Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A Szent Ágota működteti tovább a megye gyermekotthonait

Szeged - A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába kerülnek a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyermekotthonai – erről egyhangúlag döntött szerdán a Csongrád megyei közgyűlés.
Ide tartozik a csanádpalotai két lakásotthon, a szegvári, a hódmezővásárhelyi és az ópusztaszeri lakásotthonok, Hódmezővásárhelyen a lányok részére fenntartott speciális ellátást nyújtó otthon. Ezen kívül a nevelőszülői hálózat, az utógondozói ellátottak és a gyerekek ideiglenes hatályú elhelyezését biztosító otthon. Ez összesen 644 férőhely.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye működteti egyébként a teljes Komárom-Esztergom megyei gyermekvédelmi szakellátási rendszert is a „Názáret" Szociális Szolgáltatón keresztül. A Csongrád megyei feladatokra létrehozták a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézményt.

Kothencz János, a TEGYESZ szakellátási igazgatóhelyettese, a jövőben a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi feladataiért felelős szakmai főigazgatója beszélt a delmagyar.hu-nak a részletekről.

Kothencz János: az egyházmegye közreműködése több szempontból hasznos. Fotó: Segesvári Csaba
Kothencz János: az egyházmegye közreműködése több szempontból hasznos.
Fotó: Segesvári Csaba

Hangsúlyozta: az egyházmegye az ellátási szerződésben is rögzíteni kívánja, hogy a feladatellátást vallási vagy világnézeti megkülönböztetés nélkül biztosítja. Az egyházmegye közreműködése véleménye szerint több szempontból hasznos az érintetteknek. Egyrészt a plusz normatívából nem csak az ellátás javulhat, de a szakmafejlesztés is könnyebben megoldható. (A gyermekvédelmi normatíva eltérő összege egyes egyházak és az önkormányzatok esetében az 1997-ben aláírt Vatikáni Szerződésből következik.)

Másrészt módszertani változást is jelent majd az átszervezés: az ÁGOTA Alapítvány – amelynek Kothencz János az alapítója – az egyházmegyével kidolgozott és államilag is akkreditáltatott egy módszert a családból kiemelt gyermekek nevelésére.  Ez az úgynevezett KÁSZPEM nevelési rendszer amelyet – mondta Kothencz – nem szabad összekeverni a vallásos neveléssel.

– Az egyház nem lobbizik az intézményekért, nem fűződik érdeke hozzá, hogy fenntartóvá váljon. Ha megkeresik, mérlegel. Az egyházmegye azonban jó érzéssel társult ehhez a közös szándékhoz, mert természetesnek véli, hogy kánonjogi területén a gyermekvédelemmel kapcsolatos küldetését megélje – fogalmazott Kothencz János, aki történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy az egyházi és a civilszféra is felelősségmegosztóvá válhat az állammal együttműködésben.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a megye úgy számol, hogy ha az egyházi fenntartású intézmény idén június 1-jével átveszi az otthont nyújtó ellátás és a befogadó otthon működtetését, a 2011-es költségvetéssel kalkulálva 76 millió forint megtakarítás érhető el 7 hónapra vetítve.

A megyének törvényi kötelezettsége, hogy továbbra is biztosítsa a szakellátást azok számára akinek a gyámja úgy dönt, hogy nem szeretné, ha a gyámsága alá tartozó gyermek egyházi fenntartású intézménybe kerülne.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. icamamaszeged 2011. május 01. 09:24
  „biztos vagyok benne h rájuk lesz fordítva kedves Utazo. A jelenlegi TEGYESZ vezetés hihetetlenül gyerekcentrikus, nem a papír határozza meg a gyereket, hanem a gyerekekre figyelnek teljes mértékben. Ez a jó irány. És a közös felelősségmegosztás hatékonyan fogja segíteni, hogy ez így is maradhasson- kicsit kiegyensúlyozottabb keretből gazdálkodva. AVE Szent Ágota, AVE Szeged- Csanád Egyházmegye, AVE állami odafigyelés.”
 • 73. Utazo 2011. május 01. 00:33
  „Tobb jut a gyerekek ellatasara. Ez igy rendben. De rajuk is lesz forditva a plussz penz, es nem 1-2 hetes szakmai programokak szerveznek a " szakember gardanak" mondjuk Erdelyben, vagy a Balatonnal? Vagy a gyerekek tovabbra is elnek majd a lepusztult epuletekben, hordjak majd az egymastol evtizedeken at orokolt ruhakat, es varjak az adomanyokat tovabbra is? Remelem tenyleg valtozni fog valami, es vegre pozitiv iranyba! Mar regen ideje lenne!
  Elgondolkoztato : hasonlitsuk ossze a bortonben elo eliteltre juto napi fejpenzet, amibe az adofizetoknek kerul az ellatasa a napi gyerekekre jaro fejpenzzel! Dobbenetes a kulonbseg! Es sajnos nem a gyerekek javara!
  A bunozoknek jogaik vannak. Es a gyerekeknek?!”
 • 72. icamamaszeged 2011. április 30. 16:39
  „jól mondod hódmester. A gyerekekért. A gyerekeknek. :)”
 • 71. hódmester 2011. április 30. 13:12
  „70. macs 2011.04.30. 12:38
  Nem én írtam amiről kérdezel, de megpróbálok válaszolni: azt az összeget az egyház számára kell elkülöníteni, csak az egyház kaphatja meg, másra nem költhető. Ahogy korábban itt is írta valaki, ez a múltban elvett egyházi ingó- és ingatlanvagyon utáni kárpótlás része. Itt most az történik, hogy az egyház az amúgy neki járó pénz egy részét a gyermekvédelem támogatására fordítja.
  Így több jut a gyerekek ellátására, és ez a lényeg.”
 • 70. macs 2011. április 30. 12:38
  „68. hódmester 2011.04.30. 10:57
  "Azt kéne megérteni, hogy ez a plusz normatíva ez senkitől sincs elvéve, hanem eleve az állam rendelkezésére áll és azért kapja pluszként az egyház, mert annó mindent elvettek az egyháztól."
  OK! de ha rendelkezésre áll, akkor az önkormányzati intézmények, miért nem kaphatják meg?”
 • 69. macs 2011. április 30. 12:36
  „Én továbbra sem értem.
  Egyházi intézmény kap fejkvótát az államtól + fejkvótát az államtól=A
  Önkormányzati intézmény kap fejkvótát az államtól + fejkvótát az önkormányzattól=B. Az utóbbi forrása nagyon sok esetben az állam.
  Elméletileg A=B. Ugyanannyi pénzből miért tud az egyházi intézmény jobban működni, mint a nem egyházi? Itt valami répacsel van. Vagy az egyházat nem fogja az összes költség terhelni, vagy az államtól kapott plusz fejkvóta > önkormányzati fejkvótánál, tehát több pénzből tud gazdálkodni.
  Amennyiben ez történik, akkor az egész nem más mint vallásos mázzal leöntött "parasztvakítás". A szezont hasonlítjuk a fazonnal.”
 • 68. hódmester 2011. április 30. 10:57
  „64. delgadopapa 2011.04.30. 07:46
  ez az összefogás a gyerekekről szól. Azt kéne megérteni, hogy ez a plusz normatíva ez senkitől sincs elvéve, hanem eleve az állam rendelkezésére áll és azért kapja pluszként az egyház, mert annó mindent elvettek az egyháztól.

  A magam részéről is ehhez a véleményhez csatlakozom. Végre olyan hír, amely nem elvonásról, leépítésről, megszorításról szól, hanem összefogásról és ráadásul olyan alapértékek mentén, mint a család nélkül felnövő gyerekek sorsa. Azért vegyük észre, hogy az állam, az egyház, és a civilszféra fog össze ebben a történetben. Ha ez az összefogás más fontos területeken is megvalósul a közeljövőben, akkor mindannyian jól járhatunk, kortól, nemtől, vallástól, politikai nézetektől függetlenül.”
 • 67. vimvirepellere 2011. április 30. 10:22
  „60. cselac 2011.04.30. 00:35

  Negatív az a hozzáállás, ha egy egyszerű kérdésre, ami semmilyen minősítést nem-, csakis érdeklődést tartalmazott valaki kioktatóan reagál, mint te. Vegyél példát a 63. hozzászólóról.

  63. lolkabolka0510 2011.04.30. 07:41

  Nagyon köszönöm a választ. Akkor hát hajrá ennek a fiatalembernek, és sok sikert a munkájához.”
 • 66. saispas 2011. április 30. 09:48
  „44. queenmargareth 2011.04.29. 18:38
  "39. hát ezt elég szomorúan olvastam..."

  Amennyiben?”
 • 65. DMagóg 2011. április 30. 08:50
  „Nem szeretem az egyház nyomulását, bár némelykor hajlok arra, hogy ott kevesebb a zavarosban halászók és a zavarosban evickélők száma, mint az állami és a közigazgatási szférában. Még az is megtörténhet, hogy komolyan veszik a Tízparancsolat "Ne lopj!" pontját. Ez a küldetés meg valóban nemes.”
 • 64. delgadopapa 2011. április 30. 07:46
  „ez az összefogás a gyerekekről szól. Azt kéne megérteni, hogy ez a plusz normatíva ez senkitől sincs elvéve, hanem eleve az állam rendelkezésére áll és azért kapja pluszként az egyház, mert annó mindent elvettek az egyháztól. Erről szól a vatikáni egyezmény, hogy amennyiben az egyház újra állami feladatot lát el, plusz normatívát kap, hogy - kvázi kárpótlásként az elvett javakért- meg tudja valósítani a feladat ellátását. Őszinta tiszta jó szándék van ebben a dologban, nem kell bibit keresni gyerekek ott ahol nincsen. Én is résen vagyok folyamatosan, de ez tiszta dolog.”
 • 63. lolkabolka0510 2011. április 30. 07:41
  „56. vimvirepellere 2011.04.29. 20:43
  Kedves vimvirepellere!
  1. milyen kapcsolata van az egyházzal Kothencz Janinak: akolitus, valamint 15 éve tart fenn aktív kapcsolatot az egyházmegyével, közös programokat csinált Gyulai Püspök Úrral is annó, és most Kiss Rigó László Püspök Úrral is. Tanított a teológia neveléstudományi tanszékén 7 évig papnövendékeket, ferenceseket egyaránt, valamint szociális területn is fogadta gyakorlatra őket. Nem mellesleg az ÁGOTA- t is a teológián alapította meg... ;)
  2. "az szép, ha valaki állami gondozottakkal foglalkozik, de az a gyerekvédelemnek csak egy szeglete" :ez a szakellátás maga, az állami gondozottakkal való foglalkozás, ez már nem az alapellátás, hanem a konkrét gyermekvédelem.
  3. "mi a garancia, hogy egy ilyen igazgatásilag és jogilag is komplex területet tud menedzselni az, aki eddig a civil szektorban (alapítvány) élt, dolgozott és építette a karrierjét.": az állami szektorban is dolgozott és jelenleg is dolgozik, hiszen biztosan olvastad a cikk elején, hogy ő a TEGYESZ igazgatóhelyettese is, így elég széles rálátása van ennek komplexitására.
  Remélem sikerült választ adnom a kérdéseidre.
  Szép napot!
  :)”
 • 62. picipest 2011. április 30. 07:34
  „az önkormányzati iskolák lassan elsorvadnak, megszorítások vannak folyamatosan, az egyháziakba meg pumpálják a pénzt.hivatkozhatnak itt vatikáni egyezményre, de az biztos nincs benne, hogy lassan már az összeset át kellene adni az egyház kezére. dupla normativából könnyű szép iskolákat fenntartani.Amit elvesznek az államitól, átadják az egyházinak, az egyház meg, ha még ezt is kevesli, kisírja, hogy nem tudja fenntartani intézményét, adjanak neki még több pénzt.100 millió az alapba?hogy van ez?focicsapatba?mi ez?nem ,ez nem a gyerekekről szól.ez kizárólag a pénzről és gazdasági szempontokról szól. sajnos nem csak itt, hanem az önkormányzati iskolákban is. a gyerekről már régen nincs szó.”
 • 61. nagypappa 2011. április 30. 03:47
  „Az ÁGOTA alapítványt több mint tíz éve támogatom, csak jót tudok róluk mondani.”
 • 60. cselac 2011. április 30. 00:35
  „vimvirepellere: ugyan, nézz már utána, hogy ki ez az ember...nem nehéz. Vagy ismerd meg. Utána meg feltehetsz kérdéseket, ha akarsz. De ha eleve negatív a hozzáállás, amúgy is csak a hibákat keresed.”
 • 59. Utazo 2011. április 30. 00:16
  „Erre kivancsi leszek, mi lesz ebbol!
  Ez a kedves, mosolygos, szimpatikus ember fogja megvaltani a vilagot a megyeben?
  Erdekes lesz!
  Amugy a regi vezetest, " szakember " gardat szelnek lehetne ereszteni, mivel nekik a gyermekvedelemben dolgozni, csupan biztos megelhetest jelent, nem pedig felelosseget a gyerekek irant! Tisztelet a nehany kivetelnek, akik meg hivatastudatbol dolgoznak ott! Sajnos ok vannak kevesen!
  Neveloszuloi halozat? Rohognom kell!
  Kepzik a neveloszuloket, akiknek a seggukbe is beneznek, hogy alkalmasak-e, aztan pedig, mikor mar elvegeztek a tanfolyamot, kozlik veluk, hogy nincs kihelyezheto gyerek. Magyarul: a gyerek jobb helyen van bent, a fejkvota miatt, mint, hogy csaladban elhessen!
  Ez NEM NORMALIS gondolkodas a " szakemberek" reszerol!
  Tudom, mit irok!”
 • 58. borcsokzsolt 2011. április 29. 21:44
  „Nagykedvencem lolkabolka és delgadopapa.
  Ti tudtok valamit.
  Hajrá!!!”
 • 57. tom_peris 2011. április 29. 21:21
  „biztonság
  kersztény nevelés
  inkvizíció
  boszorkány égetés”
 • 56. vimvirepellere 2011. április 29. 20:43
  „48. lolkabolka0510 2011.04.29. 19:55

  Ez jó, én elhiszem, hogy remek ember, nem is ez volt a kérdés, hanem, hogy miért pont ő lesz a főmufti (miért nem mondjuk egy képzett pap),milyen kapcsolata van az egyházzal, mert egy teológusi oklevél nem jelent semmit. Ez alapján sok más jelölt is szóba jöhetett volna. Másrészt az szép, ha valaki állami gondozottakkal foglalkozik, de az a gyerekvédelemnek csak egy szeglete, mi a garancia, hogy egy ilyen igazgatásilag és jogilag is komplex területet tud menedzselni az, aki eddig a civil szektorban (alapítvány) élt, dolgozott és építette a karrierjét.”
 • 55. Morpheus_RexXx 2011. április 29. 20:19
  „Várjuk ki az elejét, ha robban, akkor úgy is idő előtt...”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged az ingyenes M43-szakaszért

Szeged polgármestere már április 11-én, a pálya átadása előtt levelet írt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez. Tovább olvasom