kicsit bevizezni a cipő talpát, illetve tisztítgatom a dobókört a kísérletek előtt.

– A szabadtéri szezon kezdetén egy ígéretes, 18,81 méteres lökéssel jelentkezett, rögtön a hagyományos montenegrói edzőtábora után. Csodálkoztunk, hogy azóta meg sem közelítette ezt az eredményt. Aggódnunk kell?

– Megnyugtatok mindenkit, remek formában vagyok. A hat kilogrammos golyókkal végzett felmérésekből kiderült, hogy jobb fizikai állapotban vagyok, mint a riói olimpia előtt ugyanebben az időszakban. Fejben estem kicsit szét, ugyanis a térdem miatt fontos volt, hogy teszteljük, ez pedig sok versennyel és utazással járt. Nyáron bőven megvan az esélye a 19 méter feletti lökésnek. Amikor kell, összeáll majd a technikám és a mentális felkészültségem, nem is aggódom, hogy a világbajnokságon ne tudnék megfelelő eredményt elérni.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki címet szereztek az elsősök

Bajnoki címet szereztek az elsősök
Remek eredményt értek el a Gregor József Általános Iskola első osztályos tanulói a Balatonbogláron… Tovább olvasom