Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Minden idők legjobb női kajakosa Kovács Katalin

Kovács Katalin Poznanban megszerzett 29. világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója lett a világon.
A sikerek miatt szerencsésnek érzi magát, és szeretne továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A kajakkirálynő arra vágyik, hogy végre a szeretteivel is eltölthessen egy kevéske időt, és a nyaralás is várat magára.

– Gratulálunk! A világbajnokságok eddigi legeredményesebb női versenyzője lett. Vágyik még ennél több sikerre?

– Szeretnék évről évre kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtani. Konkrét terveket most nem tudok mondani, de sohasem a számok motiválnak, hanem az az érzés, az a boldogság, amely egy világbajnoki győzelemmel párosul. Ez nekem huszonkilencszer megadatott, és emiatt nagyon szerencsésnek érzem magam. Fantasztikus, hogy keményen dolgozom, és el is érem a célomat.


– Emlékszik még az első aranyra?

– 1988-ban nyertem, a Velencei-tavon rendeztek egy kupát, mindössze tizenkét éves voltam. Az azt megelőző évben kezdtem el kajakozni.

– Amikor elindul egy ehhez hasonló nagy megmérettetésre, érzi, hogy jól fog teljesíteni?

– Már az edzéseken is sejtem, hogy hogyan fogok az adott versenyen szerepelni. Mielőtt elindultam a világbajnokságra, már tudtam, hogy körülbelül mit várhatok el magamtól, és most, hogy vége, elmondhatom: eredményes versenyt tudhatok magam mögött. Mivel egy szabadtéri sportról beszélünk, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni az időjárási tényezőket, és a helyszín is mindig befolyásolja a végeredményt.

– Ennyi év után még izgul, amikor hajóba száll?

– Persze, izgalom nélkül mit sem ér a sport. Nélküle nem tudnék nagyot alkotni. Minden ember máshogyan éli meg ezeket a dolgokat, nekem szükségem van arra, hogy megemelkedjen az adrenalinszintem.

– Van kabalája?

– Egy malackás hajgumi. Lassan tíz éve, hogy megvettem. Elég meggyötört szegény, de nagyon szeretem, annak idején nem gondoltam, hogy ilyen sokat jelent majd. Mostanában már csak fontos versenyeken kérem a segítségét.


– Janics Natasával az egyik pillanatban még egy hajóban eveznek, egy másikban pedig már egymás ellen folyik a küzdelem. Natasa rettegett ellenfél?

– A vízen abszolút el tudunk ezektől a dolgoktól vonatkoztatni. A hajóban csak magunkra koncentrálunk, és bármilyen furcsa is, teljesen kizárom a gondolataimból, hogy Natasa ül a másik hajóban. Az az igazság, hogy nincs is egyetlen rettegett ellenfél. Évről évre változik a felhozatal. Most a német, a lengyel, a spanyol és a portugál egység is nagyon erős volt, egyéniben is kiegyensúlyozott a mezőny. Nincs az, mint régen, hogy két-három esélyest latolgatnak.

– Tréningek sora, edzőtábor előz meg egy világbajnokságot, aminek következtében felpörög a megmérettetésre. Mennyi idő után tud leállni, kikapcsolódni?

– Rögtön. Furcsa, hogy tudom, most is elleszek egy-másfél hétig, aztán hiányozni fog az életemből a sport, az azzal járó rendszeresség és a napi rutin. A kajak teszi teljessé a napjaimat, szeretem.

– Mit csinál, amikor éppen nem a vizet szeli?

– Ilyen elég ritkán van. Télen itthon tréningezünk, napi két-három edzésünk van. A nyarat pedig külföldi edzőtáborokban töltjük. De, ha szünet van, akkor jó végre otthon lenni. Felemelő a családdal és a barátokkal tölteni az időt, azokkal, akikkel egész évben nagyon ritkán találkozom. Ha edzünk, akkor semmi mással nem tudok foglalkozni azon kívül, hogy evezek, eszem és regenerálódom, délben pedig alszom, mint az oviban.

– Nyaralás?

– Már alig várom. Még nem tudom, hogy hova megyünk, de biztosan valahova vízpartra. A lubickolós, lustálkodós nyaralásokat szeretem.


– Mit csinálna szívesen, ha nem kajakozna? Tanítana?

– Nehéz kérdés. Több mint húsz éve sportolok, ez teszi teljessé az életem. Nekem megadatott, hogy sikeres lehetek abban, amit nagyon szeretek. Nem gondolkodtam még azon, hogy ha egyszer majd befejezem a kajakot, milyen lehetőségeim adódnak, de remélem, hogy képes leszek élni velük. Tanítanék-e? Nem tudom, mindenesetre a gyerekekkel szívesen megszerettetném a sportot. Megmutatnám nekik, mennyi örömet szerez, és nem feltétlenül az élsport.

Hogy lett Katalinból kajakos? – Sport tagozatos általános iskolába jártam és negyedik osztálytól kötelező volt valamit sportolni. A nővérem evezett és a szüleimmel gyakran elmentünk vízi túrázni, valahogy így esett a kajakra a választás – mesélt a kezdetekről Kovács Katalin.

Olvasóink írták

 • 3. bélás 2010. augusztus 30. 14:54
  „nőnek se utolsó :D
  gratula a teljesítményhez, így tovább Londonban is. Ti vagytok a legjobbak”
 • 2. mazsolaszolo 2010. augusztus 30. 13:47
  „1.: Pl. azért, mert van egy X-lábú egyszemélyes csatár-védő-mezőnyjátákos-bíró-partjelző és főszurkoló idióta nemzeti miniszterelnökünk, akinek a "szívügye" a foci. Igaz, hogy Mo-n 60 évvel ezelőtt tudtak először és utoljára focizni, de sebaj.

  Én is szívből gratulálok Katinak. Sok sikert és a jövőben is!”
 • 1. dublini 2010. augusztus 30. 12:10
  „GRATULÁLOK!!!
  Ám az azért érdekelne, hogy ha a vizi sportokban ilyen szép eredményeket tudunk elérni, akkor miért azt a kib.....ott focit támogatják 6almas pénzekkel, amikor egy nepáli kecskepásztorokbol összeállt csapat is pépesre veri a magyar válogatottat
  Több támogatást a vizi sportoknak és sportoloknak!!!
  Legyünk Rájuk büszkék!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarastalálkozó Vásárhelyen

Az 1946-ban a legendás Balogh Imsi által megalapított vásárhelyi kosárlabdasport 1952-ben érte el… Tovább olvasom