Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A szegedi mozikban is tarol az Avatar

A mozi előtt akkora tömeg áll, hogy az egész plázát könnyedén el tudnánk foglalni. Egy-egy terembe egyszerre engedik be a közönséget, szinte besodornak a székünkre a többiek. A film előtt a szokásos röhögés, hangos, de bugyuta poénok, ropog a popcorn a fogak alatt, aztán 160 perc néma csend: az Avatar átveszi szót.
Nehéz helyzetben van az ember, amikor az Avatarról kell írnia. A filmbe belekötni, ha lehetne is, nem érdemes. Csak az a kérdés, hogy a hihetetlen, az elképesztő vagy esetleg a lélegzetelállító jelzővel kezdjük-e a cikket. James Cameron és ezernyi munkatársa olyan mesevilágot álmodtak, amelyhez foghatót még soha nem látott mozilátogató. A történet már 1994-ben megszületett a fejében, de Cameron arra várt, hogy a technika felnőjön a forgatókönyvhöz. Szerencsére hamar eljött ez az idő. Az Avatarra hivatalosan 237 millió dollárt költöttek, és további 150 millió dollárt emésztett fel a film promóciója, de úgy tűnik megérte, hiszen a becslések szerint már a nyitóhétvégén több mint 230 millió dollárnyi bevételt hozott a film.

Ennyi nézőt rég vonzott egy film

Szabó Éva Andrea, a Belvárosi mozi művészeti és marketingmenedzsere szerint annyi nézőt nagyon régen nem vonzott film a mozikba, mint az Avatar. – A Harry Potter, a Jégkorszak vagy a Shrek nagyon népszerű filmek voltak, de ennyien azokra a vetítésekre sem ültek be. A jegyeket sokan előre lefoglalják, még egy negyvenfős csoport is bejelentkezett a hétvégén. Múlt csütörtök óta játsszák a Belvárosi moziban a filmet, és a négy nap alatt több mint 1500-an látták. Szerintem azért ennyire népszerű, mert, bár hihetetlenül látványos, nem csak a technikai megoldásokról szól – tette hozzá Szabó Éva Andrea.

Az egész plázát könnyedén el tudnánk foglalni.
Fotó: DM/DV

Még egy termet nyitottak a plázában

A Cinema Cityben a hétvégén egy plusz termet kellett nyitni a hatalmas érdeklődés miatt – tudtuk meg Németh Gábor mozivezetőtől. – A három dimenziós verziót háromszor annyian látták, mint a hagyományosat. Minden vetítésen óriási a tömeg – mondta el kérdésünkre a mozivezető, aki hozzátette, hogy minden bizonnyal 2009 legnézettebb filmjéről beszélünk. 

A romboló ember a természet gyermekei ellen

A 22. század emberisége megveti a lábát egy távoli bolygón, a Pandorán, amelynek varázslatos világa az emberiség számára igen értékes ércet rejt. Az unobitainiumot kitermelő cég mindenre elszánt zsoldosaival telepszik meg a bolygón, és a kozmikus aranyláz hevében mindent elpusztítanak, ami csak az útjukba kerül. A helyi őslakosok, a Na'vi nép egyik faluja is „akadályozza a munkát", háború készül. Íjak és dárdák a rakéták és ágyúk ellen. Így kezdődik a mesés történet, amely annak ellenére, hogy sok jellemzően amerikai panelből épül fel, magába szippantja a nézőt, aki nem bánja, hogy az amcsik megint elcsavarják a fejét. Akár az egész sztorit elmondhatnánk, mégsem tudnánk lelőni a poént. Az Avatart látni kell, elmesélni talán nem is lehet.


A vásznon sárkányszerű lények repülnek a három dimenziós térben, óriásira nőtt vérszomjas ragadozók üldözik a főszereplőket a dzsungelben, amely a film minden kockáján vibrál, és körülveszi a nézőket, akik úgy érezhetik: együtt rohannak a fák között a magas, kisportolt kék lényekkel, a természettel végtelen harmóniában élő sárga szemű, hegyes fülű Na'vikkal.

Gyűlölt ellenség: az ember

Egy tudományos programban az őslakosok közé tanulni és kémkedni küldenek egy veterán tengerészgyalogost, aki a korábbi ütközetekben deréktól lefelé lebénult. Jake Sully egy laborban tenyésztett Na'vi testben férkőzik a Pandora lakóinak bizalmába. Bár feladata nem ez, rabjává válik a fantasztikus és érzelmekkel teli bolygónak, persze szerelmes lesz, és vezetője az emberek elleni harcnak, hogy az utolsó csatában „külsős" létére oroszlánként vagy inkább sárkányként harcoljon egy világért, amely nem is az övé.

A film végén a 3D-től kissé kábán fordulok a szomszédomhoz, összefoglalnám, hogy milyen volt, amit láttam, de csak annyit tudok kinyögni: azta. Csendben elindulunk kifelé a tömeggel, majd később megbeszéljük. A nézők pulóverén sajtszósz, alighanem a tátva maradt szájukból csöpögött ki. Éjjel indiánokról álmodunk. A sűrű bozótban futva együtt üldözzük a zsákmányt a Pandorán.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. franzvon 2009. december 29. 21:56
  „Kétségtelenül a mozizás egyik jelentős állomása.Technikailag most itt tart a FILMSZÍNHÁZ.
  -mozgókép (tizenhat kép másodpercenként)
  -mozgóbbkép(huszonnégy kép másodpercenként)
  -hangosfilm (filmperforációk mellett a fényhang)
  -színesfilm ( Elfújta a szél!)
  -szélesvásznú technikák (akár 65-70 mm-es filmen szemben a korábbi 35 mm-el-Ben Hur)
  -sokcsatornás térhatású hang: kezdetben analóg Dolby stereo és társaik, majd a Cameron féle Titanictól Dolby Digital, DTS,SDDS, és ex, ill, HD társaik...
  -digitális mozi (2és 4k technikák intraframe tömörítéssel vinyóról),
  - 3D számítógépes animációk-
  -Ugyanezek igazi 3D-ben polárszűrő szemüvegekkell elválasztva...
  A moziban álmodunk.Átadjuk magunkat, agyunkat,lelkünket a vetítőgépnek, szívjuk a popcornatmoszférát, belehelljük a homeopatikus szintig felhígított kólát hogy a vászon a való világ és lelkünk rezzenései közé álljon-mellékvesénk meg pumpikálja azt a jóleső adrenalint-felejtsük el a főnököt, bankhitelt,üres fridzsidert,s egyáltalán azt, hogy az élet véges...
  Ihaj, csuhaj-jólesett...
  Legközelebb ugyanezt szemüveg nélküli 3D-ben, 48 kép per másodpercben, s már nem éltem hiába...”
 • 91. flexsnake 2009. december 26. 10:03
  „86. IMEX 3D-ben 1800ft. A többi kamu.”
 • 90. flexsnake 2009. december 26. 10:02
  „Megnéztem, nekem tetszik. Csak sajnos moziban 4.-éig nincs jegy :D Lefoglalták mindet.
  Talán kicsit el van nyújtva a film, míg az utolsó 10 percben meg belesűrítve a lényeg. A star warsos filing is elég gázos de hát gondolom pandóra világát még ki akarja dolgozni az értelmi szerző. Lesz még vagy 3 rész :D
  Nem estem hasra a történettől sem, láttuk már ezernyi feldolgozásban. Ha nincsenek animált szereplők akkor a negyedénél már kikapcsoltam volna. Ettől függetlenül érdemes megnézni, egyszer :D

  u.i.: ciki ha már a film felénél tudod mi lesz a vége. Na itt már az első félóra után tudod :D”
 • 89. franzvon 2009. december 23. 11:57
  „Lényeg az, hogy a hatmilliárdnyi hangyaemberből néhány lazán leeresztett szemhéja mögötti
  agytekervényeivel igazolni tudja magáról, hogy ccc-mennyivel felsőbbrendű a többinél...”
 • 88. liongate 2009. december 23. 11:53
  „Ha valamit,ezt a filmet csakis moziban érdemes látni,mert olyan élményben lesz vizuálisan is része az embernek,amire a lelkünk igencsak ki van éhezve!!!”
 • 87. pt 2009. december 23. 10:32
  „85: Tévedsz.

  Az, hogy a csapból is ez folyik, csak felhívja a figyelmet rá, de nem jelenti azt, hogy automatikusan el is megy az ember megnézni. Engem pl. a konkrét humánus vélemények, amik szinte egytől egyig azt mondják, hogy "húvazzeg", sokkal inkább motiválnak arra, hogy megnézzem. És megérte. Baromi nagy élmény volt!”
 • 86. demeterkornel 2009. december 23. 10:31
  „Szupernova: Ha tényleg képes voltál végigolvasni ennyi baromságot, akkor már nem szükséges fizika könyvet lapozgatni, azt hiszem mindent tudsz. :)

  Mainstage: Én lennék az élő ellenpélda. Nem költöttem egy fillért sem erre a filmre, tök ingyen töltöttem le a netről, előtte nem is hallottam túl sokat róla. De miután megnéztem, úgy éreztem, bőségesen megéri azt az 1.290 forintot, hogy lássam moziban is.”
 • 85. mainstage 2009. december 23. 10:11
  „Kerekesszékes nagymamákról szóló filmet is ugyanigy el lehetne adni, mint az Avatart, csak hasonló erős promóció kellene hozzá.
  Ha mindenhol a kerekes nagymamát látnád, plakáton, tv-ben, nagyon jó kritikákat hallasz róla (mikor még senki sem látta teljesegészében),és azt mondják, hogy már 15 éve kész a történet, és a hatalmas költségvetés; biztos vagyok benne, h közel annyian megnéznék (bedőlnének neki) mint jelen esetben, Avatarravárva ... Nem kell mindent elhinni.
  Ez a film egy hatalmas marketing fogás. Bármire képes költeni az ember, amit ennyire reklámoznak.”
 • 84. Szupernova 2009. december 23. 09:45
  „1.-83. elolvasva. Nem is tudom, hogy színvonalon aluli vagy felüli a kritika.
  Inkább van kedvem fizika könyvet olvasni, mint Avatart nézni :)

  Ebben az inger gazdag világban lassan már csak élni felejtünk el...”
 • 83. demeterkornel 2009. december 23. 07:06
  „Mára vettem jegyet! Már kíváncsi vagyok, milyen hatása lesz 3D-ben.”
 • 82. franzvon 2009. december 23. 06:57
  „73 flex!
  Ez így van, de attól pl. hogy a newtoni fizika nem igaz, a rajtuk alapuló számítások talaján hidak, felhőkarcolók állnak, repölőgépek,rakéták repkednek...
  A megfelelő méretarányban alkalmazott fizikai törvényrendszer-mégha csak közelíti is a valóságot-de gyakorlati haszonnal bír!”
 • 81. franzvon 2009. december 23. 06:51
  „" A természet és Törvényei Ott nyugodtak az éji sötétben..."

  Newton sírfelíratának első sora...
  Ott van az apátságban...”
 • 80. Pinaman 2009. december 23. 00:37
  „Monnyuk a sztori nyomokban emlekeztet az utolso szamuraj tortenetere. De kit erdekel, igy jobb kontosbe van ontve”
 • 79. apátfalvifaszagyerek 2009. december 22. 23:32
  „Tényleg hatalmas film! Igaz, hogy a sztori nem a legeredetibb, de azért szerintem sokan szeretjük századszor is megnézni az ilyen "védjük meg a hazát a betolakodókkal szemben" filmeket. A látványvilág kiváló, és nagyon ötletes a Pandora élővilágának a megformálása. Látszik hogy dolgoztak rajta. ) 9/10. (én kicsit több harcot tettem volna bele, mert az döngölt a legjobban a földbe)

  A Star Wars-t meg mi <moderálva> kell előszedni? Az is egy kiváló sci-fi, szerteágazó univerzummal. Nem pankráció ez, hogy valamely filmnek most feltétlenül győzni kell. Örüljetek, hogy vannak ilyen kiváló sci-fik.”
 • 78. franzvon 2009. december 22. 23:00
  „(tényleg flexinek meg juttasson valaki mán egy ingyenjegyet...)”
 • 77. franzvon 2009. december 22. 22:58
  „Szóval csontjó az alkotás.
  No.
  Mőgszemlézöm.
  Az igen tisztelt moderátornak pedig jó munkát kívánok-a betyáros cikk hozzzászólásai kapcsán...
  És kedves Pinaman! Küzdj!!!Ne hagyd, hogy alkotásid a semmi pokoltüzén hamvadjanak!
  Pinaman forever!!!”
 • 76. franzvon 2009. december 22. 21:31
  „Flexi!
  <moderálva>

  Cain-neked megvan könyvben a 2001????
  Hogy mit össze kerestem a vaterán-itthon csak IMAX vetítővászonra vetítem a filmet, körbevesz a kép, meg a 10.2-es hangzás és aszongyák a könyvben érthető a vége...
  viszem a fénymásolóm...

  Pinaman Rajz!Rajz!Rajz!!!Foglald össze az AVATART!!!”
 • 75. Pinaman 2009. december 22. 21:03
  „69. van nemi (ekezettel) a film grafikai dizajnjahoz :-)”
 • 74. cain39 2009. december 22. 21:00
  „35,37.
  Muszály reagálni.Tehát, ez gagyi, mondanivalója a Star Wars-nak és az Aliennek van.
  Na egy picit üljünk le és gondoljuk végig milyen mondanivalója van a SW-nak (ami kétségkivül kult és korszaklakotó film) vagy az Aliennek. Aha.
  Ha volna valami csekély kis elképzelésetek a dolgokról nem ilyen közhelyes marhaságokat írnátok. Mondanivalója mondjuk a Matrixnak volt.
  Ha igazi mondanivalót keretek olvassatok Asimovot, Lemet C. Calrk-ot, stb...de sajnos ahhoz olvasnotok kellene. A moziba ezek nem működnek.( Pontosabban jó film a Solaris, Stalker vagy a Rama, de ezekhez nem kell terem, otthon is ugyanazt kapod) A moziba ez a film működik, méghozzá zseniálisan és korszakalkotóan.
  A kritika jó dolog, csak legyen mögötte tárgyi tudás,mert egyébként csak a félanalfabéta haverjaitokat tudjátok szédíteni.”
 • 73. flexsnake 2009. december 22. 20:52
  „Az ember azért nem fogja soha megérteni a körülötte lévő világot. mert azt hiszi az általa felállított fizikai törvények , mindig, mindenhol helytállóak. Pedig ugyanúgy nem érti a világot, de most már le tudja tagadni amit lát arra hivatkozva, hogy az nem létezik. Aztán egyszer lát valamit aminek nem volna szabad léteznie, borul minden amiben hitt. Majd felállít egy új törvényt rá és az is borul a következő alkalommal. Hülyeségek a fizika törvényei, ha azok némely esetben nem helytállóak.”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl hideg volt a hóeltakarításhoz

Nem végzett a hóeltakarítással a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hétvégén, és hétfőn a hideg miatt nem tudták a tervezett módon folytatni a munkát. Tovább olvasom