Hallgassa élőben!

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3

A Vasas jutott tovább a magyar kupa legjobb 16 csapata közé, de a Volán a hajrában megszerezte a szépítő gólt.

Tisza Volán-Vasas 1-3 (0-1)
Labdarúgó magyar kupa, 4. forduló. Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 700 néző. Vezeti: Erdös (Forgács, Sebestyén).
Tisza Volán: Dongó – Mészáros, Dargó, Vida, Grünvald – Vágó L., Szabó A. (Frank, a szünetben), Beretka, Huszárik, Végh (Vastag, 74.) – Völgyi (Kazi, 67.). Edző: Buchholcz Gábor.
Vasas: Végh – Mileusnics, Balog, Mundi (Benunesz, a szünetben), Gáspár, Németh (Pavicsevics, 68.), Katona, Bakos, Hrepka, Lázok, Panchava. Vezetőedző: Komjáti András.
Gólszerző: Dargó (90.), ill. Hrepka (12.), Benunesz (56.), Lázok (58.).

90. perc: a hajrában nyom a Volán, de Végh a helyén van. Egészen eddig: Huszárik szabadrúgása után Dargó fejjel állítja be a végeredményt, sikerült a szépítés a Volánnak 1-3.

86. perc: nyom a Volán, Mészáros fejese nem sokkal megy fölé egy szöglet után.

85. perc:
Frank Attila lövése a legveszélyesebb szegedi helyzet, nem sokkal megy fölé.

83. perc: bár szétfagynak a nézők, mindenki kitart a meccs végig.

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

81. perc: cserél a Vasas, Dobrics is pályára lép.

79. perc: a KITE-Szeged is képviseltetei magát, Nomel figyeli vacogva a meccset.

76. perc: négy a kettőre vihette a labdát a Vasas, ám nem tudták lövésig vinni az akciót.

74. perc: Benuneszt állítják meg lesen, cserél a Volán, Végh helyén Vastag a pályán.

71. perc: Hrepka volt túl önzetlen, gólhelyzetből passzolta rosszul tovább a labdát.

68. perc: Németh helyén Pavicsevics a pályán.

61. perc: Huszárik indítása után Beretka elől mentett a vendégvédelem. Völgyi helyén Kazi a pályán.

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

59. perc: már hárommal megy a Vasas. Hárman léphettek ki az egy szem szegedi védővel szemben az angyalföldiek, Benunesz centerezését pedig Lázok lőtte szép mozdulattal a kapu jobb oldalába 0-3.

56. perc: már 0-2. Benunesz küldte el egy csellel védőjét, majd a 16-osról kilőtte a bal alsót, Dongó nem védhette.

54. perc: Bakos léphetett volna ki a kapuval szemben, ám les miatt szabadrúgás a Volánnak.

52. perc: egy szöglet után Mileusnic fejelte a földre a labdát, ahonnan a felső sarok felé tartott a játékszer, ám Dongó odaért a gólvonal előtt.              

46. perc: folytatódik az összecsapás. Mundi helyén Benunesz a pályán.

Vége az első félidőnek. Tíz percig egyenrangú felek voltak a csapatok, ám utána egy figyelmetlenség miatt Hrepka megszerezte a vezetést a vendégeknek. Bár próbálkozik a Volán, nagyobb veszélyhelyzetet még nem sikerült kialakítania.

45. perc: Hrepka majdnem duplázni tudott. Az utolsó percben a gólhoz hasonlóan egyedül léphetett ki, azonban ezúttal nem tudta ellőni a labdát a szöget remekül záró Dongó mellett.

43. perc: Mundi lövése pattan Mészárosról szögletre. A pontrúgás után Mundi ismételhet, a jobb alsóba tartó labdát Dongó bravúrral védi.

41. perc: újabb szegedi lehetőség hal el lövés nélkül, a Vasas védői tisztáznak Völgyi elől. Elég nehezen bírnak a széllel a futballisták.

40. perc: körülbelül 700 néző lehet az összecsapáson, a lelátón ott van Kandó Róbert, a HFC edzője és Vágó Attila, a Szolnok egykori trénere, Vágó Levente édesapja is.

37. perc: egy ütközés után Mundi kap az arcához Vágó Levente mellett, ápolni kell.
 

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

32. perc: Hrepka szerez labdát a 16-os vonalában, ám beadása mély, Dongó húzza le azt.

29. perc: Huszárik szabadrúgása tekeredett veszélyesen Grünvald felé, a szegedi játékos azonban nem tudott hozzáérni, így Végh biztosan fogta azt.

26. perc: megint Mundi húzta meg a szélen, Vida szépen szerelte a kaputól nyolc méterre. Bár eleinte kiegyenlített volt a meccs, az utóbbi percekben veszélyesebb a Vasas.

19. perc: Mundi kapott jó labdát a szélen, ügyesen húzott befelé, ám az alapvonalról leadott lövését szögletre mentette a volános védelem. A pontrúgás után Dongónak kellett egy fejest védenie.

15. perc: Lázok próbálkozott a szegedi tizenhatoson belül, lövése elmegy keresztbe Dongó előtt.

12. perc: Vezet a Vasas. Hrepka léphetett ki egyedül egy előre vágott labda után, mellre vette a lasztit, majd begyalogolt vele a kapuba. Az egykori Volán-játékos szimpatiikus módon nem ünnepelte meg találatát volt csapata ellen 0-1.

9. perc: Panchavát állítják meg lesen.

8. perc: Völgyi lőhetett volna a 16-os sarkáról, ám a lövés pillanatában szerepli tudták.

5. perc: veszélyes szituáció a Vasas kapuja előtt, Szabó késik le kicsivel egy beadásról.

1. perc: nagy szélben kezdődött meg az összecsapás. Jó jel, hogy a kortábban kiejtett Szolnokhoz hasonlóan a Vasas is pirosban játszik. Az angyaföldieknél ott van a kezdőben a szegedi Hrepka Ádám is.

Korábban
A sportág történelmében számos Szeged–Vasas párharc volt, mi most négyet emeltünk ki a holnapi Tisza Volán–Vasas (14.30) magyarkupa-mérkőzés kapcsán. A fővárosiak neve nem változott az évek során, a szegedieké annál inkább.

Bajnokverés. A Vasas labdarúgócsapata az utolsó bajnoki címét az 1976–77-es sorozatban érte el. A bajnokság őszi szezonjában érkezett Szegedre a piros-kék alakulat, amely egy kiállítás után hamar emberhátrányba került, sőt Forgács révén a SZEOL megnyerte a találkozót – azaz megverte a bajnokot. Ez a Szegeden kívül csak öt csapatnak sikerült az egész sorozatban.

Kupaelődöntő. Nagy siker küszöbén állt a Szeol-Délép SE 1986 februárjában: bejutott a Magyar Népköztársasági Kupa elődöntőjébe, ahol a Vasas látogatott Szegedre. A többnapos, hatalmas hóesés miatt a Délép-pálya (a mai Gellért Szabadidőközpont) füves stadionja felázott, így a Felső Tisza-parti stadion salakos pályáját (ma már műfüves) tisztította meg százötven katona a közel 4000 köbméter hótól. A pálya köré százötven méter hosszan kétsoros padot helyeztek el, így ötezer néző látta, amint a Vasas két szerencsétlen góllal elhúz, majd 3–0-nál a Szeged 11-est hibáz, és kapufát ér el. Nem sikerült a bravúr – ez volt lapunk akkori számának felcíme, a Vasas pedig a Fradi ellen tizenegyesekkel megnyerte az MNK-t.

Kun (jobbról a második) 1986-ban és 1989-ben is játszott.
Kun (jobbról a második) 1986-ban és 1989-ben is játszott.
Fotó: DM/DV

Húsz másodperc. Húsz másodpercen múlt az NB I. 1989 júniusának végén így vettük tudomásul, hogy a Szeged SC az osztályozó visszavágóján 1–0-ra kikapott hazai pályán, 15 ezer (!) néző előtt a Vasastól, így a fővárosiak maradtak az NB I-ben, a Szeged pedig az NB II-ben. Pedig az idegenbeli iksz (1–1) után óriási volt az érdeklődés, ám a 90. percben Szabó Gyula szerencsétlen mozdulata, kezezése után Szabadi 11-ese döntötte el a párharcot. A meccs után volt ablaktörés, buszgumikiszúrás, Németh játékvezető és a Vasas is nem sokkal éjfél előtt hagyta el a stadiont, óvás – mindez nem változtatott a tényen és a hatalmas szegedi csalódáson: nem sikerült az NB I-be jutás.

Az utolsó. A máig utolsó első osztályú Szeged–Vasas szegedi tétmeccs időpontja 1999 augusztusa, amikor a Professzionális Nemzeti bajnokságban (PNB) a Vasas Sowunmi két góljával nyert a Felső Tisza-parton.

Jegyzőkönyvek

1976. november 27.
SZEOL–VASAS 1–0 (1–0)

Labdarúgó NB I, 16. forduló, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 7000 néző. Vezette: Nagy B.
SZEOL: Nagy I. – Kádár, Egervári, Forgács, V. Tóth – Szalai (Kozma), Birinyi, Zámbori (Kolozsvári) – Hegedűs, Kőműves, Jernei. Edző: Himer István.
Vasas: Mészáros – Török, Kanász, Hegedűs, Szőke – Komjáti, Müller, Zombori – Kovács (Fábián), Gass, Váradi (Izsó). Edző: Illovszky Rudolf.
Gólszerző: Forgács (35.).
Kiállítva: Szőke (23.).

1986. február 22.
SZEOL-DÉLÉP SE–VASAS 0–3 (0–1)
Magyar Népköztársasági Kupa, elődöntő, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, salakos edzőpálya, 5000 néző. Vezette: Szabó B.
Szeol-Délép: Csehó – Szabó Gy., Kozma Z., Balázs, Kántor – Takó (Orosházi), Kőhalmi, Gruborovics – Szabó I., Kun, Márton. Edző: Ondrik István.
Vasas: Kakas – Farkas, Híres, Balogh T., Csorba – Szíjjártó, Rácz, Birinyi – Borostyán, Kovács I., Rixer. Edző: Illovszky Rudolf.
Gólszerzők: Balázs (25., öngól), Kovács I. (46.), Borostyán (56.).

1989. június 25.
SZEGED SC–VASAS 0–1 (0–0)

Labdarúgó NB I, osztályozó, visszavágó. Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 15 ezer néző. Vezette: Németh L.
Szeged: Leboniczky – Sahin, Bogdán, Szabó Gy., Tóth J. – Major, Varga, Takó, Takács – Kovács G. (Török), Kun (Barna). Edző: Pataki Tamás.
Vasas: Andrusch – Komjáti – Geress, Pecha – Kecskés, Zentai, Duró, Teodoru (Bozsér), Cloude (Melis) – Zvara, Szabadi. Edző: Mészöly Kálmán.
Gólszerző: Szabadi (90., 11-esből).

1999. augusztus 21.
SZEGED LC–VASAS 0–2 (0–2)
PNB, 3. forduló, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 12 ezer néző. Vezette: Piller.
Szeged: Szulyovszki – Urbán – Palágyi, Németh – Nagypál – Kenesei Z., Vörös P., Jeremejev, Udvari – Oláh L. (Bencze), Faragó. Edző: Strausz László.
Vasas: Végh – Juhár – Tóth A., László – Farkasházy, Zováth, Galaschek, Aranyos – Szilveszter – Sowunmi, Kabát (Tiber). Edző: Komjáti András.
Gólszerző: Sowunmi (20., 41.).

Nincs változás

A Tisza Volán SC nem tervez változást a bajnoki mérkőzésekhez képest, azaz a mérkőzésre egységesen 400 forintért lehet belépni a Felső Tisza-parti stadionba, csak az Etelka sor felől. A Vasas – amelyben a szegedi származású Hrepka Ádám is szerepel, vele holnapi számunkban olvashatnak egy írást – a mérkőzés napján utazik Szegedre.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz tökéletes a linzertészta