Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

EDF DÉMÁSZ-Szeged: ifjonti hévvel a nimbuszért

Az EDF DÉMÁSZ–Szeged három fiatalja, az ifjúsági Nagy Bianka, valamint az U23-as Horváth Alexandra és Birkás Balázs vesz részt a portugáliai Montemor-O-Velhóban rendezendő korosztályos kajakos, kenus világbajnokságon.
A klasszikus magyar szám: ez a női K4 500 méter, amelyben a portugáliai Montemor-O-Velhóban az U23-asok között a szegedi Horváth Alexandra mellett a szolnoki Bodonyi Dóra, a KSI-s Simán Fanni és az újpesti Szabó Ágnes ül.

– Ez a szám élvezte a prioritást, és megérte erre koncentrálni. Nem kellett a számok és az egységek között kalandozni a felkészülés alatt, amely rendkívül ideális volt: olyan ugyanis elég ritkán történik, hogy a négyes tagjai két hétig egy edzőtáborban együtt készülhessenek. Edzőm, Csamangó Attila felügyelete mellett, de a jelenléte nélkül gyakoroltuk a négyest, és mivel egy helyen voltunk, folyamatosan beszélhettünk, csiszolhattuk a mozgást. A vasárnapi edzés, a táv teljesítése, ahogy mentünk, az már csúcsérzés volt. Megvan a kellő motiváció, így nem volt gond az állandó, felnőtt- és utánpótlás-válogatók váltakozása. A célunk egyértelmű: a magyar női négyes nimbusza nem enged mást, csak azt, hogy az aranyérmet célozzuk meg – nyilatkozta Horváth Alexandra.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged másik női vb-indulója, az ifjúsági Nagy Bianka két számban érdekelt: C1 200 és 500 méteren.

Édes teher az utazás előtt. Birkás Balázs, Nagy Bianka (középen) és Horváth Alexandra Portugáliában versenyez. Fotó: Karnok Csaba
Édes teher az utazás előtt. Birkás Balázs, Nagy Bianka (középen) és Horváth Alexandra Portugáliában versenyez. Fotó: Karnok Csaba

– 2000-es születésűként az elmúlt két évben nem indulhattam világversenyen, mert túl fiatal voltam. Nem esett rosszul, mert nem éreztem át, mit veszítettem, ám már tudom és érzem a súlyát, hogy miről maradtam le, és hogy most hova megyek. Edzőmmel, Kása Péterrel mindkét távon az A döntőt céloztuk meg, a legfiatalabb versenyzőként ez lehet a reális tervem – vélte a Tisza-parti Általános Iskolából elballagó, a Gábor Dénesben sporttagozatra felvett Nagy Bianka.

Birkás Balázs rutinos világeseményre járó, igaz, az ifiből éppen „kiöregedve" még csak elsőéves U23-as versenyző.

– Kicsit nehéz lesz az idősebbek között, megérzem majd a váltást. Most mindhárom futamomban maximális erő szükséges, hogy az A döntőbe kerüljek. A mezőnyből egy-két ellenfelet ismerek, itt van például a legutóbbi felnőtt Eb-első szerb srác is. Fizikálisan van lemaradásom a két-három évvel idősebbekkel szemben, de talán a középső szakasz végsebessége a jobbak közé emel. A rajtom sokat javult, de még finomításokra szorul – mondta Csamangó Attila tanítványa.

Horváthék négyese holnap előfutamozik, szombaton döntőzhet, Nagy a két szám miatt pénteken selejtez és középfutamozhat, szombaton szintén középfutamozhat, vasárnap pedig döntőzhet, míg Birkásra pénteken, szombaton és vasárnap is várhat futam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol-Pick Szeged: tíz nap szenvedés

Magaslati edzőtáborba utazik a szerbiai Kopaonikra, közelebbről Brzecébe a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Tovább olvasom