Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Online interjú Vladan Maticcsal

Matics: a csapat hozzáállása kitűnő, de az egy másik kérdés, hogy ez mire lesz elég. Ha nem leszek elégedett a hozzáállással, akkor nem várom meg, amíg azt mondják, hogy vegyem a kalapom, magam fogok menni. Olvassa el online interjúnkat!

Vladan Matics: Köszönöm a kérdéseket, továbbra is igyekszünk, hogy harcoljunk a bajnoki címért. Nehéz a dolgunk, mert a Veszprémnek roppant erős kerete van. A Debrecen elleni mérkőzéstől eltekintve még nem volt a szezonban komolyabb gikszerünk, de például fociban még egy Real Madrid vagy egy Manchester United is kikaphat egy gyengébb együttestől, és ez velünk is megtörténhet. A csapat hozzáállása kitűnő, de az egy másik kérdés, hogy ez mire lesz elég. Ha nem leszek elégedett a hozzáállással, akkor nem várom meg, amíg azt mondják, hogy vegyem a kalapom, magam fogok menni. De egyelőre jó úton vagyunk.

Gvasi: Mi a véleménye Vujin sportszerűtlen viselkedéséről?

Vladan Matics: A meccs közbeni színészkedése bosszantott, Pereztől kaphatott leckéket, de ez a szemtelenség játékintelligencia is egyben, mert provokálja az ellenfél játékosait és a játékvezetőt kiállításra ösztönzi. Vujin világklasszis játékos, nem hiszem, hogy az utolsó pillanatokban direkt fejbe akarta lőni Nenadot, inkább fej közelébe célzott, de lehet, hogy a vax miatt találta el. Nem volt egy szép látvány, Pukit kiütötte a lövés.

Tóth Attila: Nenad Puljezevic és talán Andjelkovic is elég heves vérmérsékletű, hogyan tudja őket féken tartani, csillapítani?

Vladan Matics szerkesztőségünkben.
Fotó: Schmidt Andrea

Vladan Matics: Mindketten nagy harcosok és mindketten majdnem 60 percet töltenek a pályán. Amikor kevesebb oxigén van a fejben, akkor nehéz leereszteni a gőzt. Mindketten profik, Nenadot nehezebb kezelni, de azért megoldom. Volt, hogy büntetni akartam, de hogy tegyem meg, amikor a szívét is kiteszi a pályán és infúzióval is vállalja a játékot.

Szetele: Hogyan bírunk majd felpörögni a bajnoki döntőre, ha elengedjük a játékosainkat a válogatottakba?

Vladan Matics: Ez valóban kulcskérdés. Skaliczki kapitánnyal és a szlovén szövetségi kapitánnyal, Pozunnal mindenben sikerült megegyezni, de a szerbekkel és a románokkal nem. Andjelkovics egész januárban a válogatottal volt, de alig edzett és komolytalan meccseket játszottak nevesincs csapatokkal. Több szabadnapjuk volt, mint amennyit edzettek. Amikor visszatért hozzánk, már az első edzésen megsérült. 10 napot ki kellett hagynia. Ezért nem találja a csúcsformáját. A döntőre a legjobb formájában lehetne, ha nem kellen elmennie a vűlogatotthoz.

Gvasi: Tavaly több figura is volt, amikor az ellenfél azt sem tudta, hogy hol a labda. Idén mintha kevesebb ilyen lenne.

Vladan Matics: Több figurát gyakorlunk az edzéseken, de bizonyos pillanatokban a játékosnak kell döntenie, hogy mikor kell passzolnia, mikor kell lőnie. A figurákat az ellenfél védekezéséhez igazítjuk, hogy mélyebben védekezik-e, hatosfalat húz-e és így tovább.

Szabó Bernadett: Arra lennék kíváncsi,hogy ha egy-egy meccsen elszakad valamelyik játékos meze, akkor miért nem visznek magukkal még egy ugyanolyant? Már volt rá példa, hogy gyorsan csinálni kellett egy hasonló mezt, hogy tudja folytatni a játékot.

Vladan Matics:  Edzőként valóban okozott már problémát egy-egy elszakadt mez, ezt már jeleztem is, remélem megoldódik a probléma, mert az ilyen epizódok nagyon megzavarják a csapatot.

Online interjú Vladan Maticcsal. Fotó: Schmidt Andrea

Szetele: Milyen kapusnak tartod Marjanacot?

Vladan Matics: Jó kapus, de nem hasonlítható össze Puljezeviccsel. Neki ez az első külföldi szezonja, még nem védett erősebb csapatban, időre van szüksége. Kapusedzőnk, Haris szerint a jövő embere lehet.

Sziszike: Nagyságrendben mit keres egy magyar élcsapat kézilabdása? Nagyban eltér-e a fizetésük a spanyol vagy a német klubokétól?

Vladan Matics: Csak a közvetlen elithez tartozó csapatokban lehet komoly pénzt keresni. Egy focista vagy egy kosaras lényegesen többet kap. Normálisan lehet élni, de nem luxuséletet. Saját példám is ezt igazolja, magam is lízingelem az autómat.

Kisgyerek: Nagyon együtt él a játékkal, egész meccs alatt tűzben ég. Láthatóan elfárad, hogyan spanolja magát az újabb és újabb meccsekre és mivel tud kikapcsolódni?

Vladan Matics:  Nagyon nehéz az edzői szakma. Különösen, amikor olyan eredményeket kell hozni és olyan elvárásoknak kell megfelelni, amik nem teljesen reálisak. A fiam és a feleségem tud igazán kikapcsolni.

Szetele: Milyen posztokon várható erősítés?

Vladan Matics: Jó lenne egy balátlövőt és egy beállóst igazolni, de olyan játékost, aki védekezni és támadni is tud, mert a sok csere miatt sok gólt kapunk indításból. Jó lenne felgyorsítani a játékunkat, de ez 3-4 cserével lehetetlen. Igyekszünk, hogy megtaláljuk a megfelelő embereket, de nem könnyű a dolgunk.

Vladan Matics szerkesztőségünkben. Fotó: Schmidt Andrea

Email: Megfordult a fejetekben a Veszprém elleni hazai meccsen, hogy a bíráskodás miatt levonultok a pályáról?

Vladan Matics: Nem szívesen foglalkozom a játékvezetőkkel, inkább azt figyelem, hogyan tudom segíteni a csapatot. Elégedett leszek, ha nekünk is úgy fújnak idegenben, mint a mi ellenfeleinknek Szegeden. Egy profi csapat egyébként sem vonulhat le a pályáról.

Szalai Attila: Miért van az, hogy Stamate kevesebb időt tölt a pályán, mint Djurkovics?

Vladan Matics: Djurkovics jobb védőjátékos, mint a román beállós. A Djurkovics-Herbert páros a Szeged bástyája. Stamate még nem érzi a védekezést, mikor kell kilépni, mikor kell visszazárni. Egy-egy ellen is nehézkes, igaz sokat volt sérült. Mikor rövid oldalon tudunk cserélni, akkor Stamate is több időt tud pályán tölteni támadásban. Van még mit fejlődnie.

Radenko: Libikóka játékot játszik a csapat, nincs a játékosoknál egyenletes teljesítmény. Mi ennek az oka?

Vladan Matics:Kevés a meghatározó játékos a csapatban, nem tudom őket forgatni eleget, a sok tétmeccs miatt nagyobb a fáradtság. És a betegség is tizedelte a csapatot és voltak olyan játékosok, akik soha az életükben nem játszottak még Bajnokok Ligája mérkőzést. És ez óriási hátrány a riválisokkal szemben. Nagy szükségünk lenne most Ilyés és Mezei szintű klasszisokra.

Burcsár Szilárd: Sutka Norbi miért kap ennyire kevés lehetőséget? Láthatóan nincs önbizalma a srácnak. A másik kérdés: miért hozunk a Pickbe középszerű külföldi játékosokat, amikor találunk Magyarországon is hasonló képességűeket, vagy az ifiknek miért nem lehet több lehetőséget adni?

Vladan Matics: Sutka egy nagyon rendes, tisztességes srác, de a mostani tudása kevés a nemzetközi szinthez. A fiatalokkal sok mindent előről meg kell tanulnunk, mert az alapokkal kapcsolatban is sok a hiányosság. Nem találják a ritmust a pályán, 22-23 évesen már mindent tudni kell a kézilabdaáról, nézzük csak meg Karabaticst, Nenadicsot vagy Sesumot később már csak taktikailag kell, hogy érjen. A játékintelligencia pedig nem tanulható. Ami a kérdés második felét illeti: Nagy Kornél, Grebenár, Zubai vagy akár Lendvay nem rossz játékos, megoldás lenne, de az európai porondon ők sem meghatározók. Ráadásul mindegyiküknek több éves szerződése van a csapatával.

Barócsi Attila: Többször előfordult, hogy a csapat a második félidőre mind fejben, mind fizikálisan elfáradt. Ha kiesik egy-két kulcsjátékos a többiek nem tudják pótolni, nincs megfelelő helyettes. Szerintem az a vereségek oka, hogy nincs minden poszton legalább két hasonló tudású játékos, márpedig véleményem szerint a Bajnokok Ligájában tovább lépni csak így lehetséges. Egy hatékony, gólerős beállóra és egy Puljezevicshez hasonló tudású második számú kapusra nagy szükség lenne.

Online interjú Vladan Maticcsal.
Fotó: Schmidt Andrea

Vladan Matics: Egyetértek a felvetéssel. Valóban szükségünk lenne egy klasszis beállósra és egy második számú világklasszis kapus, Puljezevics mögé. Ha szeretnénk komoly eredményeket, akkor meg kell lépnünk ezeket az igazolásokat, és egy világklasszis balátlövőre is szükségünk lenne és Andjelkovics helyettesítését is meg kellene oldani. Petrea is tudna irányítót játszani, de akkor egy klasszis balátlövő kell. De a piacon nincs szabad játékos, és a külföldiek közül kevesen jönnek Magyarországra, inkább Spanyolországot, Németországot, Franciaországot és Dániát választják. Számunkra csak a keleti és a balkáni piac marad, de a legjobbak onnan is nyugatra szerződnek.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Puki007 2008. május 25. 20:29
  „nagyon sajnálom hogy idén nincs meg a bajnoki cím, de ez így volt eltervezve! egyszerűen nevetségs! olvasam a délmagyarban hogy mocsai bácsika azt nyiltakozta hogy Deny kiállításával biztos voltam a sikerben! ő ezt honnan tudja??? ha már a fegylemin nem tudták eltiltatni akkor kiállítják iros lappal. kétségtelen hogy Andjelkovic szabálytalan volt de nem éreztem pirosnak. és tényleg kellene Puki mellé egy világklasszis cserekapus mert sajnos nincs mindig egészsegesen vagy csak jó passzban Nenad. Marjanac is jó kapus de egyszerűen valahogy nem érzi annyira a labdát. és bízom benne hogy mostmár tényleg nem csak a szegedi védelem lesz híres, hanem Laluskával Nenadiccal a szegedi támadás is rrankó lesz!és nem tudja valaki hogy mikor kezdődik a következő év? HAJRÁ PICK!”
 • 27. szeol 2008. március 18. 02:28
  „Pistruinak nehéz lesz végigveregetni azt az elképzelését a városvezetésen, hogy adják neki oda a focipályát teljesen egyben.. Ellenben kivonul a szegedi kézilabdából.. Pénz győr vagy a józan ész? Egy komlói gyerek zsebre tudja vágni e a várost?”
 • 26. dezső 2008. március 15. 12:15
  „Mágus,már veheti s a kalapját....!
  Önnek is alacsonyabb osztályú csapatban kellett volna kezdeni az edzősködést,illetve az alapoknál kellet volna kezdenie mint a hogy a fiatalokra gondol.
  Kár,hogy magának ez megadatott,de nem bír megbírkózni ezzel a feladattal!”
 • 25. nne 2008. március 14. 07:55
  „Ha nincs lehetősége a fiatal magyar játékosoknak játszani a külföldiek mellett, akkor nem is tudnak fejlődni. Talán lehetőséget kellene nekik adni. Egyébként szerintem túl sok külföldi játszik a csapatokban. Nem igaz, hogy itthon nincsenek tehetséges magyar játékosok. Korlátozni kellene megint, hogy mennyi legyen az idegenlégiós. Mint régen, amikor csak kettő lehetett.
  Edit”
 • 24. vax 2008. március 13. 23:21
  „VAX?
  A vaxot sízők és kézilabdázók használják, az előbbiek a lécet, az utóbbiak a labdát "kenik" be vele, a labda nem csúszik ki a kézből, bár van veszélye is, beragadhat!”
 • 23. libero 2008. március 13. 23:02
  „Örülnék neki,ha saját nevelésű játékosok is helyet kapnának a csapatban, de ehhez türelem kell! A mai valóság az, hogy kész játékosokat igazolnak, mert az eredmény azonnal kell.Emlékszem még a régi időkre, amikor a fiatal tehetségek játszottak a csapatban, de akkor az 5-ik vagy 6-ik helyen végeztek a bajnokságban.Pár év múlva beérten már a bajnoki címért küzdöttek, de kinek van ideje ezt kivárni manapság.”
 • 22. narvál 2008. március 13. 21:38
  „Ha ennyi ember az ország dolgaival is ilyen alaposan törődne, feljavulhatna az életszínvonal! Csak dugják fejüket továbbra is a "sport" nevezetű homokba, míg el nem adják azt is!”
 • 21. Szepi 2008. március 13. 14:23
  „Krivót nagyon szeretem, emberileg is és játékosként is! Ezért aggódom most kicsit érte! Mintha nemcsak a betegségével lenne baj, hanem a hozzáállásával is! Nagyon sajnálom, ha így lenne! A fórumon, mintha mindenkinak tabu lenne ez a téma? Miért lehet ez? A csapat edzői, játékosai olvasgatnak-e fórumot? És még egy fájó pont, Feci, hogyan fogadták egymást a régi játszótársak?”
 • 20. atomboy 2008. március 13. 14:21
  „Mi az a vax?”
 • 19. szetele 2008. március 13. 14:18
  „Akkor talán lehetnek "sérültek", igy nem kell elmenniük!”
 • 18. diaa 2008. március 13. 14:15
  „Szervusz Matke!
  Kérdésem az lenne, hogy mi a véleményed a csapat fiatal tehetségeiről? (Simon Bence, Lele Ákos, Ferenczi Boti...)
  Van közöttük esetleg, akire szerinted hosszú távon alapozni lehet majd és komolyabb szerepet is kaphat?”
 • 17. Tomyy 2008. március 13. 14:01
  „Üdvözletem!

  Mi a véleménye Lele Ákosról? Lehet Ő jövőre Andjelkovics helyettese? Vadkerti Attila nem alkalmas arra, hogy rendszeresen játszon irányítót?”
 • 16. Dani32 2008. március 13. 13:58
  „Ön szerint a magyar focit hogyan lehetne előkelőbb helyre hozni nemzetközileg?”
 • 15. gvasi 2008. március 13. 13:55
  „Mi a véleménye Vujin tegnapi sportszerűtlen magatartásáról?”
 • 14. szetele 2008. március 13. 13:46
  „Hogy birunk majd a bajnoki döntőre felpörögni,elengedjük e a válogatott játékosokat a nemzeti csapataik mérkőzéseire?”
 • 13. gvasi 2008. március 13. 13:41
  „Miért van az, hogy tavaly volt 1-2 olyan figura a pályán, amikor az ellenfél azt se udta, hogy hol a labda?idén még nem igazán láthattunk ilyen megmozdulásokat”
 • 12. gvasi 2008. március 13. 13:40
  „Ősszel a két szélen akcióból 10-12 gólt lőttünk, míg most jó ha 5 akció gólt sikerül elérni.Mintha kevés labdát kapnának a szélsők?!”
 • 11. szetele 2008. március 13. 13:29
  „Marjanacot nem tartod jó kapusnak?”
 • 10. szetele 2008. március 13. 13:29
  „Marjanacot nem tartod jó kapusnak?”
 • 9. szetele 2008. március 13. 13:21
  „Milyen posztokon várható erősités.(bal lövő,beálló irányító)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percről percre: Pick Szeged - Gudme 34-33

Komoly megmérettetés előtt állt a Bajnokok Ligája középdöntőjének második fordulójában a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Tovább olvasom