Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: emelés, tolongás, vérző csere - a rögbi

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: rendszeresen bemutatunk egy olyan sportágat, amelynek technikája, fortélyai kevésbé ismertek. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a rögbivel?
A rögbi az egyetlen olyan sport, amelyet bármennyit nézek a tévében, nem értem a szabályok egy részét. Ezért gondoltam, hogy kipróbálom.

21 éve kezdték

Szegeden 1993-ban jött létre az első rögbicsapat, méghozzá a Mogorva Gorillák. 2004-ben ők alakultak át Fit World Sportegyesületté, a csapat pedig jelenleg Fit World SE Hungarosun Gorillák RC néven szerepel a hazai élvonalban. Az egyik Etelka sori edzésükön ismerkedtem a 15 fős változat alapjaival.

Megbeszélés, öltözködés Prágai Andrással. Fotó: Karnok Csaba


Szuperkupa – ingyen

Szombaton 16 órától a rögbiszezon utolsó mérkőzését rendezik meg Szegeden, az Etelka soron: a találkozó tétje a szuperkupa, amelyért az extraliga rájátszásba nem kerülő csapata és az NB I győztese játszik – 2013-hoz hasonlóan a szegedi Fit World SE Hungarosun Gorillák RC és a Velencei Kék Cápák RC találkozik. A belépés ingyenes, a kezdőrúgást Nagy Péter olimpikon súlyemelő végzi el. A mérkőzés élőben látható lesz a rugbyszeged.hu oldalról elérhető Gorilla TV online felületén.
– Igaz, hogy előfordul, hogy szakadnak le fülek? – kérdeztem megszeppenve.
– Ugyan, dehogy, maximum eltörik a porc benne – nyugtatott meg az egyik csapattag, a 203 centiméteres és 113 kilós Prágai András. Hozzátette: létezik vérző csere – ilyenkor egy játékos tíz percre lejön, hogy össze tudják varrni...

Védőcucc? Az nincs...

Miután belebújtam a csapat régebbi mezébe, és a sportszárat is felhúztam, a védőfelszereléseket kezdtem keresni.

– Azok nincsenek. Jó, fogvédőt kötelező hordani, de emellett szinte semmi mást nem viselünk. Néhányan használnak fejvédőt: ez olyan, mint amit a Chelsea futballcsapatának kapusa, Petr Cech hord.

Kezdésként passzolunk párat. A lényeg: csak hátrafelé! Rögbiben előre csak vinni vagy rúgni szabad, szerelni csak a labdás játékost lehet annak földre vitelével. Ütközni persze szabad, nem is akárhogy. Én háromszor próbálkoztam, de hiába volt az ellenfelemnél ütközőpárna, az elsőnél úgy „megnyekkentem", hogy inkább hagytam az egészet.
„Rossz volt a technikád" – tudtam meg fájdalmaim okát.

Dobni csak hátrafelé! Fotó: Karnok Csaba

Szem a labdán

Az ügyességi rész felé fordultam, a rúgásokkal próbálkoztam. Ennek rejtelmeibe Palásti Jenő alapító tag avatott be, aki közel az ötvenhez is játszik a szegedi harmadik ligás együttesben.

A rúgásnak két fajtája létezik, egyik a sikeres cél utáni jutalomrúgás, a másik a megítélt büntető után választható. A feladat: keresztülrúgni a labdát a rúgókarikáról a két kapufa között, a keresztléc fölött.

– A lényeg, hogy pontosan állítsd be a labdát és a karikát. Amikor nekifutsz, már ezt nézed, nem a kaput, így ezen múlik minden – fogalmazott.
Az első rúgásom 18 méterről sikeres volt, utána is akadtak biztató próbálkozásaim, de messzebbről már több gyakorlásra lett volna szükségem.
– Ha gondolod, kezdj el edzeni nálunk, egész jól csinálod – biztatott a harmadosztályú csapat tagja.

Szem a labdán. Fotó: Karnok Csaba


A fejek felett

Egy edzésbe nem fér minden bele, így zárásként az emelést gyakoroltuk. Egészen addig azt hittem, nincs tériszonyom, de amikor ketten két méter magasba, a fejük fölé emeltek, nem volt őszinte a mosolyom.

– Ezt a bedobásoknál alkalmazzuk, amikor egy társunk a két csapat által felállított sorfal közé dobja a labdát – mondta Prágai. A lényeg, hogy a labdának öt métert kell haladnia, mielőtt valaki hozzáér, és tilos a levegőben lévő játékost támadni.

Először leestem, mert nem feszítettem meg eléggé a testem. Utána már ment a dolog, de a félsz végig bennem maradt. Ennél a pontnál szálltam ki az edzésből, hagytam a csapatot készülni a szuperkupára (lásd keretesünket). Az világossá vált, hogy ennyi idő alatt nem lehet mindent megtudni a rögbiről, a tolongáshoz például nem kerültem közelebb. De az is egyértelmű: nem véletlen, hogy több mint száz ember választja hétről hétre ezt a sportot Szegeden.

Egy jobban sikerült emelés. Fotó: Karnok Csaba


A cikksorozat korábbi részei

Balatoni tekergő - a túrakerékpározás
Karfiolfülűek földjén - a birkózás
Párbajtőrbe csalva - a vívás
Guríts, ha bírsz! - a teke
Menő a kapussors - a jégkorong
Drótkötél, kávé, neoprén ruha - a wakeboard
Ahol centiken méterek múlnak - az íjászat
Harc és művészet - a kendó
Nincs fék, nincs félelem - a salakmotor
A vitorlázás, avagy a hollandiról repülő
Ne lepődj meg, ha vizes leszel - a kajak-kenu
A búvárúszás és a medence palackos urai
Amerikai futball, a kemény legények játéka
Cselgáncs, az esés művészete

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsenek jobban

Már Szegeden lábadoznak a Haász SZUE úszói, Novoszáth Melinda, Novoszáth Tamás, Novoszáth Noel és Tóth Tamara, akik a magyar úszás napja alkalmából szombaton Balatonfüreden rendezett nyílt vízi viadalon lettek rosszul. Tovább olvasom