Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Bojana királynő hazatért Palicsra

Palics - A világ egyik legjobb kézilabdásának tartott Radulovics Bojana (34) súlyos vállsérülése miatt abbahagyta a kézilabdát, és csendben visszaköltözött a Szegedhez közeli Palicsra. A magyar szurkolók kedvence Szerbiában kezdett vállalkozásba, mert mint mondta, ott könnyebb. Bojana egyelőre nem csomagolta ki trófeáit, mert elszorul a szíve, ha arra gondol, hogy vége kézilabdás pályafutásának.
„Boki a király, Boki a császár, mindegyik között a legszebb virágszál." Hányszor, de hányszor éltette így a magyar szurkolótábor minden idők egyik legjobb kézilabdását, Radulovics Bojanát a Zalaegerszeg, a Dunaferr és a Győr játékosát. A balkezes világsztár makacs vállsérülése miatt hónapok óta már nem onthatja a gólokat. Súlyos műtéteken esett át, az is kérdéses volt, hogy a kezét a fejéig fel tudja-e majd emelni.

A hazánkban tizenhárom éve istennőkéntimádott Bojana felépült, de többet nem kézilabdázhat – visszavonult. Leírni is fájó, hogy így ért véget egy páratlan karrier. Mindezt átélni sem lehetett könnyű, legalább akkora akaraterőre lehetett szüksége a kézilabdázás királynőjének, mint amikor edzéseken űzték-hajtották az edzők.

Érdekes módon Radulovics Bojana csendben távozott a magyar kézilabdás életből. A világ legjobb játékosának kétszer is megválasztott Radulovics Bojana – ez a kézilabdázás történetében egyetlen női játékosnak sem adatott meg – a Szegedhez közeli, vajdasági településen, Palicson él. Tizenkilenc év után tért vissza családjához, abba a környezetbe, ahol felnőtt, és elindították sportpályafutását.

A csinos, szőke kézilabdás hosszas egyeztetés után, az évek alatt kialakított gyermek-szafariparkjában fogad. Míg az elmaradhatatlan kávé lefő, természetesen kitárgyaljuk a magyar válogatott szereplését a franciaországi világbajnokságon. Megerősíti, hogy nagyon együtt van és jó szellemű a csapat. Kiválóan játszottak a lányok az oroszok ellen elvesztett negyeddöntőben. Szóvá teszi, hogy a magyar média kikezdte a csapatot. Azt mondja, világverseny alatt az csak ártalmas lehet.

Szakmázunk még vagy fél órát: többek között megbeszéljük, hogy meg kellett volna verni Koreát, mert szerinte a franciákat simán legyőztük volna a nyolc között. Majd kifakad: – Úgy segítettem volna a lányoknak. Miért kellett pont most megsérülnöm? Ez nem igazság! – mondja a nemcsak játéktudásáról, hanem akaraterejéről is híres kézilabdás. Látom, szemébe könny gyűlik, de hogy leplezze, mindjárt témát vált. – Jöjjenek, nézzék meg a kis birodalmamat! – invitál Bojana a szafaripark játszóház részébe.

Míg elsétálunk a szabadtéri játszópark mellett a gyermekházig, nyilvánvalóvá válik: Bojana azon sportolók közé tartozik, akik már pályafutásuk során is gondoltak a jövőjükre. Merthogy nem néhány hónap alatt készült el a zsúrok, partyk lebonyolítására kialakított farm, az biztos. – Öt évig terveztem és alakítottam át nagyapám birtokát, mert imádom a gyerekeket. Míg a gyerkőcök buliznak, addig a felnőttek is jól érezhetik magukat – mutatja be a ház többi részét a kézilabdászseni.

Kiderül: Bojana kiváló üzletasszony, hiszen minden héten több partyt is rendez. Azt mondja, Szerbiában sokkal egyszerűbb és könnyebb vállalkozni, mint Magyarországon. Ezért is tért haza. Halkan azt is megjegyzi: rengeteget kapott Magyarországtól, és ezt szerette volna viszonozni. Hirtelen elhallgat. Kérdően nézek rá. Legyint, és annyit mond, nincs rá lehetősége. Én meg nem akarom elhinni, hogy akár sportdiplomataként ne heverne Bojana lába előtt az egész kézilabdás elit. Intelligens, okos, szép, és mindent tud a kézilabdázásról. Kell ennél több?

Hogy oldjuk a feszültséget, továbbsétálunk az almáskertje felé, ahol ezernégyszáz almafa áll katonás rendben. Bojana közben elárulja, tizenhárom barátnője érkezik hamarosan disznótoros partyra. A teknő és minden más felszerelés már előkészítve. És a disznót sem akárhonnan hozzák: a hízó Bojana másik tanyáján őnevelkedett, kecskék, kutyák és egy ló társaságában. – A lovamat ebbe a hintóba szoktuk befogni, és a fiammal kocsikázunk, ha kedvünk tartja - mutatja a múlt század eleji hintót.

– Józsika nagyon szereti az állatokat, nem fél semmitől. Próbálom a természetes életmódra nevelni. De nem könnyű ez a mai számítógépes világban – fejtegeti Bojana, aki azon sajnálkozik, hogy fáradhatatlan, ötéves kisfia egyelőre nem foglalkozik a labdával. Már úszni megtanult az ovis Józsika, de most éppen cigánykereket, tigrisbukfencet és a torna többi elemét szeretné inkább elsajátítani.

Bojana mostanában minden idejét kisfiának szenteli, hiszen míg kézilabdázott, rengeteget voltak egymástól távol. És jövőre szeretne egy kisbabát is. Mindent megtesz, hogy elterelje figyelmét a kézilabdáról. A világklasszis átlövő egyelőre nem is nézegeti páratlan trófeáit, mindössze két nagy kép van a falon a sidney-i olimpiáról.

– Majd ha egyszer megszokom a gondolatot, hogy a kézilabdás pályafutásomnak vége, akkor kicsomagolom a relikviákat, és berendezek egy szobát. – Az lesz ám a nem mindennapi csoda – mondom a magyar kézilabdások példaképének. – Biztosan. De higgye el, egyelőre cseppet sem foglalkoztat.

Olvasóink írták

 • 7. István. 2008. július 22. 13:29
  „Köszönjük Boki!!!! Sosem feledjük, amit értünk tettél.
  ;(”
 • 6. kézidrukker 2008. március 24. 01:21
  „Boldog szülinapot a magyar kézilabda Királynőjének!

  Boki 4ever!”
 • 5. egy kézis 2007. december 19. 17:43
  „Szeretünk Boki. Nagy vagy. Biztos vagyok benne, hogy a vb.-n nagy segítséget nyújtottál volna a lányoknak... Sosem feledünk.”
 • 4. kézidrukker 2007. december 16. 22:44
  „Köszönjük Boki, mindent nagyon köszönünk! Nem felejtjük el sosem, amit a magyar kéziért tettél!
  Kérünk, ha teheted, segítsd továbbra is kedvenc sportágunkat - itt Magyarországon!

  Köszi a cikk szerzőjének is, hogy hírt hozott a Királynőről!”
 • 3. Imre 2007. december 16. 18:39
  „Mint a kézilabdát szerető szurkoló szívből köszönöm Bojanának a sportélményt, amelyet tehetséges, látványos, a kézilabda sportért tett - de az ember fizikai korlátai miatt időben véges - teljesítményével nekem, a szurkolónak nyújtott. Jó lenne, ha időnként átruccana Szegedre kézimeccset nézni. Talán a Pick csapat vezetősége is segíthetne ebben.”
 • 2. Szabad Bálint 2007. december 16. 14:24
  „Eltűnés miatt keressük családtagunkat, Szabad Bálintot.

  06 30 291 05 90

  Aki haza hozza Bálintot, 1000 eurót kap!

  Bővebben: http://szabadbalint.uw.hu”
 • 1. triatlonos 2007. december 16. 11:38
  „Egy kicsit érdekes Bojánának az a megállapitása, hogy Szerbiában jobb a vállalkozások közgazdasági környezete, mint ebben a szárnyaló "vállalkozás barát" Magyarországon. Szerbiában valószinű, hogy nem segitik a vállalkozókat, de nem is akadályozzák. Aki óriási érdemeket szerzett a magyar kézilabdának - a mai eredmények figyelembevételével - többet érdemelt volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sikerült a kezdés, de nyert a Pick

Kilenc góllal verte a Békés együttesét a Pick-Szeged a Budapest Bank férfi kézilabda ligában, pedig… Tovább olvasom