Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

2-es villamos: félmilliárdos kötbér jár Szegednek

Szeged - Szegednek adott igazat az ítélőtábla a 2-es villamosvonal beruházásának csúszása ügyében. A kivitelezőnek 15 napja van, hogy a félmilliárd forint kötbért kifizesse.

A szegedi önkormányzat jogerősen megnyerte a 2-es villamosvonal építésével kapcsolatos kötbérpert. A Szegedi Ítélőtáblán Kemenes István polgári tanácsa elutasította a kivitelező konzorcium fellebbezését, és helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék májusi határozatát.

A bíróság 415 millió 465 ezer forint, azaz a szerződésben rögzített maximális összeg kifizetésére kötelezte a kivitelező cégeket; a pénzt 15 napon belül át kell utalni. Mivel a kötbért a jegybanki alapkamattal együtt számítva kell leróniuk, nagyjából félmilliárd forintot kell kifizetniük. A perköltséget megemelte a bíróság; a bonyolult szakértői eljárás miatt 6 millió forintot állapított meg, amely szintén a vesztest terheli.

479 napot csúszott a 2-es villamosvonal megépítése. Archív fotó: Karnok Csaba
479 napot csúszott a 2-es villamosvonal megépítése.
Archív fotó: Karnok Csaba

Kilátások

A bíróság kötbérmérséklés elutasításáról szóló döntése az önkormányzat másik kötbérperét tekintve is figyelemre méltó: ebben az 1-es villamosvonalat építő konzorcium tagjaitól rekordösszegű, 740 milliós kötbért követel a város. Az ügyben a Szegedi Törvényszék első fokon elfogadta az önkormányzat kötbérigényét 34 napra, de a mértékét túlzónak tartotta, és napi 10-ről 4 millióra csökkentette. Az a per ugyancsak az ítélőtáblán folytatódik.

Többször beszámoltunk róla: az önkormányzat a teljes kivitelezési költség 20 százalékával megegyező kötbért követelt a Szeged Villamos 2 Konzorciumtól a 2,1 milliárd forint értékű beruházás 479 napos csúszása miatt. Az építkezésnek a 2010. márciusi kezdés után – a többször módosított határidő szerint – 2010. szeptember 18-ára kellett volna elkészülnie, a teljesítés viszont 2011. október 28-án történt meg, a villamosközlekedés 2012 márciusában indult el. A cseh–magyar cégtársulást vezető cseh OHL ZS. a. s., illetve a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. a kötbér tényét és összegét is vitatta. Az elsőfokú bíróság szerint a 2010. szeptember 18-ától 2011. október 28-áig tartó objektív késedelem alól a kivitelezők csak részben tudták magukat kimenteni. A fennmaradó 50 napra a kötbér összege meghaladja a maximális kötbér mértékét, ezért a megfizetése iránti kereset alapos volt. A kivitelezők kötbérmérséklési igényét a táblabíróság elutasította.

Faludi Csaba, az önkormányzat jogi képviselője érdekességként kiemelte, hogy nemcsak a kivitelezők, hanem a pernyertes önkormányzat is megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, mert úgy gondolta, hogy a műszaki átadás, így a késedelem kezdetének időpontját a bíróság nem helyesen állapította meg, és ezt beadványt az ítélőtábla elfogadta. A kivitelezők képviselői és jogi képviselői nem kívántak nyilatkozni.

A konzorcium tagjainak a kötbérfizetéskor is egyetemleges felelősségük van, vagyis bármelyik cég fizetési nehézsége esetén a másik kettő köteles helytállni. Ez amiatt fontos, mert a Középszolg Kft. felszámolási eljárás alatt áll.

Olvasóink írták

 • 8. Perec1981 2013. október 12. 23:52
  „Tök jó!
  Akkor most ebből simán fel lehet újítani a körutak/trolivonalak sávjait..:) !”
 • 7. eszter.53 2013. október 12. 21:17
  „Kedves 1,2,3,4,6 hozzászólók!

  Ennyire ne legyetek borúlátóak... Az egyetemleges felelősség a Ptk-ban azt jelenti (és a cikk is leírja), hogy a követelés bármelyik további - egyetemleges felelősség körébe befont féltől bevonható. Tehát, ha az egyik konzorciumi tag felszámolás alatt áll, akkor és amennyiben nem tud teljesíteni a másik köteles helyt állni, azaz fizetni. A felszámolás alatt álló cég vagyonával a felszámoló rendelkezik. Szintén jog által szabályozott az ügyvezető felelőssége, aki a cég megszűnését (jogerős törlését) megelőző 5 (megelőző) év gazdálkodásáért felel.

  Ikszy! "2010. márciusi kezdés" ekkor még MSZP kormány volt, s egy ilyen volumenű szerződés aláírását hosszas előkészítő munka előzi meg - lsd. közbeszerzési eljárás. Szóval visszamehetünk az időben 2008-ig, amikor a konzorcium létrejött.”
 • 6. majzik 2013. október 12. 19:30
  „Ajánlom Rejtő Jenő klasszikusát ! Három testőr Afrikában. Vasút ( villamos) amely nem vezet sehová !
  https://docs.google.com/document/edit?hgd=1&id=1BBqMuhup0mpax0xDfXq-YA1r6OSE7uRHohfUUR6NWNA&pli=1

  Mellesleg az egész konzorciumból a cseh cég volt tisztességes. A másik ,,kettő" hazai (4. ikszy 2013.10.12. 17:3) minden híreszteléssel ellentétben baloldali kötődésűek.

  Azért egy misét az előkészítés és a bonyolítás is megérne !
  Ha ,,tökösebb" ügyvédjei lennének a cseheknek lenne baj a városháza környékén.

  De hát ez már történelem !”
 • 5. macs 2013. október 12. 18:46
  „Cinikus leszek, a cseh cégek most egy életre megtanulták hol nem szabad pályázniuk.”
 • 4. ikszy 2013. október 12. 17:30
  „A FIDESZ frakció haverjai fizethetnek.”
 • 3. Zotya100 2013. október 12. 17:10
  „Szerintem se lesz abból semmi, hogy megkapja a város. Ne legyen igazam!”
 • 2. vakanyad 2013. október 12. 09:30
  „Járni jár,de nem jut!”
 • 1. booo 2013. október 12. 08:58
  „A vesztes becsődöl, oszt jó napot, nem lehet semmit behajtani. Vagy nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért ugranak a Kis Magyar Pornográfiára?

Telt házas esteken lép fel Esterházy Péter Parti Nagy Lajossal, Spiró Györggyel, Závada Pállal, és… Tovább olvasom