Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Jobbik az emlékpark felújítása kapcsán vizsgálódik

Ópusztaszer - Szinte kizárólag Fidesz-közeli cégek a nyertesei az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felújításának a Jobbik két megyei önkormányzati képviselője, Toroczkai László és Tóth Péter szerint.
Csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták: 2008-ban nyert a megyei önkormányzat a park felújítására uniós pénzt, a beruházás összesen 640 millió forintos volt. A beruházás kapcsán műszaki ellenőrzésért és közbeszerzési szakértésért kapott pénzt Szőllősi Béla, aki korábban a szegedi Fidesz-frakció vezetője volt.

A kivitelezésre a közbeszerzési eljárást a Nívó Generál Kft. nyerte, amelynek a képviselők szerint 100 százalékban egy lichtensteini cég a tulajdonosa.

- Az Orbán-kormány folyamatosan arról beszél, hogy háborút indít az offshore cégek ellen. A Fidesz vizet prédikál és bort iszik – mondták a jobbikos képviselők, akik azt is hozzátették: az említett cég több fideszes vezetésű önkormányzattól kapott megrendeléseket.

Toroczkai László és Tóth Péter közölte: ellenőrizni fogják, hogy az említett kft. hogyan végezte el a felújítási munkákat összesen 527 millió forint értékben.

Reagálás a Jobbik mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra

Újabb lerágott csontot kerített elő a Jobbik, most az ópusztaszeri emlékpark turisztikai látványfejlesztése kapcsán. Mint azt éppen tegnapi sajtóközleményünkben tudattuk, a 640 millió forint összköltségű DAOP pályázat sikeresen zárult, a projekt megvalósítását, csak úgy, mint az építési vállalkozó kiválasztására meghirdetett nyílt közbeszerzési eljárást a közreműködő szervezet ellenőrizte. A DARFÜ Nonprofit Kft. mindent rendben talált!

A közbeszerzési eljárás lefolytatása a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt, az eljárás bírálati szempontja az összességében legelőnyösebb ajánlat volt. A felhívásra 2 érvényes ajánlat érkezett, a Nívó Generál Kft. ajánlata (422,3 MFt) több, mint 204 millió forinttal volt jobb, mint a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. ajánlata. Magyar állampolgárok tulajdonában van a cég, amely az ebből a munkából származó bevétele után Magyarországon adózott. Természetesen az olcsóbb ajánlat nyert, és a kivitelezés szigorú műszaki ellenőrzés mellett zajlott. A Jobbik képviselőinek igen komoly építőipari jártasságáról, és megfontolt politikai érzékéről tanúskodik az a megállapítás is, hogy egy építkezés folyamán 10% az anyag költség, és 90% a munkadíj. Ez is bizonyítja, hogy mindegy milyen valótlant állítanak, csak illeszkedjen a kocsmai szék felrugdosós stílusú politikába.

A Jobbik képviselői azt a turisztikai látványfejlesztést, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóbarát átalakítását célzó uniós projektet támadják épp, amelynek köszönhetően megindult a látogatók számának növekedése. Míg országszerte csökkenő látogatószámot jeleznek előre a kulturális intézmények az idei évre, addig 2011. január 1. és október 31. között több, mint 32 ezerrel többen látogattak el az ópusztaszeri emlékparkba, mint az előző év azonos időszakában, ez pedig többletbevételt jelent.

Fontos megjegyeznünk, hogy a Jobbik semmilyen együttműködést nem ajánlott fel és nem kereste a Csongrád Megyei Önkormányzatot annak érdekében, hogy Magyarország leginkább nemzeti szimbólumokat képviselő ópusztaszeri kincseinek fejlődéséhez hozzájáruljon. Ez a nemzeti politika hamis, és álságos.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

Olvasóink írták

 • 12. KaszaOne 2011. november 25. 12:19
  „Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata mellé beszél, és cinikus is. Le lehet húzni a Tóth Péteréket itt a nyilvánosság előtt, de mindenki érzi szerintem hogy ez csak duma. A látogató szám növekedése pedig egyenesen vicces reakció, az adott témában.
  A helyes lépés az lenne, hogy nyilvánossá teszik a megvalósulás minden dokumentumát, a tételes költségvetést, az számlázott tételeket a megvalósulást igazoló dokumentummal együtt, vagy egyszerűen sajtótájékoztatót tartani az emlékparkban, és megmutatni, hogy ez a deszka kerítés az, ami ötszázezerbe került, a beázó tető ami még most is Sz@r, meg ennyibe, ez a három bokor meg kétmillióba, mert ezt el is kellett ültetni.
  Ugyan Ugyan. A falusi néni is látná, hogy a legjobb jóindulattal sem került még a felébe sem a projekt, de valamiből kell az uraknak autót venni, nyaralgatni, kaszinózni, és ha ezt nem fedezi a zsíros állami fizetés, akkor lopnak a közbeszes pénzekből, mert ugye annak iratait senki nem látja, csak az aki velünk van. A népnek meg ibolyája nincs hogy mire mennyit költöttek, és mennyit raktak zsebre.”
 • 11. tonyk 2011. november 25. 08:52
  „3. Beroesz 2011.11.24. 18:03

  Látod, ha csenden maradtál volna... Épp a pártod és vezetőd tervezi, hogy minden iskolásnak kötelező lesz ellátogatni Ópusztaszerre. Felköptél egyet, de most alá is állsz szépen! Tátott szájjal!”
 • 10. Tocsonai 2011. november 25. 07:15
  „8. Koszta 2011.11.24. 21:38

  Régen olvastam ennyire jó hozzászólást! Gratulálok!”
 • 9. Csecs 2011. november 25. 00:19
  „32000-rel több látogató tavalyhoz képest és 48000-rel kevesebb 2009-hez. Közben az irodaszinten inkompetens emberek utasítgatják a meteorológus századost, akinek gyakorlatilag csak tudomásulvételi joga van, akárcsak a többi igazgatónak. A parancsokat és a pénzeket a domaszéki vénasszony osztogatja.”
 • 8. Koszta 2011. november 24. 21:38
  „Ópusztaszeren az Árpád emlékmű polgári kezdeményezésre, civil adakozásból épült meg. Olyan emberek vágya, elhatározása folytán, akik nem balosok, avagy jobbosok voltak, hanem olyan magyar emberek, akik méltánytalannak érezték, hogy azon ősünk, aki hazát adott nekünk, el lett feledve. Nem szerepel és nem szerepelt a tankönyveinkben a ,,Pozsonyi csata", ahol a háromszoros túlerő a ,,magyarok kiirtását" kapta parancsba. Árpád 38000 vitézzel győzedelmeskedett a közel 100000-s ellenen. A csata közben három újabb gyermeke halt hősi halált, Levente bolgár hadjáratban bekövetkezett eleste után. Levente nevét még csak-csak tudjuk, ám Tarhos, Jutas és Üllő sem volt kevésbé hősies. Adott-e valaki többet e hazának, mint négy gyermekét? Négy vér-vonalát, mint a hősiesség zászlaját. Ó-puszta-szeren pedig ezután a puszta(és az ország) közepén, azon ősi ó-don időben egy SzeR-tartás keretében SzeR-ét ejtették az új országrend-SzeR meg-SzeR-vezésének. SzeR-te osztották a földeket. Eldőlt melyik törzs mit SzeR-zett... Kinek meddig terjed az uralma, úR-SáGa. Mekkora lett a magyarok oRSzáGa. A tankönyvek helyett Ópusztaszer őrzi ezen történetet. Ezért álmodták meg ide az emlékművet azon magyarok, akiknek a szívében Árpád hősiessége nyomot hagyott. Nem balosak, avagy jobbosak, hanem balosok és jobbosok együtt. Sok évig magányosan állt a ,,semmi közepén" Árpád emlékműve, ahová évente egyszer csak a környező iskolák diákjai érkeztek táborozni (Csepel teherautókon és ,,csőrös Ikarus buszokon). Nemzeti emlékhelyre, szocialista remekeken, úttörőként mégis magyar ősre emlékezve...
  És hatott a civil lendület... Még a ,,komcsi" vezetés is ,,felkarolta" az ,,ügyet". Az emlékmű köré park született. Skanzennel, Feszty körképpel, Makovecz Imre által tervezett erdei szentélyjel...
  Mert a múlt, a múltunk közös. A mienk... Mai jobbos és balos filozófiától független...
  Jobbosnak, balosnak... minden magyarnak. Pont ez, a közös múlt, ami sem nem jobbos, sem nem balos. Nem komcsi és nem hungarista... Beteg, aki már a közös múltat is jobb, avagy bal oldalra osztja, a nélkül, hogy ismerné.
  Ami megoszt, az a jelen. Balos érában babér csak balos vállalkozónak terem. Jobbos közeli cég nyer a jobbos közegben. Igen. Pont ezért kell, hogy Ópusztaszer, mint példa előttünk legyen. Ma csak két oldal van, közösen alkotni, építeni mégis képtelen. Hajdan 7 ,,oldal" volt, 7 törzs, mégis megfértek, sőt egy irányba haladtak, gyarapodtak KÖZÖSEN! Van még mit tanulnunk Ópusztaszertől, annak szellemétől... Szerintem.
  Hogy ne csak fél-oldalasan akarjunk előre jutni. Ne csak vagy balosan, avagy csak jobbosan... Mert fél-ember akinek csak fél-oldala van. Inkább azt szeretném látni, hogy a helyhez (Ópusztaszerhez) ki mit tud és mit hajlandó hozzáadni... Mert ha "kicsiben" megtanulunk közösen alkotni, akkor "nagyban", az ország is jobban fog haladni, gyarapodni.”
 • 7. Zé0 2011. november 24. 21:06
  „Domonics! Ezekkel tisztában vagyok, és azt is tudom, hogy az árvíz idején segédkeztek a gátaknál mindenfelé, stb. Nem is erről van szó! A politikai játék helyett ilyenekkel foglalkozzanak!”
 • 6. deszkás 2011. november 24. 19:15
  „"Komcsi vurtsli "? Kicsi huszár mesélj még.”
 • 5. Domonics 2011. november 24. 18:55
  „Zé0! Először tájékozódj, aztán vond le a következtetéseidet!! Kérdezz embereket Bodorszéken, Csanyteleken, Bakson, vagy éppen Dócon.És ne azokat akiknek a házuk épült fel a fizikai munkánk segítségével, hanem egyszerű "tanyasi" embereket!! Aztán lehet vádolni bennünket...”
 • 4. nurmi 2011. november 24. 18:37
  „Amit én csinálok (mármint a FIDESZ) az törvényes és legális, amit más (MSZP, Jobbik, LMP stb.) az törvénytelen és illegitim. Valaki vizsgálta-e már a mindenhez értő KÖZGÉP Zrt.-t?! Vasutat, autópályát, közművet, sportcsarnokot, lakóházat stb. épít, mozdonyokat üzemeltet, az esetlegesen előírt jogszabályi kötelezettséget pedig úgyis utólag engedélyeztetik nekik (márha valaki utólag szóvá is meri tenni).”
 • 3. Beroesz 2011. november 24. 18:03
  „A Fidesz és a Jobbik helyében én bezáratnám ezt az egész kommunista vurstlit. Ne felejtsük, hogy a parkot Kádár idején és jóváhagyásával alakították ki, kezdeményezője pedig Rákosi agrárminisztere, a veszélyes kommunista hírében álló Erdei Ferenc volt.

  A Fidesz-Jobbik szerint az Erdei Ferenc utcát betiltani frankó dolog, Erdei Ferenc életművének részét pártfinanszírozásra felhasználni szintén frankó dolog.”
 • 2. Zé0 2011. november 24. 13:51
  „Látom a Jobbiknak fáj, hogy ők nem kapnak semmit, és inkább mutogatnak a másikra! Erre van szükség! Mikor veszik már a fáradságot és próbálnak meg segíteni az embereken? Nem utca átnevezés, rovásírásos tábla, meg idióta vizsgálatok kellenek! Vagy mindezt saját zsebből csinálják? Természetesen... Úgy tűnik TP kiheverte a SZIN-t, kijózanodott (pedig milyen szépen nézett ki ott) és elkezdett vizsgálódni! Nyilván nem tenné, ha Jobbikhoz közeli vállalkozó csinálta volna ugyanezt.
  A saját házuk táján kellene rendet rakni először, aztán csinálni a dolgukat! Persze ez minden pártra vonatkozik!”
 • 1. Logaritmus 2011. november 24. 13:31
  „"Toroczkai László és Tóth Péter közölte: ellenőrizni fogják, hogy az említett kft. hogyan végezte el a felújítási munkákat összesen 527 millió forint értékben."

  Gondolom kiadják az ellenőrzést Keresztúri Farkas Csabának, aki úgyis járatos az építőipari biznisz világában. Elfogulatlan és tisztességes vizsgálat lesz, az már biztos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Károly a politikai cirkuszról

Szeged - A Fidesz–Jobbik mutyikoalíció egyetlen fős többségét felhasználva két hullámban… Tovább olvasom