Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Honosítás: jobb kapni, mint adni

Miután Eklemovics Nikola lett az Eb-n csúfosan leszereplő kézilabda-válogatottunk csapatkapitánya, Sólyom László köztársasági elnök kedvezően bírálta el Makszim Zavozin állampolgársági kérelmét, valamint Nagy László is kacérkodik a spanyollá válással, hazánkban újra előtérbe került a honosítási kérdés. A delmagyar.hu összeszedte az öt legjobb „magyarrá lett" sportolót, és az öt legnagyobb veszteségünket.
Nyereségeink

1. Janics Natasa (kajak-kenu - Démász Szeged VE)

Vitathatatlan, hogy a legjobb „vásárt" az immár szegedi Janics Natasa honosításával csináltuk: a horvát származású, ám a 2000-es, sydney-i olimpián még jugoszláv színekben induló, magyarul kiválóan beszélő sportoló piros-fehér-zöld színekben nyert három olimpiát (kettőt Athénban, egyet Pekingben), tucatnyi világbajnokságot és még több magyar bajnoki címet. Bár az immár szegedi sportoló közvetlen riválisa lett a válogatottban a kajakkirálynő Kovács Katalinnak, talán néhány évvel az eset után már ő sem bánja a döntést – tudni illik két olimpiai aranyat nyert Natasával egy hajóban ülve.

Janics athéni győzelme

2. Kubala László (labdarúgó – Vasas, Barcelona)

A magyar futball egyik korszakos egyénisége kilóg egy kicsit a sorból, hiszen ő is vérbeli magyar, ám ennek ellenére kezdetben, hat meccs erejéig a csehszlovák válogatottban szerepelt.


Kubala a Barcelona mezében
Kubala a Barcelona mezében.

Honosítása után három mérkőzés jutott neki a magyar nemzeti tizenegyben, majd spanyollá vált, és a válogatott mellett a Barcelonában szerzett magának – és természetesen valamennyire nekünk, magyaroknak is – világhírnevet. A mai napig az egyetlen labdarúgó, aki három különböző válogatott mezét húzhatta magára.

3. Radulovics Bojana (kézilabda - Dunaferr, Győr)

A szabadkai születésű kézilabdázóra még a zalaegerszegi Caola SE-ben figyelt fel a Dunaferr, s szerződtette 1995-ben. Az 1999-es vb után merült fel először, hogy a jugoszláv válogatott helyett a magyar válogatottban játsszon. Hosszas egyeztetés és a magyar állampolgárság megszerzése után 2000. július 25-én mutatkozott be Franciaország csapata ellen. Világklasszis jobbátlövőnk klubszinten BL- és EHF-kupa-győztes lett, a válogatottal olimpiai és világbajnoki ezüstérmet, illetve Eb-bronzot nyert, 69 meccsen 442 gólt szerzett. Idén tért vissza a pályára, és a Dunaújvárosban – ha nem is régi fényében, de – ismét villogni kezdett.

Radulovics Bojana még mindig remek – Vásárhelyen is győzelemre vezette a Dunaaújvárost
Radulovics Bojana még mindig remek – Vásárhelyen is győzelemre vezette a Dunaújvárost.
Fotó: Tésik Attila

4. Gergely István (vízilabda – Honvéd)

Ugyancsak jól döntött Gergely István, a dunaszerdahelyi születésű vízilabdakapus, aki 2003-ban lett a Domino, nem sokkal később pedig a magyar válogatott játékosa. Kemény Dénes csapatával kétszeres olimpiai és világbajnok lett, az athéni és pekingi sikerből is bőven kivette a részét – bár honosításának riválisa, a legutóbbi sikerről épp hogy lemaradó Nagy Viktor például nem biztos, hogy örül. Testvére a szlovák válogatott tagja.

5. Eklemovics Nikola (kézilabda – Pick Szeged, Veszprém)

Az igazi kézilabdaklasszissá a Pick Szegedben váló Eklemovics első szándékból még elutasította Skaliczki László hívó szavát, ám másodjára már faképnél hagyta a folyamatosan változó nevű szerb csapatot, és magyar válogatott lett. Skala mester döntését azóta folyamatosan igazolja, és bár az ausztriai Eb-n nem ment neki annyira a játék, mint szerette volna, nem véletlenül lett ő a csapat kapitánya. Kiváló irányító, és rendkívül közvetlen ember.

Bár az Eb-n nem játszott jól, Eklemovics nagy erőssége a válogatottnak.
Bár az Eb-n nem játszott jól, Eklemovics nagy erőssége a válogatottnak.

+1

A fent említett klasszisok mellett is több remek, honosított sportoló fordult meg a magyar nemzeti csapatban: elég csak a nagyot alkotó kubai kézilabdás különítményt (Pérez, Díaz, Hernandez), vagy a szerb vonalat (Krivokapics, Puljezevics) említeni. A magyar jégkorong felemelkedésében is fontos szerepet játszottak a honosított játékosok, a kanadai Ennafatti Omar és Kovács Frank, valamint a szlovák Ondrejcik Rastislav is kellett ahhoz, hogy A csoportos csapata legyen az országnak. Leginkább említésre méltó még az asztaliteniszező Li Bin, aki nagy tehetsége sportágának – immár magyar színekben.

Veszteségeink

1. Puskás Ferenc (labdarúgás – Honvéd, Real Madrid)


A legendás labdarúgó, minden idők talán legjobb futballistája 85 meccsen 84 gólt rúgott a magyar válogatottban, mielőtt elhagyta az országot. Pályafutása második aranykorában fantasztikus teljesítményt nyújtott a Real Madridban, és a spanyol szövetség unszolására pályára is lépett a válogatottban, nem sok sikerrel: négy meccsen egyszer sem talált a hálóba az 1962-es világbajnokságon.

Puskás és a legendás 6:3

2. Szabó Melinda (kézilabda – Vasas, Metz)

Szabó Melinda, vagy ahogy a franciák ismerik, Mélinda Jacques-Szabo nem tudott próféta lenni saját hazájában: a Vasasból Metzbe kerülve francia férjet választott, felvette az állampolgárságot, és a válogatott ha nem is sztárja, de meghatározó játékosa lett éveken át. Legnagyobb sikerét 2003-ban, Horvátországban aratta: új hazája színeiben világbajnok lett, a döntőben öt gólt szerezve – épp a magyar csapat ellen…

Szabó Melinda volt az egyetlen magyar, aki örült a 2003-as vb-döntő után…
Szabó Melinda volt az egyetlen magyar, aki örült a 2003-as vb-döntő után…

3. Valkai Erzsébet (vízilabda – Nápoly, Róma)

2004-ben, Athénban még testvére, Ágnes mellett, négy évvel később, Pekingben már vele szemben ugrott medencébe a kiváló magyar-olasz vízilabdázó, Valkai Erzsébet. A 20 éves kora óta Itáliában élő sportoló férje hatására vette fel az olasz állampolgárságot, azóta pedig már a taljánoknak szerez örömet a medencében. Sőt, civil foglalkozását is megtalálta, az egyik olasz cégnél ugyanis idegenvezetőként dolgozik.

Valkai Erzsébet már az olasz góloknak örül
Valkai Erzsébet már az olasz góloknak örül.

4. Hunyadi Emese (gyorskorcsolya)

Hazánk nem nagyon dúskál téli olimpiai bajnokokban, ha éppen lehetett volna, akkor is közbe szót egy honosítási procedúra. Hunyadi Emese ugyanis Magyarországon látta meg a napvilágot, ám Ausztriába ment férjhez, és bár edzőjével való házassága zátonyra futott, állampolgársága nem: 1994-ben, Lillehammerben nem is nekünk, hanem a sógoroknak nyert aranyat 1500 méteres gyorskorcsolyában.

5. Bodrogi László (kerékpár - Katyusa)

A valaha volt legjobb magyar kerékpárosnak tartott Bodrogi tavaly az előnyösebb feltételek miatt „igazolt" a franciákhoz, azóta nekik szállítja a jobbnál jobb időfutam-eredményeket. Bár a vb-ezüstérmes versenyző sportágában nemzetközileg is nagy névnek számít, hazánkban nem sok könnycseppet hullajtottak „francializálódása" után.

Nagy László Szegedről indult – spanyolként végzi?
Nagy László Szegedről indult – spanyolként végzi?
Fotó: Schmidt Andrea

+1

Fájdalmas volt elveszíteni egykor a világ legjobb kézilabdakapusát, Rácz Mariannt is, aki Gunnar Prokop hívó szavára igazolt Ausztriába, majd vette fel az állampolgárságot. Bár vívókkal jól állunk, szintén szomorú, hogy Király Hajnalka már a franciáknak nyert világbajnokságot. Ami pedig még szomorúbb lehet, az a szegedi Nagy László esetleges spanyollá válása: az Eb-t kihagyó klasszis átlövő bár még nem jelentette ki, valószínűleg 2012-ben már piros-sárga mezben lép pályára a londoni olimpián.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. vajalja 2010. január 27. 14:52
  „Nyertél!
  Soha jobb magyar kézilabdát!
  :)
  Üdv,”
 • 29. xene@freemail.hu 2010. január 27. 11:06
  „Hát ha neked a 4 légiós sok a 20 fős kerethez képest sok, akkor már elnézést, de nálad vannak a bajok...semmi ellentmondás nincs a 2 mondat között. Ha 10 -15 légiósuk volna, akkor igazat adnék neked, de így...”
 • 28. vajalja 2010. január 27. 08:14
  „xene:
  Nincs vészharang!
  Ezeket a trágya eredményeket (vagy még gyengébbeket) tiszta hazai játékosállománnyal jobban tudnám szeretni!
  "és a Győr női csapata nincs tele légiósokkal"
  "4 légiósuk van: 1 román, 1 osztrák, 1 brazil, 1 szlovák...."
  Felhívnám a figyelmedet a két mondatodban rejlő ellentmondásra!
  Vannak jó gyógyszerek erre....
  Üdv,”
 • 27. Mignon 2010. január 27. 01:29
  „Honositas?
  Az ember ott van otthon, ahol jol erzi magat!
  ( Edward Teller)

  Különben is, engem ma mar kb. 20-szor moderaltak.
  Titeket?

  Meg egyaltalan nem!???

  Kezdö, pitianerek.....!!!

  :))”
 • 26. tuskóhopkins 2010. január 26. 22:54
  „T. Nagy László!
  Milyen érzés votl végignézni a magyarok Nagy László-nélküli agóniáját?”
 • 25. xene@freemail.hu 2010. január 26. 21:19
  „Nőknél jó példa a Viborg:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Viborg_HK”
 • 24. xene@freemail.hu 2010. január 26. 21:16
  „"A győri alapcsapatban van egy brazil és két román....."
  4 légiósuk van: 1 román, 1 osztrák, 1 brazil, 1 szlovák....

  Ismétlem, a Győr azért van ilyen jó helyzetben, mert összeszedték az ország legjobbjait!!!
  Ez az 1 női klub-csapatunk van jelenleg, amely a legjobbakkal is meg tud küzdeni....a többi csapat hiába van tele magyarokkal, kizuhan névtelen csapatok ellen a nemzetközi megmérettetések során....és ez utóbbiak nevére/eredményére senki sem fog emlékezni, míg az előbbiek nevét szinte mindenki fejből tudja....

  "magyar bajnokikon egy külföldi sem játszik!"
  Nőknél lehet, de férfiaknál biztos nem.....

  "Mindenhol vannak külföldiek"
  Tudom, de nem mindenhol van a 16-18-as keretben 8-10 légiós....

  Ha valaki élcsapat akar lenni/maradni, akkor szükség van légiósokra:
  Pár példa:
  http://en.wikipedia.org/wiki/THW_Kiel
  http://en.wikipedia.org/wiki/SG_Flensburg-Handewitt
  http://en.wikipedia.org/wiki/HSV_Hamburg
  http://en.wikipedia.org/wiki/BM_Ciudad_Real”
 • 23. xene@freemail.hu 2010. január 26. 21:02
  „"van-e értelme akár a Pick akár a Veszprém szintjén tartani a sok drága külföldit, azért, hogy a BL 16, szerencsével a 8 közé eljussanak."

  Akkor ennyi erővel semmilyen sport-rendezvénynek, -eseménynek nincs értelme, mert a végén úgyis csak 1 csapat nyerhet....a többi 31, 23 csapat meg mehet a lecsóba???
  Fel kéne oszlatni a Real Madridot, Chelseat, Barcelonat stb. mert nem nyernek minden évben BL-T?

  Az, hogy a Szeged és Veszprém ott van a legjobb 24 csapat között Európában, szerintem nagyon szép dolog. Sőt bekerülni a legjobb 16, legjobb 8 csapat közé szerintem még szebb dolog. Utálom az olyan embereket, akik azt mondják, hogy csak az érem ill. érmes helyezés számít....az 5. és 9. hely ugyanúgy szép....
  Akkor kell megkongatni a vészharagot, ha sorozatban nem jutunk ki világ-eseményekre, ill. nagyon rosszul szereplünk....”
 • 22. apatfalvifaszagyerek 2010. január 26. 19:56
  „dm mindent elnéz neki?”
 • 21. vajalja 2010. január 26. 19:31
  „xene:
  A győri alapcsapatban van egy brazil és két román. Direkt nem kezdőt írok, mert kézilabdában nincs sok jelentősége. Azok külföldiek ugye? Ha nem akarod érteni ne tedd!!! De ezeket az eredményeket válogatott szinten úgy is el lehetne érni, ha a magyar bajnokikon egy külföldi sem játszik! Szerintem.
  Hány nb1-es meccset nézel te?
  Mindenhol vannak külföldiek. Még a Hunniában is volt!
  Hangsúlyozom, nem vagyok midegen üldöző, de azt gondolom ezek az eredmények nem írják alá azt, hogy kellenek a légiósok /talán az egyetlen tartós sikercsapatunk a Györ kivételével/.
  Üdv,”
 • 20. tintasbarns 2010. január 26. 19:16
  „Selejtek honosításával nem lehetünk büszkék.”
 • 19. károgó 2010. január 26. 19:10
  „Nati az igazi! Szív-lélek ember! Szeretünk!”
 • 18. xene@freemail.hu 2010. január 26. 19:00
  „"Női VB 9. és férfi EB sokadik hely elérhető szittya harcosokkal is és akkor talán jobb a szájíze a népnek? Nem biztos, mert igen szertünk fanyalogni..."
  Sorold a női válogatottban játszó külföldiek garmadáját!!! Akár utánpótlás szinten is....
  Esetleg az nem jutott eszedbe, hogy gyenge a felhozatal??? Nevelhetik X évig Y játékost, ha az nem ős-tehetség....és a Győr női csapata nincs tele légiósokkal....csak felvásárolták az ország legjobbjait....
  egy jó csapatra való játékosunk van....

  "Xene: Nem tudom Puljezevictől mit vársz el, ha Fazekastól 5 gólos hátrányoknál kapta meg a lehetőséget !
  kreatív: Nem tudom MAGYAR tehetségektől mit vársz el, ha a SZERB kiégett, invalid, másodvonalbeli álsztárjaitól 5 gólos hátrányoknál kapták meg a lehetőséget !"
  12 NB1-es csapat van!!! Nincs mindenhol légiós....”
 • 17. vajalja 2010. január 26. 18:52
  „xene:
  Ha már az utánpótlás elit is tele van külföldiekkel akkor soha nem tudjuk meg, hogy egy magyar válogatott (ifi) mire is lenne képes. Ne elvakult nacionalizmus beszél belőlem, ha az a vélemény, hogy ezen az EB-n is jól látható volt az a tendencia, hogy gyenge és kis létszámú a magyar bajnokság beválogatható krémje. 100 alkalommal vitattuk már meg itt, hogy van-e értelme akár a Pick akár a Veszprém szintjén tartani a sok drága külföldit, azért, hogy a BL 16, szerencsével a 8 közé eljussanak. Szerintem nem éri meg, de nem vagyok döntéshozó. Női VB 9. és férfi EB sokadik hely elérhető szittya harcosokkal is és akkor talán jobb a szájíze a népnek? Nem biztos, mert igen szertünk fanyalogni...
  Üdv”
 • 16. kreatív 2010. január 26. 18:46
  „Xene: Nem tudom Puljezevictől mit vársz el, ha Fazekastól 5 gólos hátrányoknál kapta meg a lehetőséget !
  kreatív: Nem tudom MAGYAR tehetségektől mit vársz el, ha a SZERB kiégett, invalid, másodvonalbeli álsztárjaitól 5 gólos hátrányoknál kapták meg a lehetőséget !”
 • 15. xene@freemail.hu 2010. január 26. 18:27
  „Egyébként miért a Pick-nek kellene kinevelnie az utánpótlásokat? Van 11 más csapat is, amely hozzátehetne valamit a "válogatotthoz"!!! Egyébként a Pick magyarjai is csak azért jók, mert BL-ben szerepelnek, ha ez nem volna, ők sem fejlődnének....idegenlégiósokra mindig szükség lesz, különben a magyar klub-csapatok mehetnek a süllyesztőbe....”
 • 14. híd 2010. január 26. 18:27
  „Laci esetében már rég el van döntve, hogy spanyol játékos akar lenni de miért nem mondja ki nyíltan. Megvárta a magyarok szereplését? És ha netán jól szerepelt volna a válogatott?”
 • 13. xene@freemail.hu 2010. január 26. 18:22
  „13. kreatív 2010.01.26. 18:09
  Ez elég ocsmány hozzászólás volt a részedről, mert a magyar válogatottban 16 játékos volt....ebből 3 volt csak "honosított szerb".....a többi 13 magyar játékos mit csinált ill. mennyivel tett többet hozzá a játékhoz?
  Elárulom!!! Semennyivel sem többet.

  Krivokapic olyan rosszul játszott, hogy végül ő lőtte a legtöbb gólt a válogatottban, ilyen súly-felesleggel is!!!
  Mit szólnál Gál Gyulához, aki beálló-poszton van vagy 120 kg?
  Nem tudom Puljezevictől mit vársz el, ha Fazekastól 5 gólos hátrányoknál kapta meg a lehetőséget (kivéve a francia meccset) a 40. percek környékén....úgy, hogy a védekezés katasztrofálisan rossz volt...
  Eklemovicnak tényleg nem ez volt élete EB-je, de tett ő már sokat a magyar kézilabdáért....és remélhetőleg ennél csak jobb formában lesz....

  Itt nem a 3 honosított játékos mondott csődöt, hanem az egész csapat....aki ezt nem látja, s elvakult nacionalizmusból írogat butaságokat, azt csak sajnálni lehet....

  "Ismétlem: ezeket az eredményeket /gyufa, gyufa hátán/ csak magyar játékosokkal is produkálhatnánk PICK-ICS és VÁLOGATOTT szinten is!!!"
  Olyannyira, hogy már a selejtezőkön kiesnénk, s nem jutnánk ki egyetlen világ-eseményre sem...
  CSAK egy megjegyzés...a magyar férfi utánpótlás nemrég kikapott a sehol sem jegyzett Hollandiától....a sz*rból nem lehet várat építeni....”
 • 12. xene@freemail.hu 2010. január 26. 18:10
  „Egyébként szerintem senki más a világon nem csinál ekkora nagy gondot a honosításból, mint mi.....

  Tessék megnézni az osztrák kézilabda-válogatott névsorát....szerb, litván, lengyel, magyar honosítások, leszármazottak gyermekei szerepelnek benne....

  Fociban a német válogatott is igen érdekes nevekből áll már mostanság.... de a franciák is szinte csak feketékből állnak..... Ha ennyire marja mindenki csőrét ez a sok nemzetiségi, akkor a hoki-válogatottnál miért nem tiltakoztok???
  A büdös életben nem lett volna A-csoportos a hoki-válogatott, ha nincs az a tömérdek honosított légiós....”
 • 11. kreatív 2010. január 26. 18:09
  „30. hozzászólás pinkfloyd60 2010.01.26. 09:34

  Kreativ! Ők a hiányolt Magyar játékosaid, ők égtek be!!!

  Kedves Topic-társam! Falnak ütközöl, mint kedvenc együttesed! Itt, Bécsújhelyen a magyar elitsport égett be, itt a magyar kézilabda stratégia égett be, itt a szörnyű anyagi érdekeltség égett be, az élsportolói holdudvarok égtek be!!! A kézilabda EB minden másodperce az én korábbi megállapításaimat erősítette!!!!
  Kicsit konkrétabban: Legnagyobb beégőink Eklemovics, Pulzajevics, Krivokapics!!!
  Sorrendbe haladva: Eklemovics: ugye nem kell részleteznem, Pulzajevics: ugye nem kell részleteznem, Krivokapics: szégyenletes, hogy nemzeti VÁLOGATOTTBAN ilyen testsúlyfelesleggel, ilyen mozgás és futás technikával, erőnléttel bíró játékos szerepet kapjon, még akkor is ha netán hétméteresekkel , így-úgy kiszenvedett mutatványokkal a legtöbb gólt szerzi!!! MÉGIS ŐK játszottak legtöbbet, mégis ők kezdtek, mégis őket cserélték le legnehezebben. ..és ez így van a klubcsapatoknál is. ! Addig míg tehetséges magyar játékos nem kap tétmérkőzésen felelősségteljes feladatot ne is álmodjunk megújulásról. Nemzetközi megmérettetéseknél, a már eldőlt találkozókon másodperceket játszó játékosokból nem lesz klasszis! Szörnyű a szelekciós rendszer, hozzá nem értő emberek kénye-kedve, anyagi érdekeltsége a döntő! Nem lehet válogatott szintű játékos Katzirz Dávid sem, hisz az adottságai nem megfelelőek. Ezt egy jó szakember azonnal észreveszi!
  Ismétlem: ezeket az eredményeket /gyufa, gyufa hátán/ csak magyar játékosokkal is produkálhatnánk PICK-ICS és VÁLOGATOTT szinten is!!!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: Mi lesz veled, Ghionea?

Valentin Ghionea, a Pick Szeged román válogatott játékosa fegyelmi vétség miatt nem vett részt a temesvári nemzetközi kézilabdatornán. Tovább olvasom