Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A tarokkosok pénze is Ádámé

Szeged - Szerkesztőségünk és a Cora egy- és kétforintosokat gyűjt a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. A tizenegy éves kisfiút Kínában gyógyítanák, a kezelés hatmillió forintba kerül. A március 1-jéig tartó akció ideje alatt ismert Csongrád megyeieket kérdezünk, hogy mit csinálnak az apróval és numizmatikai érdekességekkel is szolgálunk. Ádámnak eddig 352 ezer 258 forint gyűlt össze.
Aprópénzben játssza a Pakievics-tarokkot Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója négy barátjával minden hétfőn. Körülbelül öt éve kártyáznak, a forintosokat ez idő alatt mindig gondosan eltették, mostanra sokkilónyi apró összegyűlt. A tarokkosok most úgy döntöttek: „játékpénzükből" ők is felajánlanak több kilót Varga Ádám gyógykezelésére.

– A tarokknak Szegeden is komoly hagyományai vannak, ma is működnek a városban tarokk-körök. Nagyszerű szellemi torna, jót tesz a memóriának, a logikus gondolkodásnak, felfrissíti a szürke agysejteket – beszélt szenvedélyéről Bánáti Antal és hozzátette: mivel friss agy kell a játékhoz, ezért az alkohol és a tarokk nem fér össze. Ők egyébként alkalmanként csak néhány órát játszanak, de ha nem figyel az ember, akár tizenkét órára is az asztal mellett ragadhat. Nyerni – legalábbis ahogy a fürdőigazgató és barátai játsszák – ennyi idő alatt sem lehet sokat, legföljebb 10-20 forintot esténként.

Bánáti Antal egykorsónyi kártyapénzt hozott be szerkesztőségünkbe Fotó: Schmidt Andrea

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a hétfői partikkal az egy- és kétforintos érmék nélkül, a fürdőigazgató úgy válaszolt: nem esnek kétségbe, legfeljebb ezentúl áttérnek az ötforintos alapra. Egyúttal felhívta a többi szegedi tarokkozó figyelmét: ők is felajánlhatnak valamennyit a kártyapénzből!

Az MNB beveszi később is

A bevonás bejelentése óta a Magyar Nemzeti Bankba 26 millió darab egyforintos és 41 millió darab kétforintos áramlott vissza. A Magyar Nemzeti Bank törvényi kötelezettség alapján az egy- és kétforintosokat a bevonástól számított öt évig, tehát 2013. március 1-jéig díjmentesen beváltja.  
Bánáti Antal tegnap a korsónyi egyes és kettes mellett egy pakli tarokk-kártyát is ajándékba hozott Varga Ádámnak. A Bánáti család többi tagja is szívén viseli a kisfiú gyógyulását, az otthon összegyűjtött forintosokat a fürdőigazgató kisebbik fia csütörtökön vitte be a Corába.

Már 352 ezer 258 forint összegyűlt

Szegedi és vidéki szerkesztőségünkben, Kölcsey utcai ügyfélszolgálatunkon hétfőtől újra nyitva tartási időben, a Cora pénztárainál viszont a hét végén is leadhatják az érméket. Tegnap 125 ezer 964 forintot gyűjtöttünk, eddig összesen 352 ezer 258 forint jött össze.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házastárskeresők földi igényei a Kádár-korszakban

Nem nagyon változtak a Kádár-korszak házasságkeresőinek nagyon is földi igényei 1958 és 1988 között.… Tovább olvasom