Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Világbajnoki bronzérmes a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó vasárnap bronzérmes lett.
A Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállítású négyes a dél-koreai és a kínai kvartett mögött lett harmadik az oroszokat megelőzve.

A magyarok ezzel a harmadik hellyel sorozatban az ötödik világbajnokságról térnek haza éremmel. A férfi staféta ezt megelőzően kétszer állhatott dobogón: 2015-ben ezüst-, 2017-ben bronzérmes volt.
Korábban

A 23 éves ferencvárosi versenyző az első néhány körben az élen korcsolyázott a negyeddöntőben, majd a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin megelőzte, de a hajrá közeledtével az év magyar férfi sportolója visszavette tőle az éllovas pozíciót. Az utolsó körre fordulva az 1500 méteren győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun elviharzott Liu Shaolin mellett, akinek viszont a második hely is biztos elődöntős szereplést ért.
 Liu Shaolin Sándor, a kanadai Charles Hamelin és az ausztrál Keanu Blunden (b-j) a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi 1000 méteres középdöntojében 2019. március 10-én. MTI/Illyés Tibor
Liu Shaolin Sándor, a kanadai Charles Hamelin és az ausztrál Keanu Blunden (b-j) a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi 1000 méteres középdöntőjében 2019. MTI/Illyés Tibor
A legjobb tíz között az első néhány körben a magyar klasszis vezetett, majd Lim állt az élre, de a szám Európa-bajnoka, az orosz Szemjon Jelisztratov is begyújtotta a rakétákat. Liu Shaolin féltávnál visszavette a második helyet ázsiai riválisától, aki ezt nem hagyta annyiban, az egyik egyenesben belülről próbált előzni, de a kanyar bejárata előtt a magyar versenyző rádőlt, melynek következtében Lim elesett, Liu Shaolin pedig kisodródott. A zsűri utóbbit látta szabálytalannak, így előbbit továbbjuttatta.

Ahogy szombaton 1500-on, úgy most sem éreztem magam szabálytalannak, de tudtam, hogy ki fog zárni a kanadai főbíró. Akármit csinálok, kizár"

- mondta a 10. helyezett Liu Shaolin, aki így a legjobb nyolcat felvonultató szuperdöntőben nem léphet jégre.

A magyar váltóval szintén olimpiai bajnok Burján Csaba a negyeddöntőben eleinte az ötfős futamban hátul "utazott", majd amikor megpróbált előretörni, összeakadt Jelisztratovval, és mindketten elestek. A zsűri a 24 éves pécsi sportolót látta vétkesnek, így őt kizárta, míg a szám Európa-bajnokát továbbjuttatta.
Burján Csaba (b) és az orosz Szemen Jelisztratov a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi 1000 méteres középdöntojében 2019. március 10-én. MTI/Illyés Tibor
Burján Csaba (b) és az orosz Szemen Jelisztratov a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi 1000 méteres középdöntőjében. MTI/Illyés Tibor
Jászapáti Petra a negyeddöntős futamának első harmadában vezetett, majd megelőzte őt a szám olimpiai bajnoka, a holland Suzanne Schulting, két körrel a vége előtt pedig a német Anna Seidel is. A harmadik hely idővel még mindig továbbjutást érhetett volna, de az olasz Cynthia Mascitto a célegyenesben meglepte a 20 éves szegedi versenyzőt, akinek így két ezreden múlt az elődöntős szereplése. Bácskai Sára Luca már korán az ötödik helyre került a futamában, egyszer próbált meg kigyorsítani az előzéshez, de akkor éppen bójára lépett, később pedig már nem maradt ereje újabb kísérletre, így ötödikként ért célba.
Jászapáti Petra, a holland Suzanne Schulting és az olasz Cynthia Mascitto (b-j) a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság női 1000 méteres középdöntőjében. MTI/Illyés Tib
Jászapáti Petra, a holland Suzanne Schulting és az olasz Cynthia Mascitto (b-j) a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság női 1000 méteres középdöntőjében. MTI/Illyés Tibor
A női finálét Suzanne Schulting nyerte az 1500 méteren győztes dél-koreai Csoj Min Dzsong és a leghosszabb távon ezüstérmes kanadai Kim Boutin előtt.

A férfiaknál a két távon is győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun, míg a nőknél a holland Suzanne Schulting lett az aranyérmes összetettben.

Az izgalmasabb versenyt a nők küzdelme hozta, mert ott mindhárom távon más nyert, így kicsik voltak a különbségek az élmezőny tagjai között. Végül Schulting azzal előzte meg a címvédő és háromszoros összetett bajnok dél-koreai Csoj Min Dzsongot, hogy éppen legfőbb riválisa előtt megnyerte a 3000 méteres szuperdöntőt. A bronzérmet a szintén holland Lara van Ruijven szerezte meg. Schulting a brit Elise Christie 2017-es diadala után második európaiként lett összetett bajnok a nőknél.

A férfiaknál az 1000 és 1500 méteren is aranyérmes Lim a szuperdöntőben is első lett, így nagy fölénnyel diadalmaskodott honfitársa, Hvang Tae Hon és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

A legjobb nyolcat felvonultató szuperdöntőben egyetlen magyar sem volt érdekelt: a férfiaknál a tavaly ezüstérmes Liu Shaolin Sándor 10., Burján Csaba 20., míg Varnyú Alex 33. lett, a nőknél pedig Jászapáti Petra 18., Bácskai Sára Luca 27. helyen végzett.

Eredmények:
    férfi 1000 m, világbajnok:

    --------------------------
Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 1:26.468 perc
2. Hvang Tae Hon (Koreai Köztársaság) 1:26.657
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 1:26.660
...10. Liu Shaolin Sándor
...20. Burján Csaba
...30. Varnyú Alex

    női 1000 m, világbajnok:
    ------------------------
Suzanne Schulting (Hollandia) 1:28.986 perc
2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 1:29.187
3. Kim Boutin (Kanada) 1:29.211
...14. Jászapáti Petra
...17. Bácskai Sára Luca​

 férfi összetett, világbajnok:
    -----------------------------
Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 102 pont
2. Hvang Tae Hon (Koreai Köztársaság) 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44
...10. Liu Shaolin Sándor 5
...20. Burján Csaba
...33. Varnyú Alex

    női összetett, világbajnok:
    ---------------------------
Suzanne Schulting (Hollandia) 81 pont
2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 76
3. Lara van Ruijven (Hollandia) 42
...18. Jászapáti Petra
...27. Bácskai Sára Luca

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Döntős a férfi váltó, Liu Shaolin negyedik, Jászapáti Petra búcsúzik a versenytől

Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Döntős a férfi váltó, Liu Shaolin negyedik, Jászapáti Petra búcsúzik a versenytől
Liu Shaolin Sándor kiugrott a második rajtnál, emiatt úgy lett negyedik, hogy a fináléban végül nem… Tovább olvasom