Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Natasa, a kajakos jolly joker

Janics Natasa mind a négy számában, Vajda Attila pedig a számára legfontosabb C–1 1000 méteren szerzett aranyérmet magabiztos teljesítménnyel a hétvégi szegedi kajak-kenu ob-n és vb-válogatón. Az olimpiai bajnokok mellett több szegedi egység is dobogóra állhatott.
Hiába volt változékony az időjárás a Maty-éri kajak-kenu ob-n és vb-válogatón (a három nap alatt a viharos időtől a szemerkélő esőn át a verőfényes napsütésig mindent megtapasztalhattak a sportolók), Janics Natasa az állandóságot képviselte: ahol elindult, nyert, nem véletlen, hogy a parton a szövetség képviselői igazi jolly jokernek nevezték. Remeklésével 200 méteren egyesben és Kovács Katalinnal párosban, 500-on pedig szintén Kováccsal kiharcolta a vb-szereplés jogát, míg 500 egyesben a keddi szétlövésben szerepelhet, ahol azzal a Kozák Danutával csap össze, aki a hétvégén csak negyedik lett, több mint egy hajóval Natasa mögött. Az már biztos, hogy a két 200-as számban indul a poznani vb-n, ám hogy 500-on egyest vagy párost megy, csak később dől el.

– Természetesen nagyon boldog vagyok – mondta a futamok után a háromszoros olimpiai bajnok. – Jó formában versenyeztem, jól éreztem magam a vízen, ami biztató a keddi nap előtt. A szétlövésre is úgy készülök, mint az olimpiai döntőre, remélem, a befektetett munka a vb-n is érmekben mutatkozik majd meg – fogalmazott Janics, aki külön köszönetet mondott a támogatásért edzőinek, Kovács Lászlónak és Andrian Dusevnek, klubigazgatójának, Petrovics Kálmánnak, valamint egyesületi és magánszponzorainak (T-Mobile, EDF Démász, KÉSZ Kft., West Union).

A bajnok magánya. Janics Natasa 500 méteren egy hajóhosszal verte a teljes magyar mezőnyt.  Fotó: Karnok Csaba
A bajnok magánya. Janics Natasa 500 méteren egy hajóhosszal verte a teljes magyar mezőnyt.
Fotó: Karnok Csaba

Vajda Attila is elégedett lehetett a C–1 1000 méter szombati döntője után, a pekingi olimpiai bajnok remek hajrával győzte le az első válogatót nyerő Sarudi Pált, így kedden neki is túlóráznia kell.

– Két hét szünet után kezdtem újra az edzéseket, majd kétszer háromhetes periódusban készültem a második válogatóra, emiatt az Eb-t is kihagytam. Kötelezőnek éreztem a győzelmemet, hiszen szeretnék ott lenni a vb-n, amelyre ez volt az egyetlen esélyem. Kedden újra bizonyítanom kell, de bízom magamban, hiszen a szétlövésekben elég nagy rutinom van: az athéni olimpiára és a 2006-os szegedi vb-re is így juttottam ki – fogalmazott Vajda.

Külön érdekesség volt, hogy a kajaknégyesek 200 méteres versenyszámában hét szegedi állhatott dobogóra: az aranyérmes egységből Gyökös és Sík, az ezüstérmesből Bodor, Kovács, Varga és Tóth, a bronzérmesből pedig Csamangó tartozik az EDF Démász-Szegedi VE kötelékébe.

Vajda Attila sérülése után győzelemmel tért vissza C–1 1000 méteren. Fotó: Karnok Csaba
Vajda Attila sérülése után győzelemmel tért vissza C–1 1000 méteren.
Fotó: Karnok Csaba

A keddi szétlövés programja egyébként még nem ismert, annyi biztos, hogy Vajdáék 9 órakor kezdenek. A már említett Janics Natasa mellett Gyökös Lajosnak és Fürdök Gábornak is jelenése lesz: előbbi ugyan csak második lett 5000 méteren, de egyik válogató győztese (Kammerer és Kökény) sem indul ebben a számban, így Gyökös Paumannal harcol majd a poznani részvételért. Kenuban Fürdök nyerte az első válogatót, a hétvégit viszont Györe, így rájuk is vár még egy megmérettetés. Mellettük Horváth Gábor utazhat még a vb-re szegediként, eredményei alapján ugyanis ott a helye a négyesben.

Petrovics Kálmán, az EDF Démász-Szeged VE igazgatója: – Szegedi szempontból rosszul kezdődött az idény, a tájékoztató versenyen, a világkupán és az első válogatón sem hoztuk azokat az eredményeket, amlyeket vártunk, sőt a szövetség döntései is súlytottak minket. Ezekhez képest, bár teljesen elégedett nem lehetek, a hétvégi Maty-éri versenyen sok szép sikert arattunk, örömteli, hogy férfi kenuban és női kajakban lesz versenyzőnk a poznani vb-n, és Gyökös révén férfi kajakban is van erre esélyünk. Ha ez a formajavulás folytatódik, szegedi szempontból is „aranyos" vb-nk lehet.

Az ob és vb-válogató eredményei

Döntők, 1000 méter, férfiak, K–1: 1. Kucsera, 3. Gyökös (EDF Démász-Szeged). K–2: 1. Kammerer, Vereckei, 3. Petrovics, Gyökös (Szeged). K–4: 1. Gyökös, Kucsera, Hadvina, Kammerer (Szeged, Kőbánya, Győr), 3. Palásthy, Ruszkai, Kovács, Tóth R. (Szeged). C–1: 1. Vajda (Szeged), 3. Fürdök (Szeged), 4. Makai (Szeged). C–2: 1. Tóth, Mike. C–4: 1. Varga, Széles, Tóth, Mike. Nők, K–1: 1. Kovács Katalin. K–2: 1. Szabó, Csipes. K–4: 1. Tóth, Gutyina, Szilvásy, Groholy. C-1: 1. Marschalkó. 500 méter, férfiak, K–1: 1. Szalai. K–2: 1. Kammerer, Kucsera. C–1: 1. Nagy P. C–2: 1. Széles, Varga. C–4: 1. Varga, Széles, Mike, Tóth. Nők, K–1: 1. Janics (Szeged). K–2: 1. Kovács, Janics. K–4: 1. Sarudi, Faldum, Benedek, Medveczky. 200 méter, férfiak, K–1: 1. Molnár Péter. K–2: 1. Beé, Dombi, 3. Boros G., Sík (Szeged). K–4: 1. Gyertyános, Boros G., Gyökös, Sík (Szeged), 2. Bodor, Kovács, Varga, Tóth R. (Szeged), 3. Kassai, Csamangó, Barta, Bagó (BSE, Szeged, Delta). C–1: 1. Kovács, 2. Horváth G. (Szeged). C–2: 1. Kovács, Végh, 3. Bozsik, Horváth (Szeged). C–4: 1. Bozsik A., Horváth G., Kovács, Balázs (BSE, Szeged). Nők, K–1: 1. Janics (Szeged). K–2: 1. Kovács, Janics. K–4: 1. Baráth, Szakolczai, Grolholy, Dira. C–1: 1. Marschalkó. 5000 méter, férfiak, K–1: 1. Kökény, 2. Gyökös. C–1: 1. Györe, 3. Fürdök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a sporttámogatás

A kiemeltként kezelt sportágak a közelmúltban elfogadott új támogatási szisztémával nagy lehetőség előtt állnak. Tovább olvasom