Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Felavatták Bukarestben Marian Cozma emléktábláját

A román és a magyar népnek hősei, példaképei vannak, akiket tisztelnünk kell, még akkor is, ha a történelem során sokszor egymás ellen harcoltak - mondta bukaresti ünnepségen Szekeres Imre.
A román és a magyar népnek hősei, példaképei vannak, akiket tisztelnünk kell, még akkor is, ha a történelem során sokszor egymás ellen harcoltak - mondta vasárnap Bukarestben Szekeres Imre honvédelmi miniszter azon az ünnepségen, amelynek keretében felavatták Marian Cozma emléktábláját a Dinamo stadion falán.

Az MKB Veszprém egykori kézilabdázójára emlékező ünnepséget a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége rendezte. Az emléktábla elkészítését a Romániai Magyar Üzleti Egyesület és a Magyar Klub Egyesület kezdeményezte, e két szervezet gyűjtötte össze a pénzt. Az ünnepségen jelen volt Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Tömböl László vezérezredes, honvéd vezérkari főnök, Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet. Beszédet mondott Elizabeta Lipa, a Dinamo Sport Klub elnöke is. Az ünnepség vendége volt Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló édesapja.

A miniszter beszédében felidézte: két országot, két nemzetet sújtott le februárban Marian Cosma tragikus halála. Romániát egy fiatal, az ország egyik legjobb kézilabdázójának elveszítése miatt, Magyarországot pedig az ország legjobb csapata egyik legjobb játékosának megdöbbentő elveszítése miatt. Marian Cosma halála eddig példa nélküli összefogásra ösztönözte a két országot, a két népet, a magyar és a román közélet egy emberként mozdult meg szinte már a tragédia másnapján - mondta Szekeres Imre.

A két népnek hősei, példaképei vannak, akiket tisztelnünk kell. Még akkor is, ha a történelem során sokszor egymás ellen harcoltak - állapította meg a miniszter. Hozzáfűzve: a modern időkben már csak a sportban küzdünk egymás ellen, azután kezet fogunk. "A győztes ünnepel, a vesztes bánkódik. Tisztelnünk kell egymást, tisztelnünk kell példaképeinket. Ma, magyarként, egy olyan román sportoló emléke előtt tisztelgek, akit mindkét ország saját halottjaként tisztel" - mondta. "Emlékeztessen mindnyájunkat ez az emléktábla egy olyan sportolóra, aki példát mutatott, akit példaként állíthatunk" - mondta Szekeres Imre, kifejezve óhaját, hogy "a magyar-román férfi kézilabda mérkőzés örökre barátságos marad".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Primera División: nyert az Athletic Bilbao

Legyőzte a vendég Atlético Madridot, és ezzel feljött a tabella hetedik helyére. Tovább olvasom