Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Áll a munka a Tisza-hídnál az árvíz miatt

Szeged - Öt hete szinte áll a munka az M43-as új Tisza-hídjánál, mivel az árvíz miatt érdemi munkát nem végezhetnek. A Tisza csak június végére húzódik vissza. Most már biztos, hogy nem adják át a hidat augusztus végén.
Az időjárás már nem okozhat meglepetéseket az M43-as Tisza-hídjánál – írtuk április elején a sztráda épülő vízi átkelőjének, Európa első, kiemelt kábeles hídjának építési helyszínéről tudósítva. Kár volt elkiabálni, mert nemcsak meglepetéseket, hanem károkat és egyelőre még fel sem mérhető időveszteséget okozott. Most már biztos, hogy júliusban – amikorra tervezték – nem ér össze a két szárny.

A 370 méter hosszú mederhíd építésével 5 hete, pünkösd óta állnak egy helyben, a Tisza ugyanis a teljes árteret elöntötte. Június végére számítanak olyan vízállásra az előrejelzések alapján – mondta Mátó Sándor, a Hídépítő Zrt. építésvezetője –, hogy visszaköltözhetnek az ártérbe. De akkor sem tudják még azonnal elkezdeni az építkezést, hiszen el kell hordani az iszapot, kitakarítani az elektromos rendszert. Ez rengeteg idő, energia és költség.

Egyeztetnek az M43-as átadásának új határidejéről. Fotó: Schmidt Andrea
Egyeztetnek az M43-as átadásának új határidejéről. Fotó: Schmidt Andrea

A Tisza-híd befejezésének véghatáridejét ráadásul teljes egészében a mederhíd állapota befolyásolja – hiába áll mindkét oldalon az ártéri híd. A technológiai sorrendet ugyanis „nem lehet megerőszakolni", vagyis a feladatokat nem tudják úgy átcsoportosítani, hogy közben más munkaterületeken haladjanak az építkezéssel.

A mederhíd hosszának apródonként, „zömönként" kellene növekednie, egészen addig, amíg legvégül három ponton egybe nem ér. A három pont az, amikor a folyó két partján a mederhíd és ártéri híd, a Tisza fölött pedig a mederhíd két szárnya találkozik. Egy zöm 5 méter hosszú szakasz, egy zömpár beépítése pedig általában 11 napig tart.

A 4. kivonulás

Az árvízből – akárcsak az esőből, fagyból – kijutott az építőknek: a Hídépítő Zrt. emberei az évet azzal kezdték, hogy január 5-éig kiürítették az ártéri építési területet, a gépeket, eszközöket, anyagokat, konténereket uszályokra, valamint az elkészült hídszakaszra és a szegedi telepre hordták. Akkor egy teljes hónapig állt a munka. Másodszor márciusban menekültek a Tisza elől, pünkösdkor pedig a harmadik alkalommal pakoltak össze. Ezt megelőzően 2009 végén is volt egy kivonulás.

Olvasóink írták

 • 11. béla13 2010. június 20. 19:58
  „Annyiszor egyeztettek már új időpontot az átadásról, ez már nem is meglepő.”
 • 10. Parttalan 2010. június 19. 23:42
  „Milyen sok szakember nyilatkozik itt!
  Mégis pusztul a Nemzet -nem értem.”
 • 9. ValakiaSOKKözül 2010. június 19. 19:19
  „..."De akkor sem tudják még azonnal elkezdeni az építkezést, hiszen el kell hordani az iszapot, kitakarítani az elektromos rendszert...."
  ez a mondat számomra érthetetlen: ..."kitakarítani az elektromos rendszert..."

  Milyen elektromos rendszert kell az iszap alól kitakarítani???? Hogy lesz ez megépítve, ha minden áradás után az elektromos rendszer "elveszik" az iszapban???”
 • 8. LukSzusz 2010. június 19. 16:04
  „Most vették észre a sok vizet,eddig a lopott lóvét számolták,a Tisza meg valahogy nemrég került oda,ezek a sokat emlegetett USA-ban már mind függnének...”
 • 7. egydelmagyar 2010. június 19. 15:02
  „Csodálkoztunk volna, mi, Szegediek, ha ez időben elkészült volna.

  De nincs mit csodálkozni --> minden teljesen rendben van --> dupla pénzért épül, dupla ideig is tart. Ez szerintem teljesen NORMÁLIS(?).

  Olyan ez mint a másik szakasz:
  ott azért nincs kész a régi 5-ös körforgalom felüljárója, mert valahol a szakaszon ki kellett váltani egy 1 m átmérőjű vízcsövet.

  Most azért nem tudják a híd töltésen kívüli környékét építeni, mert meg kell várni a folyómederben a víz levonulását. Csak aztán tudnak majd 5 km-rel távolabbi szakaszon is tovább dolgozni.

  A villamospálya is úgy épült, hogy 5 hónapig csak a kiásott nyomvonalat kerülgettük.
  Valaki meg tudná mondani arra mi szükség volt, hogy a teljes szakaszon néhány hét alatt felszedjék a síneket, aztán 5 hónapig ne történjen semmi?”
 • 6. Lugas6 2010. június 19. 14:25
  „Hamarabb is levonulhatott volna az áradás Szegednél, megkönnyítve a hídépítők munkáját, hogyha nem rövidítették volna meg anno 100 méterrel az amúgy 400m-es árteret 300méterre, az új télikikötő jelenlegi formájában való megépítésével. A télikikötőnek ugyanis a Tiszára merőleges helyzetben építették meg partfalait, a Tisza gáttal egy magasságban, mélyen bevezetve az ártérbe. Ha a téli kikötőt csak a gáton kívülre építették volna meg, akkor az ártér megmaradhatott volna az eredeti szélességben. Igaz, így jó néhány kiskertet fel kellett volna számolni, és minden áradás után a bejáratot újra kellett volna kotortatni, de ezzel Szeged város és a körzete lakosságának a biztonsága vette volna hasznát. Kinek állt vajon érdekében, hogy ez ne így legyen?”
 • 5. 620829 2010. június 19. 11:38
  „áll-és ez nagy cucc????????????????,vagy sztrájk-vagy eső-vagy jégeső-vagy ebéd.......jó magyar hozzáállás......az össze s főnököt kirúgnám-a szerződést visszavonni-idehívni a németeket és majd ők félpénzért-----megcsinálják---MINŐSÉGILEG.......NEM ÚGY MINT 2 PÁLYÁS ÚT hÓDMVHELYIG.........nevetséges fél év és javítani kell!!!!!!!!!!!!!!!ez azért szintén minősíti eme országot....no meg a mónyika és indiaishow....az kell ide.....”
 • 4. papsajt 2010. június 19. 11:27
  „http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/18/honapokat_csuszhat_a_szegedi_hid/

  De miért az indexből kell ezt megtudnom,amikor itt egy szegedi lap?

  Látom nem mer független lenni a DM vezetése. Tán´ fél hogy Botka mégis marad?”
 • 3. TrombiFrédi 2010. június 19. 11:13
  „Jó munkához is idő kell, a rosszhoz meg még több, köszönjük szépen, hogy ezt is megcsinálták!!!”
 • 2. tótottó 2010. június 19. 10:53
  „Ha van rajta sapka azért , ha nincs akkor meg azért.Csak és kizárólag a következő esetekben áll a híd építése: ha esik az eső és ha nem esik, ha fúj a szél és ha szélcsend van , ha havazik és akkor ha nem, ha magas a vízállás és ha alacsony, ha hideg van és ha meleg. Egyéb esetekben folyik az építkezés. Aztán meg jönnek az átadás után fél évvel javítgatni a szarukat. Lásd Bertalan híd, amelyik úgy szar ahogy van amióta megépült.Ennyit a magyar hídépítésről.”
 • 1. frakk 2010. június 19. 09:49
  „Nem az árvíz miatt álla munka, de erre lehet hivatkozni Szeviép problémáktól eltekintve, hogy miért nem tudják tartani a határidőt. Itt nincs kiváltandó vízvezetékcső, olajcső, gázvezeték, persze hogy az áradásra fogják rá. Biztosan belelóg a lábuk az áradó Tiszába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Várjátékok - nyolcadszor

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Stefánián a Pinceszínház a Szegedi Várjátékokat július 1. és augusztus 1. között. Tovább olvasom