Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Euro 2008: Lám, Lahm!

Bázel: Németország–Törökország, soha nem látott elődöntő, amely már eleve izgalmasnak, megjósolhatatlannak tűnt. Főleg ha a két ország tulajdonképpen közös történelmét nézzük...
Szóval történelem (Berchtesgaden után megint, a meccset végül is mindenki látta, Lahm döntött a végén, 3–2, lásd még Lineker: „Mindig a németek nyernek"), pontosabban: közös történelem...

Alig telt el két hónap a két Berlin fallal történt szétválasztása óta, és az NSZK máris bajba került, mert gyors gazdasági fejlődésének köszönhetően munkaerőválság ütötte fel a fejét. Ezért 1960. október 30-án a két ország egyezményt írt alá, amelynek köszönhetően a törökök egészen 1973-ig szállították az olcsó munkaerőt, pontosan 710 ezer munkást, ami esetünkben közel másfél millió dolgos kezet jelentett. Az első olajválsággal a németek felbontották a szerződést, de akkor már késő volt. Az addig odaköltöző törökök ugyanis időközben mind magukkal vitték a családjukat, és felütötték a fejüket az első problémák. Apránként a legnagyobb német városok kétnyelvűvé váltak, gombamód kezdtek el szaporodni a török éttermek, az NSZK kék egén egyre gyakrabban világított a nap helyett a félhold.

Amióta 1999-ben új állampolgársági törvényt hoztak Németországban, 460 ezer török folyamodott a papírokért, jelenleg összesen 2,3 millió állampolgár mondhatja török származásúnak magát, közülük 1,7 millió egyébként csak török állampolgár, 500 ezren vannak a csak németek, és mindössze 100 ezren rendelkeznek kettős állampolgársággal.

A futballra lefordítva: a fentieknek megfelelően a két ország szövetségei gyakran szó szerint „összevesznek" egy-egy játékoson, a legutóbbi emlékezetes példa erre 2005-ben volt, amikor a 16 éves és 335 napos Nuri Sahin a Bundesliga valaha volt legfiatalabb játékosa lett. A szövetség (DFB) mindent megtett, hogy valamelyik korosztályos válogatottba behívja őt, ám Sahin válasza rövid, ám annál velősebb volt:
– Tény, hogy Németországban születtem, és német állampolgár vagyok, de az utolsó csepp véremig töröknek érzem magam.

A politikusok számára egyedül Mehmet Scholl „használható" modellként: a német anyától és török apától született játékos 392 meccset játszott a Bundesligában, és 36-ot a válogatottban.

A meccs előtt egyébként sok mindent lehetett olvasni a két ország sajtójában. Nyilvánvaló volt, hogy lesznek, akik bármilyen eredménynek örülnének, aztán olyanok, akik a törököknek, és olyanok is, akik a németeknek drukkolnak majd.

Olyanokról is lehetett hallani, akiknek nem volt lelkierejük megnézni a találkozót, ez minden bizonnyal nem így volt a Berlin délkeleti részén fekvő Kreuzbergben, ahol a legnagyobb a török kolónia. Ők megnézték a meccset. Az egyik kezükben egy döner kebabbal, a másikban egy korsó német sörrel.

Olvasóink írták

  • 1. theseus 2008. június 27. 09:39
    „Jó meccs volt, és az eredmény is jól alakult német szempontból, végül bejött a papírforma. Az elején lehet, hogy szerencséjük is volt a németeknek a török kapufáknál, de a három gól önamagért beszél.
    A spanyolok ellen nehezebb lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy fölénnyel nyerte a pontversenyt a GTI Gellért

Parádés teljesítménnyel rukkoltak elő a vidékbajnokságon szegedi Gellért Tenisziskola fiataljai. A… Tovább olvasom